Kaneel: Soorten en voordelen voor gezondheid van de specerij

Kaneel: Soorten en voordelen voor gezondheid van de specerij Kaneel is een specerij die afkomstig is van de binnenste schors van bepaalde bomen uit het geslacht Cinnamomum. Het proces om kaneel te verkrijgen omvat het snijden van de stengels van kaneelbomen, waarna de binnenste schors wordt geëxtraheerd en de houtachtige delen worden verwijderd. Wanneer de kaneelbast in de zon wordt gelegd om te drogen, vormt het bekende ‘kaneelstokje’. Deze stokjes kunnen worden gemalen tot kaneelpoeder. Kaneel bestaat in twee hoofdsoorten: ‘echte kaneel’ en ‘gewone kaneel’. Deze specerij wordt veel gebruikt in verschillende voedingsmiddelen en recepten. De kenmerkende geur en smaak van kaneel komen van het olieachtige bestanddeel cinnamaldehyde, dat verantwoordelijk is voor tal van gezondheidsvoordelen, waaronder effecten op het metabolisme.

Voedingsstoffen van de specerij

Eén theelepel Cassia-kaneelpoeder (2,6 gram) bevat:

  • calcium: 26 milligram (mg)
  • eiwit: 0,1 g
  • energie: 6 calorieën (kcal)
  • fosfor: 2 mg
  • ijzer: 0,2 mg
  • kalium: 11 mg
  • koolhydraten: 2,1 g
  • magnesium: 2 mg
  • vet: 0,3 g
  • vitamine A: 8 IE
  • vitamine C: 0,1 mg

Het bevat ook sporen van vitamine B en K.

Soorten kaneel

[C]Cassia-kaneel[/C] Cassia-kaneel (Chinese kaneel, Cinnamomum aromaticum) is de meer gebruikelijke, goedkopere variëteit die afkomstig is uit China. In de supermarkt wordt meestal Cassia-kaneel aangeboden, dat aanzienlijk goedkoper is dan de Ceylon-variant.

[C]Ceylon-kaneel[/C] Ceylon-kaneel (Cinnamomum verum), ook bekend als ‘echte kaneel’, is de duurdere variant. Deze kaneel is te vinden in natuurvoedingswinkels en diverse online winkels. Hoewel beide soorten kaneel gezondheidsvoordelen bieden, heeft Ceylon-kaneel de voorkeur vanwege de lagere concentratie van cumarine, een stof die schadelijk kan zijn in grote hoeveelheden.

Behandeling van oogaandoeningen

Kaneel kan, in combinatie met andere kruiden zoals kurkuma, mogelijk nuttig zijn voor de behandeling van oogaandoeningen zoals conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) en het droge ogen-syndroom. Het huidige wetenschappelijke bewijs is echter beperkt en verdere studies zijn nodig om de effectiviteit van kaneel voor de ooggezondheid te bevestigen.

Behandeling van polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) kan leiden tot gewichtstoename door insulineresistentie. Kaneel kan helpen de insulineresistentie te verminderen bij vrouwen met PCOS en mogelijk ook de zware menstruatiebloedingen verlichten die door aandoeningen zoals endometriose en vleesbomen worden veroorzaakt.

Bescherming tegen kanker

Kaneel kan mogelijk bijdragen aan de preventie en behandeling van kanker. Onderzoeken met testbuizen en dieren suggereren dat kaneelextracten de groei van kankercellen kunnen remmen en de vorming van bloedvaten in tumoren kunnen verminderen. Het bewijs is echter nog niet definitief en meer onderzoek is nodig om de rol van kaneel bij de behandeling van bijvoorbeeld longkanker en maagkanker te bevestigen.

Bestrijding van bacteriële en schimmelinfecties

Cinnamaldehyde, een belangrijk bestanddeel van kaneel, kan effectief zijn tegen schimmelinfecties zoals Candida en kan de groei van bacteriën zoals Listeria en Salmonella remmen. Hoewel het antimicrobiële effect van kaneel veelbelovend is, is het wetenschappelijk bewijs nog beperkt. Er is ook geen duidelijk bewijs dat kaneel infecties elders in het lichaam kan verminderen. Kaneel kan ook helpen bij de preventie van tandbederf en een slechte adem.

