Postpartum-complicaties: Problemen na de bevalling

Postpartum-complicaties: Problemen na de bevalling Een pasgeboren baby is voor net bevallen vrouwen meestal fantastisch. Meteen is de pijn tijdens de zwangerschap en bij de bevalling vergeten en zijn vrouwen bezig met hun pasgeboren baby. Hierdoor letten ze niet meer zo hard op hun eigen gezondheid. Het lichaam maakt echter veel veranderingen door na de bevalling. Soms treden (levensbedreigende) complicaties op in de eerste zes weken na de bevalling (postpartumperiode). Het valt op voorhand niet te voorspellen welke vrouwen zullen lijden aan postpartumcomplicaties. Het is wel belangrijk voor vrouwen om de alarmtekenen te kennen van een mogelijk gevaarlijke complicatie zodat de arts deze zo snel mogelijk kan behandelen.

Bloeding na de bevalling

Bij lochia (kraamvloed, kraamzuivering) gebeurt een normale afscheiding van wondvocht uit de baarmoeder bij kraamvrouwen. Wanneer echter een ongecontroleerde bloeding ontstaat waarbij een vrouw meer dan één pad (kraamverband) per uur heeft, is sprake van een ernstige bloeding waarvoor medische hulp nodig is. De net bevallen vrouw moet tevens kijken of ze eventuele stolsels verloren heeft. Sommige stolsels zijn normaal. Wanneer een bloedstolsel echter de grootte van een ei of groter bereikt heeft, duidt dit mogelijk op een ernstigere bloeding en dan is medische hulp eveneens noodzakelijk. Bij ernstig bloedverlies is een bloedtransfusie nodig.

Bloedstolsels bij net bevallen vrouwen

Bloedstolsels treden bij net bevallen vrouwen soms ook op, wat gekend is als een diep veneuze trombose. Dit start in het been, meestal in de kuit. Symptomen hiervan zijn pijn, roodheid, warmte en zwelling aan het been. Soms zijn bloedstolsels echter in staat om naar de longen te reizen. Dit levert een potentieel gevaarlijke situatie op. Bij een longembolie (afsluiting van een slagader in de longen) ervaart de patiënt ademhalingsproblemen, kortademigheid en pijn op de borst. Deze symptomen wijzen mogelijk ook op hartproblemen. Een bezoek aan de spoedeisende hulp is gerechtvaardigd wanneer een vrouw na de bevalling deze tekenen ervaart.

Infecties in postpartumperiode

Geïnfecteerde incisie

Wanneer een open deel van het lichaam opengesteld is aan bacteriën, treedt snel een bacteriële infectie op. Bij vrouwen die een keizersnede gekregen hebben, ontstaat soms een infectie door de incisie (chirurgische snede). Een infectie komt ook tot stand bij vrouwen met een vaginale bevalling waarbij een scheur in het perineum aanwezig is of waarbij een episiotomie (operatieve verwijding van de schede-ingang door insnijding (inknipping) van de streek tussen de uitwendige geslachtsorganen en de anus) gebeurd is. Tekenen van dit soort infecties zijn onder andere:
  • een afscheiding of pus die uit de incisie lekt
  • een niet genezende chirurgische insnijding
  • een verhoogde roodheid of zwelling rond de incisie

Ontsteking van baarmoederslijmvlies

Bovendien ontstaat mogelijk een infectie van het baarmoederslijmvlies (endometritis). Symptomen hiervan zijn:

Ontsteking van het borstweefsel

Mastitis (ontsteking van het borstweefsel) treft ongeveer tien procent van de moeders die borstvoeding geven. Dit komt vaker voor bij vrouwen met gebarsten tepels. De vrouw presenteert zich met een pijnlijk, hard, warm, rood gebied (meestal slechts op één borst) en heeft hierbij koorts, rillingen, spierpijn, vermoeidheid of hoofdpijn.

Een vrouw die een ruggenprik gehad heeft, lijdt vaker aan een urineweginfectie / Bron: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een vrouw die een ruggenprik gehad heeft, lijdt vaker aan een urineweginfectie / Bron: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Urineweginfectie

Na de bevalling is een vrouw meer vatbaar voor het ontwikkelen van een urineweginfectie, vooral als ze een katheter in de blaas (blaaskatheter) of een ruggenprik gehad heeft. Belangrijke tekenen van een urineweginfectie zijn moeite met urineren (plasproblemen), pijn bij het plassen (dysurie), het gevoel dat van vaak en dringend moeten plassen (pollakisurie), maar wel weinig of niets plassen (anurie), troebele urine of bloed in de urine (hematurie).

