Pollakisurie (vaak plassen): Oorzaken van frequent urineren

Pollakisurie (vaak plassen): Oorzaken van frequent urineren Sommige mensen plassen vaker dan normaal (minimaal om de twee uur). Dit fenomeen is gekend als ‘pollakisurie’. Dit heel vervelende probleem is meestal tijdelijk van aard, en het gevolg van bijvoorbeeld een infectie of medicatiegebruik. Bij een aantal aandoeningen is het veelvuldig urineren echter chronisch. De arts moet de oorzaak vaststellen van de frequente urinelozing om een gepaste behandeling in te zetten. Soms zijn enkele ondersteunende zelfzorgtips en huishoudmiddeltjes beschikbaar om een regelmatiger plaspatroon te verkrijgen.

Terminologie pollakisurie versus polyurie

Pollakisurie is de medische term voor een frequente urinelozing. Dit is niet hetzelfde als ‘polyurie’, waarbij een patiënt grote hoeveelheden plast. In veel teksten worden deze termen door elkaar gehaald, maar pollakisurie betekent ‘vaak plassen’, terwijl polyurie staat voor ‘veel urineren’.

Epidemiologie pollakisurie

Plasproblemen waaronder pollakisurie ontstaan bij patiënten van alle leeftijden. Dit probleem komt wereldwijd voor bij zowel mannen als vrouwen.

Oorzaken: Aandoeningen & vaak plassen

Darmstoornissen

Enkele darmaandoeningen veroorzaken sneller pollakisurie:

Nieren

Vaker plassen komt eveneens tot stand bij nierproblemen:

Tumoren

Diverse goed- en kwaadaardige tumoren zijn geassocieerd met plasproblemen zoals:

Daarnaast treedt het overmatig veel urineren op bij de uitwendige bestraling van baarmoederhalskanker.

Problemen met blaas of urinewegen

Enkele aandoeningen aan het urinewegstelsel resulteren sneller in frequenter plassen:

Andere oorzaken

Diverse andere oorzaken zijn bekend voor het veelvuldig plassen zoals:

Oorzaken: Omgevingsfactoren & frequenter urineren

Door medicijnen moet de patiënt soms vaker plassen / Bron: Stevepb, PixabayDoor medicijnen moet de patiënt soms vaker plassen / Bron: Stevepb, Pixabay
Medicatie
Een aantal medicijnen leidt tot vaker urineren:

Stress

Stress veroorzaakt mogelijk pollakisurie, vooral bij kinderen maar ook bij volwassenen en ouderen. Vaak verdwijnt pollakisurie wel zonder medische behandeling wanneer de stress verdwenen is.

Tailleomtrek

In juli 2012 bleek uit een wetenschappelijk onderzoek van onderzoekers van het Weill Medical College, Cornell University, New York, dat frequenter urineren vaker optreedt bij mannen met een grotere tailleomtrek. De onderzoekers constateerden dat mannen met een taille van meer dan 100 cm driemaal meer risico lopen op urineproblemen (waaronder pollakisurie) in vergelijking met mannen met een tailleomvang van 90 cm of minder.

Voeding en drank

Voeding en drank spelen een belangrijke rol in de urineproductie. Vaker plassen ontstaat sneller bij volgende omstandigheden:
 • alcohol, cafeïne, koffie, citrusvruchten, chocolade, kruiden, zuivelproducten, koolzuurhoudende dranken, thee en tomaten zijn vochtafdrijvende middelen die leiden tot vaker plassen. Bij een cafeïneoverdosis (problemen met hart, maag, darm & hersenen) moet de patiënt bijgevolg vaker plassen.
 • kunstmatige zoetstoffen: Deze irriteren de stof, waardoor een frequente urinering tot stand komt.
 • te veel vochtinname: Drinken vlak voor bedtijd veroorzaakt nycturie (nachtelijk plassen).

