Eet en drink je hoofdpijn weg

Eet en drink je hoofdpijn weg Iedereen heeft wel eens hoofdpijn, het kan je hele dag verstoren en soms zo hevig zijn dat je er echt ziek van bent. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, namelijk spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, hormonale hoofdpijn en migraine. De meeste mensen grijpen naar pijnstillers als ze hoofdpijn hebben, maar je kunt ook bepaalde voeding eten om je hoofdpijn te verzachten. Sommige etenswaren of dranken laat je beter achterwege.

Verschillende soorten hoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de hoofdpijn waar iedereen wel eens last van heeft, je kunt het krijgen door te lang aan de computer te werken of als gevolg van stress. Ook hoofdpijn bij een verkoudheid of een kater is een vorm van spanningshoofdpijn. Vaak zijn de schouders stijf en pijnlijk en straalt de pijn uit naar de nek. Meestal is er een pijnlijke druk aan weerszijden van het hoofd. Het is meestal wel mogelijk de dagelijkse activiteiten te blijven uitoefenen met spanningshoofdpijn.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is vrij zeldzaam en een zeer ernstige vorm van hoofdpijn. Het komt het vaakst voor bij mannen tussen twintig en vijftig jaar oud. Clusterhoofdpijn is een hevige, snijdende pijn aan één kant van het hoofd. Er zijn meerdere aanvallen per dag mogelijk die 15 tot 180 minuten kunnen duren. De hoofdpijn komt in periodes of clusters van een paar weken tot maanden voor, gevolgd door een aanvalsvrije periode. Aan de kant waar de hoofdpijn zit, wordt het oog vaak rood en gaat het tranen, een ander kenmerk is dat men onmogelijk stil kan blijven zitten.

Hormonale hoofdpijn

Dit is de hoofdpijn die zich voordoet net voor of tijdens de menstruatie en komt vaak samen voor met menstruatiepijn. Het zijn de hormonale schommelingen die de hoofdpijn veroorzaken, vooral een daling in het oestrogeengehalte. Hormonale hoofdpijn komt meest voor tijdens de puberteit of tijdens de overgang. De pijn kan hevig en bonzend zijn en zit meestal aan één kant van het hoofd.

Migraine

Migraine kenmerkt zich door een hevige, kloppende of stekende pijn aan één kant van het hoofd, die erger wordt bij lichamelijke inspanning. Soms is er ook sprake van misselijkheid, overgeven of overgevoeligheid voor licht en geluid. Migraine komt voor in aanvallen van enkele uren tot enkele dagen. Wie een aanval van migraine heeft kan meestal niet meer normaal functioneren en moet in een donkere kamer gaan liggen. Erfelijkheid speelt een rol bij migraine en er zijn verschillende prikkels die een aanval kunnen veroorzaken zoals extreme vermoeidheid, hitte, hormonale veranderingen, lichamelijke inspanning en bepaalde voedingsmiddelen.

Hoe ontstaat hoofdpijn

Hersenweefsel is gevoelloos, hoofdpijn ontstaat door spanning op de weefsels, spieren en zenuwen rondom de hersens, nek en schouders. Bij hoofdpijn worden de zenuwen die rond de bloedvaten in het hoofd liggen geactiveerd, waardoor ze pijnsignalen naar de hersenen zullen sturen. De spieren in het hoofd, gezicht en nek gaan samentrekken en kunnen spasmen veroorzaken, dit kan milde tot hevige pijn tot gevolg hebben.

Voeding die helpt hoofdpijn te verzachten

Havermout / Bron: Cavydog, PixabayHavermout / Bron: Cavydog, Pixabay
Trage koolhydraten
Bij het eten van suiker en eenvoudige koolhydraten zoals wit brood stijgt het suikergehalte in het bloed snel na de maaltijd. Te veel suikers en koolhydraten in het bloed kunnen hoofdpijn veroorzaken, omdat ze de energieleveranciers zijn van de spieren. Als de spieren veel energie krijgen, zullen ze actief worden en samentrekken, met hoofdpijn tot gevolg. Om hoofdpijn te vermijden is het beter om voeding te eten die de energie langzaam afgeeft aan het lichaam zodat het suikergehalte in het bloed niet te snel stijgt en daalt, maar op peil blijft tussen de maaltijden. Voedingsmiddelen die trage koolhydraten bevatten zijn peulvruchten, volkoren granen en havermout.

Watermeloen / Bron: StockSnap, PixabayWatermeloen / Bron: StockSnap, Pixabay
Water
De hersens bestaan uit 75% water, een tekort aan water zorgt voor uitdroging in de hersens. De bloedvaten in het hoofd gaan uitzetten om zo goed mogelijk gebruik te maken van het vocht dat er nog is, waardoor ze tegen het hersenvlies gaan drukken, dit veroorzaakt hoofdpijn. Voldoende water drinken zal helpen om dit tegen te gaan en bij hoofdpijn door uitdroging kan het drinken van een glas water zorgen voor verlichting van de pijn. Het is beter om vochtafdrijvende dranken zoals alcohol en drankjes met cafeïne zoals koffie achterwege te laten. Wie niet graag water drinkt kan ook kruidenthee drinken of je kunt ook voedsel eten met een hoog watergehalte zoals salade, watermeloen en komkommer.

