Tinnitus: pieptoon of oorzuizen. Is het te genezen?

Tinnitus: pieptoon of oorzuizen. Is het te genezen? Tinnitus is het waarnemen van geluiden in de vorm van suizen, piepen, brommen, knarsen, wat veroorzaakt wordt door het binnenoor. Mensen met Tinnitus kunnen hier veel hinder van ondervinden, en soms is het zenuwslopend. Ook kunnen er zoemende geluiden worden waargenomen en sommige mensen met Tinnitus horen meerdere tonen door elkaar. Het komt vaak voor dat men ook minder goed kan horen. De geluiden kunnen waargenomen worden met beide oren maar ook met een oor. Hoe kan dit euvel verholpen worden, en hoe ontstaat Tinnitus? Tinnitus Aurium is de officiële term voor oorsuizen. Iemand die last heeft van deze kwaal kan harde of zachte geluiden horen, regelmatig of constant. Het wordt meestal als zeer hinderlijk ervaren als je steeds een pieptoon of gebrom hoort. Het geluid komt niet van buitenaf maar van binnenuit. Tinnitus komt vaak voor, maar is voor veruit de meeste mensen tijdelijk, of niet hinderlijk. Meer dan 33% van de mensen hoort wel eens een pieptoon of zoemtoon, maar omdat het tijdelijk is, ondervind je er verder geen hinder van. Als je vaak last hebt van Tinnitus, of zelfs continu, kan dit je leven wel beïnvloeden. Soms zelfs heel ernstig. Op 1 maart 2014 overleed de 47-jarige Caby Olthuis met behulp van de levenseindekliniek, door middel van euthanasie. Zij leed aan een ernstige vorm van Tinnitus en kon het leven niet meer aan. Haar aandoening was onbehandelbaar. Ze hoorde dag en nacht een allesoverheersend geluid dat zij omschreef als het remmen van een trein. Metaal wat over metaal glijdt. Naast Tinnitus had zij ook Hyperacusis (overgevoeligheid voor elk geluid van buitenaf). Haar leven was daardoor voor haar zo zwaar dat ze verkoos te sterven.

Tinnitus herkennen

Alhoewel veel mensen wel eens Tinnitus hebben, levert het probleem slechts bij een kleine groep mensen ernstige klachten op. De geluiden die worden waargenomen worden meestal overstemd door andere geluiden, zoals gepraat van andere mensen of muziek. Als het stil is, hoor je de geluiden meestal pas. Het kan een hoge pieptoon zijn of een zoemtoon of bromtoon. Hoewel het geluid niet van buitenaf komt, wordt het wel waargenomen.Je kunt er dus niet direct iets tegen doen. Het waarnemen van het geluid wordt 'erger' zodra je je bewust bent dat het geluid er is. Vaak is afleiding zoeken, of naar echt geluid luisteren, al voldoende om Tinnitus te 'overstemmen.' Je bent dan niet meer met de geluiden van binnenuit bezig en hebt er verder ook geen last meer van. Dit gaat niet voor iedereen op. Soms is de Tinnitus zo erg dat er veel geluid wordt waargenomen en afleiding zoeken of naar andere echte geluiden luisteren, helpt niet. Bromtonen en pieptonen kunnen zo luid klinken, dat het de kwaliteit van leven vermindert.

Tinnitus na een avondje stappen. Disco-Tinnitis

Je kunt ook een tijdelijke vorm van Tinnitus hebben, na een avondje stappen bijvoorbeeld. Als je oren aan veel lawaai zijn blootgesteld, zoals te harde muziek. Je trommelvliezen hebben dan zoveel kabaal te verwerken gekregen dat je oren er op reageren met zogenaamde Disco-Tinnitus. Je hoort een zoemtoon, bromtoon of hoge pieptoon. De klachten kunnen weggaan door voldoende rust. Vaak in een omgeving met te harde geluiden verblijven kan echter wel chronische Tinnitus veroorzaken. Te harde geluiden zijn schadelijk voor je gehoor.

Steeds een pieptoon horen

Tinnitus kenmerkt zich door het continu waarnemen van geluid dat er niet is. Vaak gaat het om een hoge pieptoon, of om een lagere toon, bijvoorbeeld een bromtoon. Ook een combinatie van geluiden kan voorkomen. Soms hoor je het gonzen van bloed. Als de Tinnitus ernstig is, is dit vermoeiend en het kan zelfs uitputtend zijn. Het kan het leven zo erg beïnvloeden dat mensen er allerlei problemen bij kunnen krijgen, zoals angst voor geluiden, depressiviteit en lusteloosheid. Gelukkig kunnen de meeste mensen met Tinnitus er gewoon mee leven. En vrijwel elk mens krijgt vroeg of laat wel eens last van geluidsklachten.