Symptomen geassocieerd met frequente urinelozing

Vaker plassen doet de patiënt vaker naar het toilet gaan, maar daarnaast treden andere symptomen op.
 • blaaspijn (pijn in de onderbuik)
 • bloed in de urine (hematurie)
 • branderig gevoel bij het plassen (dysurie)
 • dribbel bij het urineren (nadruppelen)
 • dringend plassen
 • lekkage bij het hoesten
 • moeite om de blaas te ledigen (urineretentie)
 • onverklaarde lekkage (urinelekkage zonder duidelijke oorzaak)
 • urine-incontinentie

Diagnose en onderzoeken

Contact met arts

Veel patiënten vrezen het ergste wanneer ze overmatig veel urineren en ze durven hiermee niet altijd naar de arts te gaan. Nochtans is pollakisurie meestal een probleem van een niet-ernstige aandoening of zelfs het gevolg van overmatig veel drinken, en dan verhelpen enkele eenvoudige tips het probleem.

In volgende omstandigheden is het verstandig om een arts te raadplegen:

Diagnostisch criterium

Van pollakisurie is sprake wanneer een patiënt minimaal om de twee uur moet urineren.

Vraaggesprek

De arts stelt aan de patiënt een heleboel vragen rond het vaker plassen zoals:
 • Heeft de patiënt slaapklachten door het nachtelijk plassen?
 • Hoeveel vloeistof drinkt de patiënt overdag? Drinkt de patiënt alcohol of cafeïnehoudende dranken?
 • Moet de patiënt enkel overdag of ook tijdens de nacht vaker urineren?
 • Wat is de kleur van de urine (donkerder of lichter dan normaal)?
 • Welke bijkomende symptomen heeft de patiënt?
 • Welke medicijnen gebruikt de patiënt?

Diagnostisch onderzoek

De arts zet volgende onderzoeken in voor het bepalen van de oorzaak van pollakisurie en voor het bepalen van de behandeling van dit probleem:

Zelfzorg en huishoudmiddeltjes bij vaker plassen

Enkele tips helpen bij een frequente urinelozing.

Gewicht verliezen is nodig bij overgewicht / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Gewicht verliezen is nodig bij overgewicht / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Levensstijl
Het is verstandig om gewicht te verliezen bij overgewicht alsook om te stoppen met roken om verdere irritatie aan de blaas te voorkomen.

Oefeningen

Enkele oefeningen versterken de blaas. Zo is het mogelijk om een blaascontroleoefening uit te voeren door zo lang mogelijk de urine vast te houden. Wanneer echter een echte plasdrang aanwezig is, mag dit niet tegengehouden worden omdat anders het risico op urineweginfecties verhoogt. Het is dus niet de bedoeling om pijn te krijgen bij het ophouden van de urine. Verder zijn bekkenbodemoefeningen nuttig.

Voeding & drank

Aloë Vera-sap
Dit sap verbetert de nierfunctie, vermindert een ontsteking en vermindert een brandend gevoel bij het plassen.

Baking soda
Dagelijks één keer per dag een mengeling van een theelepel baking soda (zuiveringszout) met een glas water opdrinken

Fenegriekzaden
Een poeder van de zaden mengen met gember en wietzaden evenals met honing of water en dit twee keer per dag opeten.

Fruit & groenten
Meer appels, zoete aardappelen, frambozen, bonen, bananen, bruine rijst en kersen eten voor het verminderen van obstipatie (obstipatie leidt namelijk tot vaak urineren).

Gekookte spinazie
Gekookte spinazie consumeren zorgt voor een beter evenwicht in het plaspatroon.

Granaatappelpasta
De vacht van een granaatappel raspen, hier een pasta van maken, een beetje water toevoegen en dit mengsel twee keer per dag opeten.

Indisch Kruisbessensap
Dit sap is een goede bron van vitamine C, het stimuleert het immuunsysteem en behandelt mogelijke problemen met urineweginfecties. Het bevat nuttige ontstekingsverminderende eigenschappen.

Kaneelpoeder
Kaneelpoeder bevat natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen (verlicht een ontsteking en het brandend gevoel tijdens het plassen). Daarnaast is dit gezond voor de nieren, waardoor het frequenter plassen verminderd wordt.

