Menstruatiepijn op een natuurlijke manier verzachten

Menstruatiepijn op een natuurlijke manier verzachten Naar schatting heeft ongeveer de helft van de vrouwen last van menstruatiepijn, de pijn kan mild tot zeer hevig zijn, soms zelf zo erg dat platte rust moet worden genomen. Menstruatiepijn zijn krampen in de buik en onderrug vlak voor en tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Een pijnstiller kan een oplossing zijn maar er zijn ook enkele natuurlijke middeltjes die kunnen helpen om de pijn te verzachten.

Wat is menstruatiepijn

Tijdens de menstruatie worden er prostaglandinen geproduceerd in het lichaam, die ervoor zorgen dat de spieren van de baarmoeder samentrekken. Dit samentrekken heeft als doel de slijmlaag uit de baarmoeder te verwijderen, indien er zich geen bevruchte eicel heeft ingenesteld. Het zijn deze samentrekkingen van de baarmoeder die een milde tot hevige pijn in de onderbuik veroorzaken. Menstruatiepijn wordt ervaren vlak voor en tijdens de eerste dagen van de menstruatie en gaat na een paar dagen weer weg. De pijn kan voorkomen als krampen of steken. Andere klachten kunnen zijn: pijn in de onderrug, hoofdpijn, pijnlijke borsten, misselijkheid, diarree, duizeligheid, moeheid en prikkelbaarheid. Ongeveer 10% van de vrouwen heeft zeer hevige klachten en kan daardoor de dagelijkse activiteiten niet uitoefenen.

Natuurlijke hulpmiddeltjes

Veel vrouwen nemen een pijnstiller tegen menstruatiepijn, vooral als de pijn zeer hevig is. Er zijn ook enkele natuurlijke en goedkope middeltjes die de pijn kunnen verzachten, die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Bron: 683440, PixabayBron: 683440, Pixabay
Gember
Gember bevat gingerol, een fenolverbinding die de prostaglandinen blokkeert. Daardoor zullen er minder spiersamentrekkingen zijn in de onderbuik en baarmoeder, en dus een verzachting van de menstruatiepijn. Gember kan aan gerechten worden toegevoegd of je kunt een kopje gemberthee drinken, gemaakt met verse gember. Kurkuma kan menstruatiepijn op dezelfde manier verzachten, het kan vers of in poedervorm gebruikt worden.

Thee

Kruidenthee kan helpen de spieren te ontspannen en krampen tegen te gaan door de productie van glycine. Glycine is een neurotransmitter en signaalinhibitor die het signaal van de hersenen naar de spieren blokkeert en zo spiersamentrekkingen tegengaat. De baarmoeder zal ontspannen en de pijn zal verminderen. Kruidenthee die helpt menstruatiepijn te verzachten is venkelthee, gemberthee en kamillethee. Vermijd alcohol en koffie omdat ze de bloedvaten vernauwen en zo de krampen kunnen verergeren.

Broccoli

Tijdens de menstruatie verliezen vrouwen 50 tot 200 ml bloed, en dus ook 10 tot 15 mg ijzer want ijzer het is een belangrijk bestanddeel van rode bloedcellen. IJzerrijke voeding eten, zoals broccoli, helpt om het tekort weer aan te vullen. Wie een ijzertekort heeft voelt zich moe en heeft geen energie. Tevens zal ijzer de bloedcirculatie weer op gang brengen. Andere goede bronnen van ijzer zijn spinazie, vette vis, gevogelte en peulvruchten.

Bron: Condesign, PixabayBron: Condesign, Pixabay
Zuivel
Voeding die veel calcium bevat kan helpen tegen menstruatiepijn omdat calcium de spieren ontspant, dus ook de spieren van de buik en baarmoeder komen tot rust. Goede bronnen van calcium zijn zuivel zoals melk, kaas en yoghurt. Ook in hazelnoten, kool en abrikozen zit veel calcium. In combinatie met vitamine D is het effect nog groter omdat vitamine D helpt calcium op te nemen in de darm. Vitamine D zelf zal de werking van de prostaglandinen verminderen, met minder spiersamentrekkingen tot gevolg. Goede bronnen van vitamine D zijn vette vis, eieren en de zon.

