Huismiddeltjes tegen menstruatiepijn

Huismiddeltjes tegen menstruatiepijn Veel vrouwen hebben last van klachten tijdens of vlak voor de menstruatie of ongesteldheid. Dit wordt ook wel menstruatiepijn genoemd. Er bestaan diverse huismiddeltjes welkde de menstruatiepijnen kunnen verlichten. Veel vrouwen hebben er last van: klachten net voor of op de eerste dagen van de menstruatie of ongesteldheid. Bij deze meeste vrouwen zijn deze klachten echter vrij mild en draaglijk. Bij sommige vrouwen zijn de klachten echter van zodanige aard dat ze het dagelijks leven ernstig verstoren. Er kunnen klachten optreden als stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angstklachten, pijnlijke borsten, gewichtstoename en winderigheid.

Buikkrampen

  • Wanneer je de krampen op voelt komen kan het werken wanneer je gaat bewegen. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of zwemmen. Door te bewegen rem je de productie van prostaglandinen en stimuleer je de aanmaak van natuurlijke pijnstillers, endorfine
  • Door een warm bad te nemen ontspan je de verkrampte spieren in de baarmoeder. Een warme kruik op de buik kan ook helpen
  • Een remedie die homeopaten aanraden is het slikken van magnesiumfosfaat
  • Frambozenbladeren bevatten fragrine, een stof die de baarmoeder versterkt en krampen verlicht. Door hier frambozenthee van te maken kan je je klachten verminderen
  • Kamillethee heeft eveneens krampwerende eigenschappen

Winderigheid

Wanneer je winderigheid tegen wilt gaan doe je er goed aan minder zout in te nemen tijdens de menstruatie. Vermijdt natriumrijk voedsel, zoals bewerkt vlees, soep uit blik en zoute tussendoortjes. Slik tegelijkertijd dagelijks vitamine B6. Vitamine B6 werkt vochtafdrijvend. Bepaalde voedingsmiddelen werken eveneens vochtafdrijvend, zoals asperges, paardenbloembladeren, knoflook, waterkers en peterselie.

Hevige bloedingen

  • Vitamine C en bioflavonoïden helpen de wanden van de bloedvaten te versterken waardoor hevige bloedingen voorkomen kunnen worden. Bioflavonoïden bevinden zich onder andere in druivenschillen, bramen, bosbessen en citrusvruchten. Slik deze supplementen dagelijks.
  • Kuisboom helpt de geslachtshormonen in balans te brengen en kan hierdoor de hevige bloedingen verlichten

Menstruatieklachten voorkomen

Calciumnitraat werkt versterkend en ontspant de spieren. Wanneer je echter calcium slikt dien je ook magnesium in te nemen in de verhouding 2:1 (dus bijvoorbeeld 1000 mg calcium en 500 mg magnesium). Magnesium helpt menstruatiekrampen voorkomen. Essentiële vetzuren, zoals teunisbloemolie en lijnzaadolie, vertragen de productie van prostaglandinen welke de krampen versterken.

Wanneer naar de arts?

Wanneer je menstruatiecyclus korter dan 21 dagen of wanneer er meer dan 35 dagen tussen twee menstruaties zit is het verstandig een arts te raadplegen. Het is eveneens aan te raden de arts te raadplegen wanneer je langer dan een week hevige bloedingen hebt of wanneer er zich grote stolsels in je menstruatiebloed bevinden.
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Menstruatie uitstellen, hoe kunt u dit doen?Menstruatie uitstellen, hoe kunt u dit doen?Een menstruatie komt niet altijd zo gelegen. Bij meer dan vijftig procent van alle vrouwen is de ongesteldheid een pijnl…
Menstruatiepijn: wat kun je hier het beste tegen doen?Menstruatiepijn: wat kun je hier het beste tegen doen?Veel vrouwen hebben last van pijn tijdens de menstruatie, waarbij de klachten vaak tijdens de eerste dagen van de ongest…
Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…
Novasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieNovasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieVeel last hebben van de menstruatie of heel heftige bloedingen tijdens de ongesteldheid. Een deel van de vrouwen heeft e…

Wat zijn antioxidanten: vitamines tegen verouderingDoor het gebruik van de antioxidanten vitamine C, E, A en zink, seleen, bioflavonoiden en Q10 kun je het verouderingspro…
Gsm-straling, schadelijk of nietToen de eerste trein ooit begon te rijden, gingen alom stemmen op dat deze niets dan slechts met zich meebracht; de koei…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.