Komijnzaad
Komijnzaad opgelost in warm water verbetert de spijsvertering en vermindert de plasdrang als gevolg van spijsverteringsproblemen.

Rietsuiker
Rietsuiker is een populair middel om de symptomen van vaker urineren te behandelen.

Sesamzaden
Sesamzaden gemengd met rietsuiker eten; dit zorgt voor een regelmatig urinepatroon.

Veenbessensap
Veenbessensap bevat bacterieremmende eigenschappen (voorkomt urineweginfecties); dit is eveneens goed voor het verminderen van een frequente urinering.

Witte azijn
Het opdrinken van twee eetlepels witte azijn dat gemengd is met een halve kop warm water vermindert veelvuldig urineren.

Probiotica consumeren is een goede keuze / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Probiotica consumeren is een goede keuze / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Yoghurt
Yoghurt is rijk aan probiotica (goede bacteriën). Dit zorgt voor een goede darmwerking en gezonde nieren.

Medische behandeling voor frequente urinering

Wanneer diabetes de oorzaak is van het frequente plassen, dan moet de patiënt de bloedsuikerspiegel onder controle krijgen. Bij een overactieve blaas helpen blaastraining, gedragstherapie, voedingsaanpassingen en bekkenbodemspieroefeningen. Medicijnen zijn eveneens voorhanden zodat een patiënt minder vaak moet plassen. Deze zijn beschikbaar in pleistervorm of in tabletvorm. Een aantal patiënten krijgt botox geïnjecteerd in de blaasspier voor de behandeling van frequent plassen. Hierdoor ontspant de spier en ontstaat een hogere opslagcapaciteit in de blaas, waardoor urinelekkages verminderen. Ook een chirurgische ingreep is mogelijk, waarbij de arts een zenuwstimulator onder de huid implanteert, wat helpt bij spiertrekkingen in het bekkengebied.

Complicaties van vaak urineren

Pollakisurie zorgt niet enkel voor veel ongemak en schaamte. De patiënt kampt vaak met slaapstoornissen aangezien hij ’s nachts wakker wordt om te gaan plassen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Pijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tipsPijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tipsPijn bij het plassen kan samengaan met een branderig, stekend gevoel dat erg hinderlijk is. Plasklachten bij de man kunn…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
Urine en plassen: aandoeningen, klachten en uiterlijkNormaal produceert een persoon ongeveer 2 liter urine per dag. Dit gebeurt vooral overdag, ’s nachts wordt weinig geplas…

Zweren of zweer in en rond neus: Oorzaken van neuszwerenEen zweer rond de neus komt relatief vaak voor. Dit is het gevolg van bijvoorbeeld droge lucht te hard blazen of een pro…
Azotemie: Ophoping afvalstoffen in bloed met uitdrogingAzotemie: Ophoping afvalstoffen in bloed met uitdrogingAzotemie (azotaemia) is een toestand waarbij een toename optreedt van stikstofhoudende afbraakproducten in het bloed (az…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
 • Geraadpleegd op 26 augustus 2017:
 • Causes and Treatments of Pollakiuria, http://www.newkidscenter.com/Pollakiuria.html
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Frequent urination risk higher in men with larger waist circumference: Study, http://www.belmarrahealth.com/frequent-urination-risk-higher-men-larger-waist-circumference-study/
 • Frequent Urination: Causes and Treatments, http://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/frequent-urination-causes-and-treatments#1
 • Frequent urination: Causes, symptoms, and treatment, http://www.medicalnewstoday.com/articles/70782.php
 • Frequent urination: Causes, symptoms, diagnosis, and treatment tips, http://www.belmarrahealth.com/frequent-urination-causes-symptoms-diagnosis-treatment-tips/
 • Men with large waists face an increased risk of frequent urination, http://eu.wiley.com/WileyCDA/PressRelease/pressReleaseId-104359.html
 • Natural home remedies for frequent urination, http://www.belmarrahealth.com/natural-home-remedies-frequent-urination/
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.