Magnesium

Magnesium vermindert de productie van prostaglandinen met als gevolg dat de baarmoeder minder zal samentrekken. Voeding eten met veel magnesium kan pijnlijke spierkrampen tijdens de menstruatie verzachten. Goede bronnen van magnesium zijn bananen, amandelen, cashewnoten, ongezoet cacaopoeder en spinazie.

Vitamine E

Vitamine E is een sterke antioxidant en helpt bij aanmaak van rode bloedcellen, het blokkeert ook de prostaglandinen. Tevens zorgt vitamine E voor een balans tussen de hormonen oestrogeen en progesteron, die tijdens de menstruatie uit evenwicht kunnen zijn. Goede bronnen van vitamine E zijn noten, bladgroenten, kiwi, rode paprika en kruiden zoals oregano, tijm en gember.

Bron: Jackmac34, PixabayBron: Jackmac34, Pixabay
Basilicum
Basilicum bevat cafeïnezuur, dit blokkeert de werking van de prostaglandinen en is een natuurlijke pijnstiller. Het zal helpen om de samentrekkingen van de spieren in de buik en de baarmoeder te verminderen en het heeft een pijnstillend effect, ook versterkt cafeïnezuur de werking van pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen. Tevens wordt cafeïnezuur snel opgenomen in de bloedbaan waardoor de pijn snel zal afnemen. Je kunt enkele blaadjes basilicum eten of verse basilicum toevoegen aan je gerechten voor een snelle verlichting van menstruatiepijn, gedroogde basilicum kan ook gebruikt worden maar is minder effectief.

Bron: RahelS, PixabayBron: RahelS, Pixabay
Venkel
Venkel en venkelzaadjes zouden de spieren ontspannen en daarom effectief zijn bij onder andere menstruatiepijn. De spieren zullen minder samentrekken waardoor de pijn afneemt. Het helpt ook de schommelingen van de hormonen oestrogeen en progesteron tegen te gaan, waardoor vrouwen minder last zullen hebben van prikkelbaarheid. Het effect van venkel wordt versterkt in combinatie met vitamine E. Je kunt verse venkel eten of thee maken van venkelzaadjes.

Sport

Sporten verbetert de bloedcirculatie en stimuleert de productie van endorfines, dit zijn natuurlijke pijnstillers. Als je last hebt van hevige menstruatiepijn is het soms moeilijk om de motivatie te vinden om te gaan sporten, maar het loont toch de moeite. Na enkele minuten sporten kan er al een vermindering van de klachten zijn.

Een orgasme

Bij sommige vrouwen helpt het krijgen van een orgasme om de pijn te verlichten. Tijdens een orgasme zal de baarmoeder ontspannen en de bloedstroom naar het bekken verbeteren.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…
Je menstruatiepijn bestrijden met de VagithermVeel vrouwen hebben maandelijks last van nare buikkrampen wanneer zij ongesteld zijn. De meeste vrouwen zullen rond die…
Huismiddeltjes tegen menstruatiepijnHuismiddeltjes tegen menstruatiepijnVeel vrouwen hebben last van klachten tijdens of vlak voor de menstruatie of ongesteldheid. Dit wordt ook wel menstruati…
Menstruatieklachten verminderenMenstruatieklachten verminderenHet merendeel van de menstruerende vrouwen heeft in zeker maten last van menstruatiepijn. Deze klachten kunnen erg hinde…

De helende werking van salieDe helende werking van salieSalie is een heerlijk, aromatisch kruid dat vaak gebruikt wordt in de Italiaanse keuken. Het is lekker bij pasta, pizza…
De helende werking van tijmDe helende werking van tijmTijm is een populair kruid in vele keukens, het is heerlijk in Franse en Italiaanse gerechten en is onmisbaar in een bou…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidenco.nl/48901/menstruatiepijn-kan-erg-hinderlijk-zijn-wat-kun-je-er-tegen-doen/
  • http://www.optimalegezondheid.com/de-10-beste-tips-om-menstruatiepijn-tegen-te-gaan/
  • http://www.medicaldaily.com/menstrual-cramps-6-home-remedies-247558
  • Afbeelding bron 1: 683440, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Condesign, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jackmac34, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: RahelS, Pixabay
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 13-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.