Keizersnede: Operatie om baby ter wereld te brengen

Keizersnede: Operatie om baby ter wereld te brengen Een keizersnede is een geplande of niet-geplande operatie waarbij de chirurg een opening in het gebied van de onderbuik van een zwangere vrouw maakt. Op die manier komt een baby ter wereld. De arts opteert voor deze operatietechniek wanneer het niet mogelijk of veilig is voor de moeder om de baby via de vagina (natuurlijke bevalling) af te leveren. De procedure gebeurt meestal terwijl de vrouw wakker is. Het lichaam wordt verdoofd van de borst tot de voeten met behulp van epidurale of spinale anesthesie.

Indicatie van keizersnede

Er zijn veel redenen waarom een zwangere vrouw misschien een keizersnede nodig heeft in plaats van een vaginale bevalling. De beslissing hangt af van de arts, waar de baby ter wereld komt, de vorige bevallingen en de medische geschiedenis.

Baby

Baby’s met volgende problemen, komen mogelijk via een keizersnede ter wereld:

Moeder

Gezondheidsproblemen bij de moeder die mogelijk resulteren in een keizersnede zijn:

Bevalling

Wanneer problemen optreden op het moment van de bevalling, opteert de arts mogelijk voor een keizersnede:
  • een infectie of koorts tijdens de bevalling
  • een te lange of gestopte arbeid
  • een zeer grote baby
  • het hoofd van de baby is te groot om door het geboortekanaal te komen

Placenta of navelstreng

Door problemen met de placenta of navelstreng is soms een keizersnede noodzakelijk:
  • de navelstreng komt door de opening van het geboortekanaal vóór de baby (navelstrengverzakking)
  • de placenta bedekt de hele of gedeeltelijke opening van het geboortekanaal (placenta previa)
  • de placenta scheidt zich van de baarmoederwand (placenta abruptio)

Procedure bij zwangere vrouw

De chirurg maakt eerst een snede in de buik net boven de schaamstreek. Vervolgens opent hij de baarmoeder en het vruchtwater. De baby komt via deze opening ter wereld. Het gezondheidsteam verwijdert vloeistoffen uit de mond en de neus van de baby. Vervolgens knippen ze de navelstreng door. De arts zorgt ervoor dat de ademhaling van de baby normaal is en dat andere vitale functies stabiel zijn. De moeder is wakker tijdens de procedure, zodat ze haar baby kan horen en zien. In veel gevallen kan de vrouw tijdens de bevalling een ondersteunend persoon bij zich hebben. De operatie kent een duurtijd van dertig minuten à één uur.

Risico's

Een keizersnede is een veilige procedure. Het aantal ernstige complicaties is erg laag. Bepaalde risico's zijn echter groter na een keizersnede dan na en vaginale bevalling, waaronder:
  • een hoger dan gemiddeld bloedverlies (bloedarmoede): meestal is geen bloedtransfusie niet nodig, maar het risico hierop is wel groter.
  • een infectie van de blaas of baarmoeder
  • een verwonding van de urinewegen

Ook ontstaat een hoger risico op toekomstige zwangerschapscomplicaties zoals:
  • een baarmoederbreuk
  • placenta accreta: de placenta groeit in de spier van de baarmoeder en heeft moeite met de scheiden nadat de baby is geboren (placenta accreta)
  • placenta previa

Deze aandoeningen leiden tot ernstige bloedingen, waarvoor mogelijk bloedtransfusies of een verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie) nodig zijn.

Na de operatie

De meeste vrouwen blijven twee tot drie dagen in het ziekenhuis na een keizersnede. Ze gebruiken in deze periode veel tijd om een band te vormen met hun baby, maar ze nemen uiteraard ook voldoende rust. Ze krijgen mogelijk ook hulp bij het geven van borstvoeding en leren te zorgen voor de baby. Het herstel duurt langer dan bij een vaginale bevalling. Na de operatie rondlopen bespoedigt het herstelproces. Orale (via de mond ingenomen) pijnstillers verminderen het ongemak. Het herstel na een keizersnede thuis is eveneens langzamer dan na een vaginale bevalling. De vrouw bloedt mogelijk tot zes weken lang uit de vagina. De vrouw krijgt in het ziekenhuis instructies mee over de wondzorg thuis.

Prognose van net bevallen vrouw en baby

De meeste moeders en baby's doen het goed na een keizersnede. Vrouwen met een keizersnede krijgen mogelijk een vaginale bevalling als een andere zwangerschap optreedt, afhankelijk van het type keizersnede dat de chirurg heeft uitgevoerd en waarom de keizersnede werd uitgevoerd.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie rondom de bevalling: de keizersnedeInformatie rondom de bevalling: de keizersnedeOngeveer twintig procent van alle bevallingen gaat via een keizersnede. Er lijken steeds meer vrouwen te bevallen met ee…
Bevallen met een KeizersnedeWanneer een normale bevalling niet mogelijk is, wat door verschillende oorzaken kan zijn, besluit de arts tot een keizer…
De bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnede kan zowel gepland als ongepland zijn. Ze kan plaatsvinden via plaatselijke of volledige ver…
De ontwikkeling van je baby; 39 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 39 weken zwangerEen spannende week breekt aan; de baby kan elk moment geboren worden. Toch is de kans best groot dat de baby nog even bl…

Ziekte van Canavan: Schade aan zenuwcellen in hersenenZiekte van Canavan: Schade aan zenuwcellen in hersenenDe ziekte van Canavan is een zeldzame erfelijke aandoening waarbij schade ontstaat aan de zenuwcellen (neuronen) in de h…
Beet van een zwarte weduwe-spin: Symptomen en behandelingBeet van een zwarte weduwe-spin: Symptomen en behandelingDe zwarte weduwe-spin (Latrodectus) is een spinnensoort van circa 3,5 cm groot. De spin heeft een glanzend zwart lichaam…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels
  • Geraadpleegd op 7 februari 2019:
  • All About C-Sections: Before, During, and After, https://www.parents.com/pregnancy/giving-birth/cesarean/all-about-c-sections-before-during-and-after/
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • C-section, https://medlineplus.gov/ency/article/002911.htm
  • Keizersnede in 7 vragen, https://www.gynandco.be/nl/keizersnede-in-7-vragen-gynco/
  • Keizersnede, https://www.uzgent.be//nl/zorgaanbod/mdspecialismen/verloskunde/Opname%20en%20bevalling/Paginas/Keizersnede.aspx
  • What Happens During a C-Section?, https://www.webmd.com/baby/what-happens-during-c-section#1
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.