Postpartum pre-eclampsie

Pre-eclampsie is een ernstige complicatie waarbij een zwangere vrouw een hoge bloeddruk heeft en eiwit verliest via de urine (proteïnurie). Veelal verdwijnt deze zwangerschapscomplicatie na de geboorte. Postpartum pre-eclampsie verschijnt enkel na de geboorte van een kind. Volgende symptomen wijzen op de aandoening:
  • hoofdpijn die niet betert, zelfs niet met medicijnen
  • pijn in de rechterbovenhoek van de buik, bij de ribben
  • wijzigingen in het gezichtsvermogen (oogproblemen)

Ernstige complicaties van deze aandoening zijn toevallen of een beroerte.

Vermoeidheid treedt mogelijk op bij een postpartumdepressie / Bron: Concord90, PixabayVermoeidheid treedt mogelijk op bij een postpartumdepressie / Bron: Concord90, Pixabay

Postpartumdepressie

Een aantal vrouwen voelt zich erg verdrietig of overweldigd na het krijgen van een baby. Wanneer deze gevoelens kortstondig aanwezig zijn, is sprake van 'de babyblues'. De babyblues treden vaak op maar deze symptomen verdwijnen weer vanzelf. Soms verdwijnen de negatieve gevoelens echter niet of verergeren de symptomen, en dan is mogelijk sprake van een postpartumdepressie (depressie na een bevalling). Tekenen van een postpartumdepressie zijn onder andere:
  • agressie ten opzichte van het kind
  • de baby pijn willen doen
  • een verlies van eetlust (vaak)
  • een sombere stemming / extreme droefheid, vaak wisselend van intensiteit ('s avonds het hevigst) (
  • stemmingswisselingen)
  • een verlies van libido
  • hoofdpijn
  • inslaap- en doorslaapstoornissen
  • intens verdriet
  • intense angst
  • intense vermoeidheid
  • intense wanhoop
  • rugpijn
  • schuldgevoelens omdat de vrouw zich geen goede moeder vindt
  • zichzelf pijn willen doen

Contact met de arts

Een net bevallen vrouw vertrouwt best op haar instinct. Wanneer ze zich niet goed voelt, moet ze contact opnemen (of laten opnemen) met de arts. Volgende alarmsymptomen vereisen een onmiddellijk bezoek aan de eerste hulp:

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postnatale depressie: postpartum depressie na de bevallingPostnatale depressie: postpartum depressie na de bevallingEen postnatale depressie wordt ook wel een postpartum depressie genoemd. Bij een depressie na de bevalling wordt de pas…
Depressie na de bevalling: symptomen, klachten en kenmerkenDepressie na de bevalling: symptomen, klachten en kenmerkenNa de geboorte van de baby overvalt een gevoel van depressie bij sommige vrouwen. Een post partum depressie is het depre…
Roze wolk of toch een donkere wolk - Postpartum depressieRoze wolk of toch een donkere wolk - Postpartum depressieJullie wilden graag een kindje, dus liet je de pil staan. Eindelijk was jullie grootste wens uitgekomen. De zwangerschap…
Somber na de bevalling, babyblues of postnatale depressie?Somber na de bevalling, babyblues of postnatale depressie?Bevallen van een prachtig kindje maar je voelt je niet gelukkig. Een paar dagen na de bevalling slaat je stemming ineens…

Kramp in voet of voetkramp: oorzaken van voetkrampenKramp in voet of voetkramp: oorzaken van voetkrampenKramp in de voet of voetkramp komt voor als een spier in je voet plotseling krachtig samentrekt en niet kan ontspannen.…
Perichondritis: Infectie van kraakbeenvlies van buitenoorPerichondritis: Infectie van kraakbeenvlies van buitenoorPerichondritis is een aandoening waarbij een infectie plaatsvindt van het kraakbeenvlies van het buitenoor. Deze oorinfe…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 28 december 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Must haves voor na je bevalling, http://www.hippemamas.nl/nieuws/artikel/72250/Must-haves-voor-na-je-bevalling-.html
  • Post partum infections: A review for the non-OBGYN, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4934978/
  • Postpartum depression, https://www.medicinenet.com/postpartum_depression/article.htm
  • Postpartum Health, https://familydoctor.org/postpartum-health/
  • Postpartum Infections – 5 Types & 9 Symptoms You Should Be Aware Of, http://www.momjunction.com/articles/postpartum-infections-types-and-symptoms_00118281/#gref
  • Postpartum infections, https://www.babycenter.com/0_postpartum-infections_1152331.bc
  • Recovery and Care After Delivery, https://www.healthline.com/health/postpartum-care
  • Afbeelding bron 1: Brainhell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.