Pancreaskanker; oorzaak, symptomen en behandeling
Pancreaskanker (pancreascarcinoom), ook alvleesklierkanker genoemd, wordt helaas vaak pas opgemerkt als de tumor al in ander weefsel is doorgegroeid. Behandeling is mogelijk, maar helaas is het vaak te laat om de ziekte nog te genezen en blijft alleen de mogelijkheid over om pijn te bestrijden en te proberen de ziekte af te remmen en zo het leven nog te rekken. De oorzaak van het ontstaan is nog niet helemaal duidelijk, de symptomen zijn afhankelijk van de grootte van de pancreaskanker en de plaats waar de kanker zich bevindt.
Pancreaskanker
Functie van de pancreas
De pancreas vervuld een aantal belangrijke functies in het lichaam. Het orgaan scheidt spijsverteringssappen af, die noodzakelijk zijn bij de vertering van vetten, suikers en eiwitten. De enzymen uit het alvleesklier sap zorgen samen met het gal voor een goede vertering van het voedsel in de darmen. Behalve de verteringssappen worden er ook insuline en glucagon geproduceerd, wat zorgt voor een evenwicht van het suikergehalte in het lichaam.
Pancreaskanker
Pancreas kanker wordt in Nederland jaarlijks bij flink meer dan 2000 mensen vastgesteld. De ziekte kan bij jonge mensen voorkomen, maar meestal wordt de ziekte vastgesteld bij mensen ouder dan 60 jaar. De meest voorkomende soort pancreas kanker is pancreaskopcarcinoom. Hierbij bevinden de kankercellen zich in het klierweefsel in de kop van de alvleesklier. Een groeiende pancreas tumor kan door de wand heen groeien en in andere organen en weefsels in de omgeving terechtkomen. Verder is de pancreas omgeven door lymfeklieren. Hierin kan ook kanker ontstaan, wat uitzaaiingen zijn van de pancreas kanker. Via het lymfevatstelsel kunnen er uitzaaiingen plaatsvinden naar andere organen, zoals de longen en de lever.
Oorzaken pancreaskanker
Het is nog niet helemaal bekend hoe kanker aan de alvleesklier ontstaat, maar het is wel bekend dat bepaalde factoren de kans erop kunnen verhogen;
- Roken
- Overmatig alcoholgebruik
- Erfelijkheid
- Chronische ontsteking van de pancreas
- Overmatig gebruik van dierlijke vetten
Symptomen pancreaskanker
- Verminderde eetlust
- Gewichtsverlies
- Misselijkheid
- Een zeurende buikpijn
- Pijn in de rug
- Veranderd ontlastingspatroon
- Geelzucht
- Ontkleurde ontlasting
- Donkere urine
- Een vettige diarree
- Jeuk
- Vermoeidheidsklachten
Welke klachten er optreden hangt samen met de grootte van de tumor en de plaats waar de tumor zich bevindt. Helaas vallen de klachten vaak pas op als de tumor al een tijd in de pancreas aanwezig is en flink gegroeid of zelfs al doorgegroeid is.
Behandeling pancreaskanker
Wat de behandeling zal inhouden hangt van veel factoren af;
- De leeftijd
- De grootte van de tumor
- De plaats waar de tumor zich bevindt
- De algehele conditie van de persoon
- Het stadium waarin de tumor zich bevindt
Het stadium waarin de tumor zich bevindt wil zeggen, hoe groot is de tumor, is de tumor uitgezaaid in de lymfeklieren en/of andere organen, is de tumor doorgegroeid naar omliggende weefsels. Al deze factoren samen bepalen of er nog een kans op genezing mogelijk is, of dat daar geen sprake meer van kan zijn, en er alleen nog de mogelijkheid is om de ziekte zoveel mogelijk te remmen en/of de klachten die men ervan ondervindt zoveel mogelijk te bestrijden.
Behandelingssoorten pancreaskanker
Curatief
Hierbij is er nog hoop op genezing van de ziekte en zal een operatie plaatsvinden, die soms met andere behandelingen gecombineerd wordt.
Palliatief
Als er palliatieve behandeling plaatsvindt, dan is genezing onmogelijk en is de behandeling gericht op het vertragen van het proces en op de vermindering en bestrijding van de klachten ten gevolge ervan.
Palliatieve behandeling kan inhouden;
- Chemotherapie
- Operatie
- Plaatsen van een afvoerbuisje (stent genaamd)
- Bestraling
- Pijnbestrijding
- Toedienen van alvleesklierenzymen om zo de algehele conditie te vergroten
- Een combinatie van enkele van deze behandelingen
Helaas vindt er meestal palliatieve behandeling plaats, doordat de ziekte pas ontdekt wordt in een laat stadium.
Wat kunt u zelf thuis nog doen
Het is van belang om uw conditie zo goed mogelijk op peil te houden door te proberen voldoende goede voeding en voldoende drinken binnen te krijgen.
Zorg dat u tegen de pijnklachten goede pijnstilling voorgeschreven krijgt door de arts en neem dit op regelmatige tijden in.
Bespreek uw angsten en problemen met naasten of met de huisarts en blijf er niet mee rondlopen.