Oorzaken van Tinnitus

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben. Fysiek zijn de oorzaken:
 • Beschadigingen aan de laatste delen van het gehoororgaan.
 • Te vaak blootgesteld aan te hard geluid.
 • Probleem in de zenuwbanen.
 • De hersenen nemen signalen waar als geluid.
 • Spieren rond het oor die samentrekken.
 • Afwijkingen of problemen van het middenoor.
 • Afwijkingen aan de bloedvaten.
 • Hoge bloeddruk.
 • Bijwerkingen van sommige medicijnen.
 • Overige (nog onbekende oorzaken).

Hoe weet je of het Tinnitus is?

Als alleen jij het geluid waarneemt, is dit een belangrijke indicatie dat het Tinnitus kan zijn. Het hangt echter af van het soort geluid en eventueel andere klachten. Bespreek met je huisarts waar je klachten vandaan kunnen komen.

Wanneer is het geen Tinnitus?

De huisarts moet dit uitzoeken, maar indicaties dat het niet (alleen) Tinnitus is, zijn bijvoorbeeld:
 • Geluiden waarnemen die er niet zijn en psychose.
 • Geluiden waarnemen die er niet zijn en duizeligheid en/of misselijkheid.
 • Geluiden waarnemen die er niet zijn en pijnklachten.
 • Geluiden waarnemen die anderen ook waarnemen.
 • Geluiden waarnemen die er niet zijn en drugsgebruik.
 • Geluiden waarnemen die er niet zijn en koorts of andere ziekteverschijnselen.
 • Enzovoorts.

Kan Tinnitus behandeld worden?

Meestal kan Tinnitus niet goed behandeld worden. Er zijn geen geneesmiddelen voor. Medische ingrepen hebben onvoldoende effect. Andere, aangename geluiden, zoals bijvoorbeeld mooie muziek of de radio of tv, overstemmen Tinnitus in de meeste gevallen voldoende. Voor sommige mensen is Tinnitus echter niet te overstemmen en levert het continu irritaties en stress op. Mensen die Tinnitus hebben, hebben meestal ook last van 'afnemend gehoor.' Dit is men zich aan het begin meestal niet bewust. Heb je klachten die op Tinnitus wijzen, ga dan langs de huisarts. Omdat het om schade gaat is er meestal geen sprake van genezing. Is het echter ontstaan door hoge bloeddruk, dan kunnen medicijnen de bloeddruk verlagen en daarmee wellicht ook de Tinnitus klachten.

Wat is objectieve Tinnitus?

Bij objectieve Tinnitus kan een specialist objectief waarnemen waar het probleem door wordt veroorzaakt. De spieren rondom de oren trekken bijvoorbeeld samen en zijn de oorzaak van het geluid. Objectieve Tinnitus kan in sommige gevallen wel succesvol behandeld worden.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorsuizen behandelen met implantaat in oorOorsuizen behandelen met implantaat in oorMensen met oorsuizen (tinnitus) horen de hele dag een onafgebroken uiterst irritant geluid in het oor. Voor veel lijders…
Leren leven met tinnitusLeren leven met tinnitusIedereen hoort wel eens een piep in zijn oor. Het kan even aanhouden maar meestal verdwijnt die weer net zo plotseling a…
Gehoorbeschadiging bij jongeren door harde muziekGehoorbeschadiging bij jongeren door harde muziekGehoorbeschadiging komt tegenwoordig steeds vaker voor, vooral onder de jongeren. Steeds meer jongeren hebben last van o…

Het MERS-coronavirus, de moderne SARSHet MERS-coronavirus, de moderne SARSHet Middle East Respiratory Syndrome (MERS) is een virale ziekte die voor het eerst werd gediagnosticeerd in Saoedi-Arab…
Luchtembolie, oorzaak en symptomenLuchtembolie, oorzaak en symptomenEmbolie is een afsluiting van een ader of slagader waardoor de doorstroming van het bloed stagneert. Dit kan ernstige ge…
Bronnen en referenties
 • http://www.tinnitus.nl/over-tinnitus.html
 • http://altijdwat.ncrv.nl/seizoenen/2014/afleveringen/15-04-2014/fragmenten/titanenstrijd
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 01-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.