Depressie na de bevalling: symptomen, klachten en kenmerken
Na de geboorte van de baby overvalt een gevoel van depressie bij sommige vrouwen. Een post partum depressie is het depressieve gevoel dat enkele weken tot maanden na de geboorte van het kind kan ontstaan. Wat te doen met een ernstige depressie? Wat is het kenmerk van een postpartum depressie? Welke symptomen en klachten zijn er? Welke oorzaken zijn er van een depressie na de geboorte van de baby? Welke maatregelen kan de vrouw zelf ondernemen tegen een depressie na de geboorte?
Wat is post partum depressie?
Een post partum depressie (P.P.D) is een depressie, die bij sommige moeders voorkomt, enkele weken tot een paar maanden na de geboorte van de baby. De depressieve gevoelens bij de moeder begint na de geboorte van het kind. Post = na, partum = geboorte. Vaak zien we dat er een verkeerde term wordt gebruikt voor de depressie na de geboorte: postnatale depressie.
Postnatale depressie versus postpartum
Postnatale depressie is een verkeerde term voor de depressie die sommige moeders ondervinden na de geboorte van hun baby. Postnatale betekent “na je geboorte,” en dat slaat niet op de moeder maar op het kind.
Eerste dagen na de geboorte
Vele moeders, en ook vele vaders, zijn de eerste dagen na de geboorte van hun kind emotioneel. Ze kunnen snel in tranen zijn. Dit zijn hele normale reacties op:
- De geboorte van de baby,
- De verwerking van de bevalling,
- Drukte van de eerste kraamdagen,
- Gevoelens rond het nieuwe kind.
Ernstige depressie
Ongeveer 2% van alle jonge moeders maken een ernstige depressie door na de geboorte van hun kind. Post partum depressie is een ernstige depressie. Een ernstige depressie kan ook ontstaan na het doormaken van een miskraam. Een groot risico op het krijgen van een depressie zijn die vrouwen die een lange en zware zwangerschap en bevalling achter de rug hebben. Als tijdens een zware zwangerschap ook nog eens het vruchtje komt te overlijden, komt de klap bijzonder hard aan. Niet alleen de vrouw kan in een ernstige depressie raken, ook de toekomstige vader kan een zware klap hebben opgelopen!
Confrontatie depressie na de geboorte
Het is wonderlijk dat er vrouwen zijn die met het grootste gemak drie gezonde kinderen op de wereld hebben gezet, zonder een centje pijn en fluitend door het leven gaan, terwijl diezelfde vrouw na de geboorte van haar vierde kind in een ernstige depressie raakt. Een postpartum depressie kan ontstaan na de geboorte van het eerste kind, maar het is heel goed mogelijk dat er probleemloos twee kinderen op de wereld gezet zijn en dat pas bij de geboorte van de derde een zware depressie begint. Het is moeilijk te zeggen waarom de confrontatie met een depressie na de geboorte van een baby bij de ene vrouw bij haar eerste kindje gebeurt en bij een andere vrouw pas na haar derde baby.
Kenmerk postpartum depressie
Het belangrijkste kenmerk van een postpartum depressie is dat de depressie bij vrouwen enkele weken tot enkele maanden na de geboorte van de baby begint.
Symptomen en klachten post partum depressie
Welke post partum klachten zijn er? Welke symptomen vertonen de vrouwen die depressief zijn na de bevalling van hun kindje?
- Angstige gevoelens,
- Tegenstrijdige gevoelens ten opzichte van de nieuwe baby, het geven van borstvoeding, de vader of de familie,
- Ongeïnteresseerdheid en onverschilligheid ten opzichte van de nieuwe baby, het geven van borstvoeding, de vader of de familie,
- Depressieve gevoelens,
- Grote vermoeidheid,
- Lusteloosheid,
- Slapeloosheid en slaapproblemen,
- Agressiviteit,
- Het gevoel langzaam gek te worden,
- Het gevoel in een dikke wolk te leven,
- Bang haarzelf of haar baby iets aan te doen,
- Hyperventilatie,
- Absoluut geen enkele behoefte aan seks.
Hormonen na de bevalling
Lang werd gedacht dat een verklaring van deze depressiviteit bij vrouwen na de geboorte van hun kindje te maken had met de verandering in de hormoonhuishouding van de vrouwen. Immers, na de bevalling moeten de hormonen weer terug in hun natuurlijke balans komen. Deze verklaring is niet voldoende, aangezien de depressie meestal enkele weken tot enkele maanden na de bevalling en de geboorte begint.
Oorzaken depressie na de bevalling
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom vrouwen in een zware depressie raken na een bevalling. Grote risico lopen vrouwen om een depressie na de bevalling te ontwikkelen als ze:
- In een slechte lichamelijke en geestelijke conditie verkeren (uitgeput zijn door de zwangerschap),
- Een niet goed werkende schildklier hebben,
- Het premenstrueel spanningsyndroom hebben gehad (nare klachten tussen de eisprong en de menstruatie),
- Een lange en zware zwangerschap achter de rug hebben,
- Een lange en zware bevalling achter de rug hebben,
- Onvoldoende hebben kunnen rusten tijdens de zwangerschap,
- Onvoldoende ijzer hebben, een ijzertekort kennen,
Schuldgevoelens
Door de vele verschijnselen van een vrouw met een postpartum depressie, ontstaan er schuldgevoelens. Schuldgevoelens naar haarzelf toe en naar haar directe omgeving. De vrouw krijgt het angstige gevoel dat ze overal in faalt en niets goed meer kan doen. Het ergste is dat de vrouw het afschuwelijke gevoel heeft dat ze nooit meer van die nare verschijnselen, symptomen en klachten van deze ernstige depressie afkomt.
Praten over deze vreselijke gevoelens is voor een vrouw met postpartum depressie een verademing maar ook van groot belang! Laat een vrouw met postpartum depressie haar depressieve gevoelens nooit opkroppen!! De steun van de vader is hier echt geboden! De vader moet geloven dat deze depressie uiteindelijk overgaat, mede dankzij zijn hulp!
Gaat de depressie vanzelf over?
Iedere moeder die na de bevalling depressief raakt doet er zeer verstandig aan om een afspraak te maken met de huisarts! De depressie verdwijnt echter sneller als de moeder de:
- Klachten erkent en onderkent,
- Klachten bewust onder handen neemt,
- Klachten bespreekt met de huisarts,
- Klachten bespreekt met familie, vrienden en vriendinnen.
Het grote voordeel de depressie onderhanden nemen
Het grote voordeel dat de moeder de depressieve klachten erkent en onderkent en actief gaat handelen om deze depressieve klachten te doen verdwijnen, moge duidelijk zijn: de nieuwe baby heeft het verdient om een moeder te hebben die geniet van het kleine wereldwonder. Net als de moeder het verdient heeft om depressieloos door het leven te gaan!
Maatregelen tegen de depressie na de bevalling
Welke maatregelen kan de vrouw zelf ondernemen tegen een depressie na de bevalling?
- Zoek actieve afleiding: ga bijvoorbeeld sporten. Veel bewegen in de frisse buitenlucht is ook bijzonder goed voor de pas bevallen vrouw,
- Praat met anderen over je depressieve gevoelens, krop het niet op,3
- Eet volwaardige en gezonde voeding vol met vers fruit, rauwkost, groente, vette vis, vezels, mineraal water en verminder het suikergebruik en koffie aanzienlijk!
- Heb je last van een postpartum depressie en ondanks de toepassing van de maatregelen, zoals hierboven beschreven, bemerk je geen veranderingen binnen een week? Maak dan een afspraak met je huisarts!