Bestrijding van hiv-virus

Cassia-kaneel kan mogelijk helpen bij de bestrijding van hiv-1, de meest voorkomende stam van het hiv-virus. Dit is echter gebaseerd op laboratoriumonderzoek met geïnfecteerde cellen. Verdere studies bij mensen zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Bestrijding van ontsteking

Kaneel en zijn antioxidanten bieden krachtige anti-inflammatoire eigenschappen. Ontsteking helpt het lichaam infecties te bestrijden en weefselschade te herstellen, maar chronische ontsteking kan schadelijk zijn voor het eigen lichaam. Kaneel kan helpen ontstekingen te verminderen door zijn anti-inflammatoire effecten.

Bestrijding van oxidatieve stress

Kaneel bevat krachtige antioxidanten, zoals polyfenolen, die het lichaam beschermen tegen oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen. Kaneel is één van de voedingsmiddelen met de hoogste antioxidantcapaciteit, zelfs meer dan knoflook en oregano. Dit maakt kaneel ook bruikbaar als natuurlijk conserveermiddel voor levensmiddelen.

Verbeterde gevoeligheid voor het hormoon insuline

Insuline speelt een cruciale rol in de regulatie van het metabolisme en energiegebruik. Insulineresistentie is een symptoom van ernstige aandoeningen zoals het metabool syndroom en diabetes mellitus type 2. Kaneel kan de insulinegevoeligheid verbeteren en de bloedsuikerspiegel verlagen door insuline-achtige effecten in cellen te nabootsen.

Verlaagd risico op hartaandoeningen

Kaneel kan het risico op hartziekten verlagen. Bij patiënten met diabetes mellitus type 2 heeft de dagelijkse consumptie van slechts 120 mg kaneel gunstige effecten op bloedmarkers. Het verlaagt de waarden van totale cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden, terwijl HDL-cholesterol stabiel blijft of verhoogt.

Verlaging van bloedsuikerspiegel

Kaneel verlaagt de bloedsuikerspiegel door de hoeveelheid glucose in de bloedbaan te verminderen na een maaltijd en door insuline na te bootsen. Dit bevordert de glucoseopname door cellen. De specerij kan de nuchtere bloedsuikerspiegel met 10-29% verlagen. De aanbevolen dagelijkse dosis varieert tussen 1-6 gram, of ongeveer 0,5-2 theelepels.

Verminderd risico op neurodegeneratieve ziekten

Neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson, zijn gekenmerkt door progressief verlies van hersencellen. Kaneel kan helpen neuronen te beschermen en motorische functies te verbeteren bij mensen met deze aandoeningen. Verdere studies zijn nodig om de voordelen van kaneel bij neurodegeneratieve ziekten volledig te begrijpen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en kaneelZwanger en kaneelZwangere vrouwen moeten oppassen met het eten van kaneel of producten waarin kaneel is verwerkt. Het gevaar schuilt hem…
Drie keukenkruiden met ongezonde bijwerkingenDrie keukenkruiden met ongezonde bijwerkingenWe houden allemaal van eten dat lekker smaakt en gebruiken daarom graag allerlei specerijen en kruiden in de keuken. Hel…
De helende werking van kaneelDe helende werking van kaneelKaneel is een heerlijke geurende specerij die we allemaal kennen dankzij speculaas of appeltaart, maar het wordt ook vaa…
Specerij: kaneelKaneel is een van de meest gebruikte specerijen en in de geschiedenis van dit specerij heeft Nederland een niet onbelang…

Champignons: Voedingsstoffen en voordelen voor gezondheidChampignons: Voedingsstoffen en voordelen voor gezondheidChampignons worden vaak beschouwd als groenten in de voedselwereld. Technisch gezien behoren ze echter tot het schimmelr…
Komijn: Voordelen voor gezondheid van de zaden en extractenKomijn: Voordelen voor gezondheid van de zaden en extractenKomijn is het gedroogde zaad van het kruid Cuminum cyminum en is meestal bruin van kleur. De zwarte variant, die bekend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Daria-Yakovleva, Pixabay
  • Geraadpleegd op 7 januari 2019:
  • Cinnamon, https://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/180/2
  • Geraadpleegd op 6 januari 2019:
  • 10 Evidence-Based Health Benefits of Cinnamon, https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon#section12
  • 13 Health Benefits of Cinnamon - Functional Food Pantry Staple?, https://www.organicauthority.com/health/11-health-benefits-of-cinnamon
  • Cinnamon, https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • The health benefits of cinnamon, https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-cinnamon
  • What are the health benefits of cinnamon?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/266069.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.