Postnatale depressie: postpartum depressie na de bevalling

Postnatale depressie: postpartum depressie na de bevalling Een postnatale depressie wordt ook wel een postpartum depressie genoemd. Bij een depressie na de bevalling wordt de pas bevallen moeder depressief. Het is normaal dat pas bevallen vrouwen emotioneel kunnen reageren of een tijdje neerslachtig zijn. Echter deze symptomen mogen maar enkele weken duren. Indien de klachten langer aanhouden, dan bestaat de kans op een postnatale depressie. Het is belangrijk om een goede partner te hebben die je steunt in deze moeilijke periode. Er wordt geijverd vanuit de politieke en medische hoek om via screening postnatale depressie beter te kunnen detecteren.
Vlak na de geboorte kunnen pas bevallen moeders symptomen vertonen van een postnatale depressie. / Bron: AnKali, PixabayVlak na de geboorte kunnen pas bevallen moeders symptomen vertonen van een postnatale depressie. / Bron: AnKali, Pixabay

Wat is een postnatale depressie?

Moeder worden is een zeer intense en ingrijpende gebeurtenis in het leven van een vrouw. Er zijn heel wat veranderingen, zowel op lichamelijk als op sociaal en emotioneel vlak. Heel wat vrouwen hebben net na de bevalling een hele moeilijke periode met nervositeit, prikkelbaarheid en huilbuien die ontstaan uit het niets. Echter wanneer deze huilbuien en neerslachtigheid meer dan twee weken blijft aanslepen, dan moet men waakzaam zijn. Men kan nog niet echt spreken van een postnatale depressie. Gemiddeld begint een postpartum depressie na een zestal weken na de bevalling. De symptomen vertonen heel veel gelijkenissen met een gewone depressie. Ook de partner van de moeder kan een postnatale depressie ontwikkelen. Dit is echter wel heel zeldzaam, maar het kan gebeuren.

Oorzaken

De oorzaak van een postnatale depressie vindt men in de veranderingen van de hormonenspiegel in je lichaam na de zwangerschap. Naast de zuivere lichamelijke oorzaak, kunnen psychologische factoren - zoals druk werk of een gezin, een slechte begeleiding of verzorging of te veel blootstelling aan stress -, de postnatale depressie versterken.

Symptomen van een depressie na de bevalling

De symptomen van een postnatale depressie stemmen heel erg overeen met een gewone depressie. De meest kenmerkende symptomen zijn als volgt: een neerslachtige stemming, geen plezier beleven van je baby, ongecontroleerde huilbuien, zware vermoeidheid, stress, geen interesse in het leven en absoluut geen zin om iets te ondernemen.

Praten kan helpen

Pas bevallen vrouwen kunnen neerslachtig zijn of helemaal niet tevreden zijn met het prille babygeluk. Vrouwen voelen zich dan ook schuldig tegenover hun baby en de omgeving dat ze deze vrolijkheid niet kunnen uitstralen. Het lijkt er wel op alsof de baby niet helemaal gewenst is. Toch is dit helemaal niet zo. Vrouwen met een postnatale depressie doen er goed aan om de symptomen ernstig te nemen en te gaan praten met mensen uit de omgeving. Iedere mama moet er aan werken om er weer bovenop te komen. Het moederschap verloopt immers met vallen en ontstaan. Indien praten niet lukt, dan kan het aangeraden zijn om professioneel advies in te winnen via de huisarts of de psychotherapeut. Zij zullen je kunnen adviseren op welke manier de postnatale depressie aangepakt kan worden.

Hoe kan de partner helpen?

Indien je partner geen hulp wil, dan moet je er toch trachten te zijn voor haar. De hulp zal immers zeer welkom zijn. Tracht samen op pad te gaan en praat over de negatieve en depressieve gedachten. Dit is de enige manier om samen een uitweg te zoeken uit deze moeilijke periode. Indien je echt niet weet hoe je dit als partner moet aanpakken, dan kan je de huisarts je wel raad geven.

Gesprekken met een psychotherapeut kunnen helpen om verlost te geraken van een postpartum depressie. / Bron: PublicDomainPictures, PixabayGesprekken met een psychotherapeut kunnen helpen om verlost te geraken van een postpartum depressie. / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Behandeling van een postpartum depressie

Een postnatale depressie is heel goed te behandelen. Het is een vervelende periode maar mits een goede gesprekstherapie, eventueel gecombineerd met geneesmiddelen, ben je al een heel eind op weg naar herstel. De oorzaak van de depressie zal mee bepalen welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

Screening van postnatale depressie onvoldoende detecteerbaar

Er is nog onvoldoende detectie van postnatale depressie bij vrouwen, net na de bevalling. Een dergelijke depressie kan als gevolg ook druk leggen op de relatie tussen moeder en kind. Vanuit de medische en politieke wereld wordt er dan ook geijverd om het taboe rond deze depressie te doorbreken en alle betrokken personen te sensibiliseren om de aandoening tijdig op te sporen. Via infoavonden en publicaties in vakbladen moeten alle betrokkenen sneller de symptomen van een postpartum depressie kunnen vaststellen. Een systematische screening zou kunnen gebeuren door betrokkenen een lijst van tien vragen te laten invullen. Aan de hand van deze vragen kunnen zorgverleners heel snel vaststellen of iemand zou kunnen lijden aan een postnatale depressie. Eenmaal deze lijst is ingevuld, zouden zorgverleners sneller kunnen doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener.
© 2016 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Depressie na de bevalling: symptomen, klachten en kenmerkenDepressie na de bevalling: symptomen, klachten en kenmerkenNa de geboorte van de baby overvalt een gevoel van depressie bij sommige vrouwen. Een post partum depressie is het depre…
Somber na de bevalling, babyblues of postnatale depressie?Somber na de bevalling, babyblues of postnatale depressie?Bevallen van een prachtig kindje maar je voelt je niet gelukkig. Een paar dagen na de bevalling slaat je stemming ineens…
Depressie en symptomenIedereen heeft wel eens een dipje. Maar als dit dipje langer blijft aanhouden kan dat overgaan in een depressie. Dit kan…

Eet en drink je hoofdpijn wegEet en drink je hoofdpijn wegIedereen heeft wel eens hoofdpijn, het kan je hele dag verstoren en soms zo hevig zijn dat je er echt ziek van bent. Er…
Steenpuist (furunkel) in het oorSteenpuist (furunkel) in het oorMet een steenpuist (furunkel) in het oor voelt men zich een paria. Het is net zo vervelend en opvallend als een neusfuru…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RyanMcGuire, Pixabay
  • Gezondheid.be, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1894, 9 februari 2016
  • Newsmonkey.be, http://newsmonkey.be/article/49253, 9 februari 2016
  • Kindengezin.be, http://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/mama/post-partumdepressie/, 9 februari 2016
  • Afbeelding bron 1: AnKali, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.