Ongewone oorzaken van een verstopt oor of een piep in je oor
Bijna iedereen heeft ervaring met het hebben van een verstopt oor of een pieptoon in je oor. Veelvoorkomende oorzaken zijn een verkoudheid of zelfs een oorontsteking. Dit zijn echter niet de enige oorzaken van een verstopt oor of een piepend oor. Buiten de eerder genoemde en bij de meeste mensen vrij bekende aandoeningen zijn er namelijk ook minder bekende. In sommige gevallen moet je actie ondernemen, terwijl andere oorzaken vrij onschuldig zijn.
Wanneer moet je gelijk in actie komen?
In veel gevallen is de oorzaak van een verstopt oor niet ernstig en zal je oor niet lang verstopt zijn. Hoor je heel af en toe een piep in je oor, dan hoeft dit ook geen ernstige oorzaak te hebben. Bij onderstaande klachten kun je echter het beste contact opnemen met je huisarts:
- Buiten een doof gevoel of gevoel van verstopping in je oor ervaar je ook ernstige oorpijn
- Je hebt langer dan een week last van een verstopt oor
- Je hebt zeer regelmatig (dagelijks of meerdere keren per dag) een pieptoon in je oor
- Je hebt steeds vaker last van een pieptoon in je oor (of brommen/suizen/knarsen)
Overeenkomstige oorzaken verstopte oren en piepende oren
In sommige gevallen heb je last van zowel een verstopt oor, of een dof gevoel in je oren, als een pieptoon. Deze symptomen wisselen elkaar dan af. Het ene moment voelt je oor dof, of heb je hetzelfde gevoel als wanneer er water in je oor zit, terwijl je zeker weet dat dit niet zo is. Het volgende moment kan een lichte tot harde pieptoon of tijdelijke doofheid aan één kant opspelen.
Vaak ligt vermoeidheid aan de basis van deze symptomen. Om na te gaan of dit ook voor jou zo is, kun je bijhouden wanneer en hoe vaak de verschijnselen zich voordoen. Dit kun je opschrijven in een notitieboekje (fysiek of op een pc/telefoon/tablet). Omschrijf zowel je klachten als de belangrijkste dingen die je in die periode bezighouden. Denk hierbij aan werk, relatie en eventuele (andere) stressfactoren. Geef tot slot zowel je geestelijke als lichamelijke gesteldheid een cijfer van 1 tot 10. 1 staat voor depressief (geestelijk) en uitgeput (fysiek), 10 staat voor euforisch (geestelijk) en kerngezond/superfit/energiek (fysiek). Door dit goed bij te houden kun je inschatten wat factoren zijn die bijdragen aan de door jou ervaren klachten. Dit geeft je daarna de mogelijkheid deze aan te pakken. Als je de oorklachten niet door stress of vermoeidheid kunt verklaren, kun je hieronder verder kijken wat dan de oorzaak zou kunnen zijn.
Sommige oorsieraden kunnen ook zorgen voor verhoogde aanmaak van oorsmeer. /
Bron: Bohed, PixabayAndere oorzaken voor een verstopt oor
Als je verwacht dat bovenstaande (stress dan wel vermoeidheid of beide) geen oorzaak is voor je verstopte oor, dan kun je in onderstaand overzicht kijken of er andere factoren een rol spelen.
Een (midden)oorontsteking (en/of verkoudheid en/of keelontsteking en/of bijholteontsteking)
Meestal gaan oorontstekingen gepaard met heel veel pijn. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Door de huisarts te bezoeken kun je deze oorzaak laten bevestigen of uitsluiten. Er is onder meer met antibiotica een snelle behandeling mogelijk, maar meestal gaan minder ernstige oorontstekingen vanzelf weg. Omdat een oorontsteking vaak samenhangt met andere ontstekingen in het lijf, kan het zijn dat je oorklachten verdwijnen als bijvoorbeeld keelklachten ook wegtrekken.