Bron: 683440, PixabayBron: 683440, Pixabay
Gember
Gember ontspant en opent de bloedvaten en bevordert op die manier de bloedcirculatie, ook in de hersenen. Zo kan er meer bloed naar het hoofd stromen waardoor de hersenen meer zuurstof krijgen. Op die manier kan hoofdpijn verzacht worden en het zelfs helpen bij een aanval van migraine. De chemische structuur van gingerol, het hoofdbestanddeel van gember, lijkt sterk op de structuur van aspirine en kan daarom pijnstillend werken. Een kopje gemberthee gemaakt met verse gember is het ideale drankje bij hoofdpijn, gewoon een stukje verse gember raspen en kokend water toevoegen voor een heerlijk kopje thee.

Bron: Security, PixabayBron: Security, Pixabay
Bananen
Bananen bevatten veel magnesium dat helpt de bloedvaten te ontspannen, waardoor meer bloed naar het hoofd kan stromen en de druk op de omliggende zenuwen en weefsels vermindert. Andere goede bronnen van magnesium zijn spinazie en quinoa. Bananen bevatten ook veel kalium, een belangrijk elektrolyt in het lichaam. Het speelt een rol bij het functioneren van de zenuwcellen en regelt het samentrekken en ontspannen van de spieren. Een tekort aan kalium kan spierkrampen veroorzaken en hoofdpijn tot gevolg hebben. Wie veel vocht verloren heeft door bijvoorbeeld braken of overmatig alcoholgebruik, kan de elektrolytenbalans herstellen door het eten van bananen. Aardappelen, en dan vooral de schil, zijn ook een goede bron van kalium.

Chllipepers / Bron: Hans, PixabayChllipepers / Bron: Hans, Pixabay
Pittig eten
Het eten van een pittige maaltijd kan helpen bij hoofdpijn die veroorzaakt wordt door een verkoudheid of allergie. Chilipepers bevatten vitamine E en capsaïcine, deze bestanddelen zullen de bloedvaten ontspannen waardoor de druk op de zenuwen en de omliggende spieren in het hoofd vermindert. Daardoor verbetert de bloeddoorstroming naar de hersenen en ontspannen de spieren, daardoor zal de hoofdpijn verzachten. Ook zal de zwelling in de sinussen zal afnemen en de luchtwegen worden geopend, waardoor men weer vrij kan ademen en de hersenen beter voorzien worden van de nodige zuurstof. Het is beter om verse chilipepers te gebruiken omdat deze meer capsaïcine bevatten.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Amandelen
Amandelen bevatten tryptofaan, dit is een aminozuur dat helpt bij de productie van de neurotransmitter serotonine in de hersenen. Neurotransmitters zijn stoffen die de prikkeloverdracht tussen de zenuwcellen beïnvloeden en regelen, dus ook de overdracht van pijnprikkels. Een tekort aan serotonine kan een verstoring in de overdracht van pijnprikkels veroorzaken en hoofdpijn tot gevolg hebben. Tevens zijn amandelen een goede bron van magnesium en helpen ze net zoals bananen de bloedvaten ontspannen waardoor de bloeddoorstroming naar het hoofd verbetert en er meer zuurstof naar de hersenen kan worden gebracht.

Zalm / Bron: Wow Pho, PixabayZalm / Bron: Wow Pho, Pixabay
Vette vis
Vette vis zoals zalm en sardines bevatten veel onverzadigde vetzuren, zoals omega 3. Deze gezonde vetten werken ontstekingsremmend en beschermen de zenuwen. Doordat de zenuwen beschermd zijn tegen ontstekingen is er ook minder kans op hoofdpijn. Tevens bevorderen de onverzadigde vetzuren ook de bloeddoorstroming en helpen ook op die manier om hoofdpijn te verzachten. Andere bronnen van omega 3-vetzuren zijn zaden, noten en avocado’s.

Opmerkingen

Vettige of gefrituurde voeding laat je beter achterwege als je hoofdpijn hebt. Ook zoute snacks of zoet snoepgoed en chocolade zijn af te raden. Alcohol en koffie drijven het vocht uit je lichaam en zijn dus minder geschikt als je hoofdpijn hebt. Als je vaak last hebt van hevige hoofdpijn ga je best eens langs bij de huisarts.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat…

Ongewone oorzaken van een verstopt oor of een piep in je oorOngewone oorzaken van een verstopt oor of een piep in je oorBijna iedereen heeft ervaring met het hebben van een verstopt oor of een pieptoon in je oor. Veelvoorkomende oorzaken zi…
Postnatale depressie: postpartum depressie na de bevallingPostnatale depressie: postpartum depressie na de bevallingEen postnatale depressie wordt ook wel een postpartum depressie genoemd. Bij een depressie na de bevalling wordt de pas…
Bronnen en referenties
 • http://www.hoofdpijnpatienten.nl/soorten-hoofdpijn/
 • http://www.activebeat.com/diet-nutrition/15-foods-proven-to-relieve-headaches/3/
 • http://www.nsmbl.nl/6-etenswaren-die-hoofdpijn-veroorzaken-4-die-dit-tegengaan/
 • http://natuurlijknieuws.com/vaak-last-van-hoofdpijn/
 • http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/het-menselijk-lichaam/waarom-krijg-je-soms-hoofdpijn-als-je-te-weinig-gedronken-hebt
 • http://sulla-salute.com/gezondheid/laag-kaliumgehalte-en-hoofdpijn.php
 • Afbeelding bron 1: Cavydog, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: StockSnap, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: 683440, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Security, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Hans, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Unsplash, Pixabay
 • Afbeelding bron 7: Wow Pho, Pixabay
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 12-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.