Glucagonoom: Tumor van pancreas met teveel glucagon in bloed
Minder dan tien patiënten in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose van een glucagonoom. Een glucagonoom is een zeer zeldzame neuro-endocriene tumor van de eilandcellen van het pancreas (alvleesklier). Deze tumor leidt tot een overmatige hoeveelheid glucagon in het bloed. Een glucagonoom is meestal kwaadaardig (maligne). De kanker heeft de neiging om zich meestal naar de lever te verspreiden waardoor de symptomen verergeren. De symptomen bestaan onder andere uit huidafwijkingen, gewichtsverlies, een hoge bloedsuikerspiegel en een toegenomen eetlust. Bij een vroege diagnose is nog een chirurgische ingreep mogelijk waarbij de arts een deel van het pancreas verwijdert, maar in de meeste gevallen is de kanker reeds uitgezaaid en komt de patiënt hieraan te overlijden.
Oorzaken glucagonoom
Alfaceltumor
Een glucagonoom is een zogenaamde alfaceltumor. In de eilandjes van Langerhans van het pancreas zijn twee soorten cellen aanwezig die elk een bepaald hormoon secreteren, namelijk alfacellen en bètacellen. Alfacellen maken het hormoon glucagon en dit hormoon doet het suikergehalte in het bloed stijgen. Bètacellen maken het hormoon insuline en dit hormoon doet het suikergehalte in het bloed dalen. Door de aanwezigheid van de tumor produceren de eilandcellen te veel glucagon.
Onbekende oorzaak
De oorzaak van dit type alvleesklierkanker is onbekend. Genetische factoren spelen een rol in sommige gevallen. Een familiegeschiedenis van het syndroom multipele endocriene neoplasie type I (MEN I) is een risicofactor voor het ontwikkelen van dit type tumor.
Symptomen van tumor in het pancreas
De langzaam groeiende tumor gaat gepaard met erg veel verschillende mogelijke symptomen die geleidelijk ontstaan zoals:

De diagnose van een glucagonoom gebeurt aan de hand van een bloedonderzoek /
Bron: Frolicsomepl, PixabayDiagnose en onderzoeken
Diagnostisch onderzoek
In ongeveer 50% van de gevallen is de
kanker al uitgezaaid naar de lever als de arts de diagnose stelt. De arts voert naast een lichamelijk onderzoek een
bloedonderzoek uit om het glucagon- en glucoseniveau in het bloed te meten. Daarnaast bemerkt hij de aanwezigheid van normochrome en normocytaire anemie in het bloed. Dit is een vorm van
anemie (bloedarmoede) waarbij het aantal bloedcellen daalt, maar wel met een normaal volume en normaal
hemoglobinegehalte in het bloed. Ook blijkt uit het bloedonderzoek dat de patiënt lijdt aan
hypoalbuminemie (verlaagd albuminegehalte in het bloed) en hypoaminoacidemie. Voorts is een
CT-scan,
MRI-scan of
echografie van de buik een ocreoscan en/of een
huidbiopsie aangewezen.
Differentiële diagnose
In eerste instantie denkt de arts aan de hand van het zeer variabel klinisch beeld van de patiënt aan volgende aandoeningen in plaats van een glucagonoom:
Behandeling vorm van alvleesklierkanker met chirurgie
De arts voert een operatie uit om het glucagonoom te verwijderen, want deze
neuro-endocriene tumor reageert meestal niet op
chemotherapie. Hierbij verwijdert hij vaak een deel van het pancreas. Soms is het niet mogelijk om de volledige tumor te verwijderen, maar dan voert de arts toch nog chirurgie uit om het teveel van glucagon in het bloed te minderen zodat de symptomen onder controle blijven.
Prognose teveel glucagon in bloed
Ongeveer 60% van deze tumoren zijn kwaadaardig.
Levermetastasen (
uitzaaiingen naar de lever) komen vaan voor bij een glucagonoom. Slechts ongeveer 20% van de patiënten geneest van de tumor met chirurgie. Bevindt de tumor zich enkel in de alvleesklier, en is de chirurgische verwijdering van de tumor succesvol verlopen, dan bedraagt de vijfjaarsoverleving ongeveer 85%.
Complicaties
De kanker verspreidt zich mogelijk naar de lever. Een hoge bloedsuikerspiegel leidt mogelijk tot problemen met de
stofwisseling en weefselschade.
Lees verder