Hoogteverschil
De meeste mensen denken bij verstopte oren of dichtgeklapte oren al snel aan hun laatste vliegtuigervaring. Het klopt dat veel mensen last hebben van verstopte oren als zij een vliegreis maken. Dezelfde klachten kunnen echter ook voortkomen uit een ander hoogteverschil, bijvoorbeeld bij wintersport, een wandeling door de bergen, of na het (diepzee)duiken. Gapen, slikken en/of afwachten zijn de drie beste oplossingen. Een enkeling 'blaast' de druk weg door de neus dicht te knijpen, de mond te sluiten, en vervolgens zo hard mogelijk te 'blazen'. Door de interne druk 'plopt' het oor vaak open.
Water
Naast hoogteverschil kan ook water voor druk op je oor zorgen. Sommige mensen hebben er nooit last van, anderen hebben elke keer na het zwemmen een verstopt oor. De klacht is veelal tijdelijk, maar ervaar je het als zeer hinderlijk, dan kun je ervoor kiezen om tijdens het zwemmen oordopjes te dragen.
Oorprop
Een oorprop kan ontstaan doordat oorsmeer zich in je oor ophoopt. Het kan bij beide oren tegelijk ontstaan of bij één oor voorkomen.
Er zijn meerdere oplossingen mogelijk:
- Probeer niet meer in je oren te peuteren;
- Houd je oor goed schoon, zonder dat je aan de binnenkant van je oor komt (bijvoorbeeld door deze uit te spoelen onder de douche);
- Laat enkele druppels olie in je oor vallen (houd je hoofd schuin tot je het oor 'open' voelt gaan);
- Gebruik geen zeep voor je oren;
- Knip eventuele oorharen goed bij (laat dit hef liefst voorzichtig door iemand anders doen);
- Heb je een gehoorapparaat of gebruik je regelmatig oordopjes, zorg er dan voor dat deze regelmatig goed worden gereinigd.
Heb je heel veel last en werkt niets, dan kan eventueel de huisarts of een van de assistenten je oor uitspuiten.
Een explosie of harde knal kan gehoorschade en de bekende 'pieptoon' veroorzaken. /
Bron: Geralt, PixabayAndere oorzaken voor een piep in je oor
Buiten stress en vermoeidheid kunnen er diverse oorzaken zijn voor piepklachten in je oor. Via onderstaande lijst kun je ontdekken wat voor jou geldt (en uitsluiten wat het niet kan zijn):
- Langdurige blootstelling aan harde geluiden (denk aan concerten, maar ook als je je koptelefoontjes regelmatig (te) hard zet). Dit kan zeer schadelijk zijn en de piep, brom of het suizen dat je hoort geeft een indicatie van gehoorbeschadiging. Zet je koptelefoons niet meer te hard en draag bij concerten of optredens of uitgaansgelegenheden speciale oordopjes.
- Acute blootstelling aan harde geluiden (een harde knal, of iemand die in je oor schreeuwt): dit kan een tijdelijk probleem zijn, maar als je langer last houdt, kun je de huisarts of een andere expert vragen om je oor op gehoorbeschadiging te laten onderzoeken.
- Spierspanning: er zijn mensen die in een bepaalde (verkeerde) houding brom- of piepklachten ervaren. Op het moment dat zij hun zit- of lighouding veranderen, nemen de klachten af of verdwijnen deze.
Algemeen advies
Heb je last van tijdelijke doofheid, een piep in je oor, of het idee dat je oor verstopt zit, vraag je dan af hoe acuut de klachten zijn. Bij angst voor ernstige oorzaken bezoek je de huisarts. Zijn de klachten vooral irritant maar niet heel vervelend, probeer dan door zelfonderzoek de oorzaken te achterhalen (en daarmee de oplossing te vinden). Lukt dit niet en houden de klachten aan of komen ze steeds terug, maak er een aantekening van en neem je notities over het klachtenpatroon mee naar de huisarts.