Gsm-straling, schadelijk of niet
Toen de eerste trein ooit begon te rijden, gingen alom stemmen op dat deze niets dan slechts met zich meebracht; de koeien zouden geen melk meer geven, de mens zou mentaal ziek worden, … Met de komst van de gsm deden ook een aantal verschillende ‘geruchten’ de ronde: de gsm doet de hersenen koken, zorgt voor meer hoofdpijn en verhoogt de kans op kanker. Maar zijn dit wel geruchten? Wat is de waarheid over de gsm?
Wat is straling?
Straling is de overdracht van energie, in de vorm van golven, zonder dat direct contact plaatsvindt. Straling is alom tegenwoordig. Het meeste vertegenwoordigd is de zogenaamde ELF-straling of extreem lage frequentie straling. Dit is de straling van ons elektriciteitsnet en ze treedt dus op bij alle elektrische toestellen. Alle elektrische toestellen zenden elektrische straling uit met een basisfrequentie van 50 Hertz.
Gsm's zenden een straling uit met een hoge frequentie om contact te houden met het netwerk. Zelfs als men de gsm niet gebruikt, in standby dus, zal de straling blijven.
Overal op aarde wordt men blootgesteld aan straling. Deze straling komt vanuit de ruimte, voornamelijk onder gamma- en bètastraling. Het zijn geladen deeltjes van de zon en de sterren die interactie vertonen met onze atmosfeer en het magnetisch veld van de aarde. Deze straling, kosmische straling genaamd, kan verschillen van plaats tot plaats naargelang de hoogte waar men zich bevindt en naargelang het magnetische veld van de aarde.
Het effect van straling bestuderen
Als men wil nagaan wat de biologische gevolgen van straling op de mens zijn, bijvoorbeeld door gebruik van een gsm, zal men dit beoordelen aan de hand van het effect op de cellen. Bij lage stralingsblootstelling zijn de biologische gevolgen uitermate klein met als resultaat dat deze niet gemeten kunnen worden. Aangezien men constant aan verschillende soorten, natuurlijk en menselijk, straling wordt blootgesteld, zal het lichaam zich hier ook van kunnen herstellen. Beschadigde cellen kunnen zich meestal zelf herstellen. Indien deze cellen afsterven, wat dagelijks in het menselijk lichaam het geval is, zullen deze vervangen worden door andere cellen. Het is mogelijk dat cellen op een foutieve manier hersteld worden. In dat geval zal er een biofysische verandering plaatsvinden.
In de meeste gevallen werd straling op cellen gemeten na hoge dosissen straling. Onze kennis rond het verband tussen straling en kanker, is met andere woorden beperkt tot bepaalde bevolkingsgroepen die met een hoge stralingsblootstelling geconfronteerd werden. Aangezien ook de latentieperiode, dit is de periode tussen de blootstelling aan straling en het opduiken van kankersymptomen, tientallen jaren kan duren, is het moeilijk vast te stellen of er een rechtstreeks verband is tussen de kanker en de straling. Het is namelijk mogelijk dat een kanker zich spontaan ontwikkeld, zonder dat straling hier een rol in speelt.
Gsm-straling
Maar is gsm-straling nu echt schadelijk voor de menselijke gezondheid? Is het echt zo dat de hersenen onder invloed van de straling gaan koken?
Er werden reeds verschillende studies gedaan met laboratoriumratten en op synthetische poppen. Deze werden aan hoge dosissen straling blootgesteld. Hierbij werd vastgesteld dat de straling van een gsm wel degelijk schadelijk was voor deze proefdieren. Het effect zou gaan van hoofdpijn tot hersentumoren. Bij deze studies werden echter veel met veel hogere straling gewerkt dan die van een gsm toestel.
Dit resultaat werd ook bereikt door een Belgische studie waarbij twee groepen ratten vergeleken werden. De ene groep werd blootgesteld aan gsm-straling en wifi-straling, de andere niet. De groep die aan de straling was blootgesteld bleek een dubbel zo hoog sterftecijfer te hebben als de groep die niet blootgesteld was. De oorzaak was een tumor. Een Duits onderzoek dat op dezelfde manier werkte, kon geen duidelijk verhoogd risico op een hersentumor vaststellen.
In een studie die werkte met een stralingsgraad die overeenkwam met die van een gsm, kon men bij de laboratoriummuizen een verhoogde kans op bloedkanker vaststellen. Het is echter wel belangrijk te weten dat deze muizen eerst kankergevoelig werden gemaakt.
Het staat vast dat door het bellen met een gsm, elektromagnetische golven ons lichaam binnendringen. Ook weet men dat kinderen, van wie de hersenen nog niet volgroeid zijn, meer gevoelig zijn voor deze straling. Vooral kinderen onder de 12 jaar kunnen hier het best tegen beschermd worden.
Voorzorgsmaatregelen
Men gaat ervan uit dat men pas binnen enkele jaren een beter zicht zal hebben over het al dan niet schadelijk zijn van deze straling. Tot dan is het echter niet slecht enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.
Er werden door twintig gerenommeerde wetenschappers een aantal voorzorgsmaatregelen geformuleerd. Hoewel deze niet bewezen hebben dat de gsm schadelijk is voor onze gezondheid, zijn een aantal effecten op het lichaam wel waargenomen, zoals het extra aanmaken van stress-proteïnen, en gaat men ervan uit dat verdere effecten zullen gevonden worden. Daarom kan men beter nu reeds voorzichtig zijn.
- Kinderen onder de 12 horen geen gsm te hebben. Omdat de hersenen van kinderen nog in volle ontwikkeling zijn, zouden deze ook gevoeliger zijn voor straling.
- Een gsm kan men het best zo ver mogelijk van het lichaam houden. Daarom is het houden van een gsm in de binnenzak van een vest of de broekzak af te raden. Indien men dit toch moet doen, dan kan men ervoor zorgen dat het scherm steeds naar zich is toegekeerd waardoor de straling van de antenne weg van het lichaam gedraaid is.
- Het helpt reeds om op 1 meter van een gsm te blijven, ook op 1 meter van een ander persoon die belt. Het elektromagnetisch veld neemt op die 1 meter wel 50 keer af in kracht. Ook het gebruiken van een handvrije kit is een voordeel.
- De gsm niet naast het bed houden. Vele mensen leggen de gsm op het nachtkastje. Toch is dit geen goed idee. Beter is van de gsm al helemaal uit de slaapkamer te bannen.
- Veranderen van oor tijdens het bellen zorgt voor een mindere concentratie aan elektromagnetische straling op één bepaalde plaats.
- Niet bellen bij slechte ontvangst. Bij een slechtere ontvangst kan men beter niet bellen omdat het toestel dan vaker en meer signalen moet uitsturen om in contact te blijven met het netwerk. Hetzelfde geldt voor het bellen in een rijdend voertuig.
- Meer sms'en is een oplossing. Door te sms'en wordt het toestel automatisch verder van het lichaam afgehouden. Hierdoor treedt minder straling op.
- Een toestel met een lage SAT-waarde is belangrijk! De SAT of 'Specifieke Absorptie Tempo' is een waarde die aangeeft hoeveel straling het lichaam opneemt.