Kaneel: Soorten en voordelen voor gezondheid van de specerij

Kaneel: Soorten en voordelen voor gezondheid van de specerij Kaneel is een specerij die gemaakt is van de binnenste schors van bepaalde bomen (Cinnamomum). Kaneel wordt gemaakt door de stengels van kaneelbomen te snijden. De binnenste schors wordt vervolgens geëxtraheerd en de houtachtige delen worden verwijderd. Wanneer een kaneelbast van een boom in de zon wordt gelegd om te drogen, ontstaat het bekende ‘kaneelstokje’. Deze kaneelstokjes kunnen worden gemalen tot kaneelpoeder. Kaneel bestaat in twee soorten met name ‘echte kaneel’ en ‘gewone kaneel’. Deze specerij wordt gebruikt in verschillende voedingsmiddelen en recepten. De kenmerkende geur en smaak van kaneel zijn te wijten aan het olieachtige deel, dat zeer veel van de verbinding cinnamaldehyde bevat. Deze stof is verantwoordelijk voor tal van voordelen voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor het metabolisme.

Voedingsstoffen van de specerij

Eén theelepel Cassia-kaneelpoeder met een gewicht van 2,6 gram bevat:
  • calcium: 26 milligram (mg)
  • eiwit: 0,1 g
  • energie: 6 calorieën (kcal)
  • fosfor: 2 mg
  • ijzer: 0,2 mg
  • kalium: 11 mg
  • koolhydraten: 2,1 g
  • magnesium: 2 mg
  • vet: 0,3 g
  • vitamine A: 8 IE
  • vitamine C: 0,1 mg

Het bevat ook sporen van vitamine B en K.

Soorten kaneel

Cassia-kaneel

Cassia-kaneel (Chinese kaneel, Cinnamomum aromaticum) is de meer gebruikelijke, goedkopere variëteit die afkomstig is uit China. In de supermarkt is meestal Cassia-kaneel te vinden die veel goedkoper is dan de Ceylon-variant.

Ceylon-kaneel

Ceylon-kaneel (Cinnamomum verum) is de ‘echte’ maar ook erg dure kaneel. Natuurvoedingswinkels en diverse online winkels verdelen vaak wel deze ‘echte’ kaneel.

Hoewel beide zowel Ceylon-kaneel (echte kaneel) als Cassia-kaneel gezondheidsvoordelen bieden, is Ceylon-kaneel de beste keuze. De variëteit Cassia bevat aanzienlijke hoeveelheden cumarine, een stof die schadelijk is in grote hoeveelheden. Mensen consumeren daarom het best niet te veel van deze kaneelsoort.

Behandeling van oogaandoeningen

Mogelijk is kaneel in combinatie met andere kruiden (zoals kurkuma) nuttig voor de behandeling van oogaandoeningen zoals conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) en het droge ogen-syndroom. Wel is anno oktober 2020 meer onderzoek nodig om deze voordelen voor de ooggezondheid overtuigend te bewijzen.

Behandeling van polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)

Het polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening waarbij een vrouw kampt met een gewichtstoename als gevolg van insulineresistentie (cellen zijn ongevoelig voor insuline). Kaneel vermindert de insulineresistentie bij vrouwen met PCOS. Kaneel verlicht tevens mogelijk ook de zware menstruatiebloedingen veroorzaakt door bijvoorbeeld endometriose en vleesbomen in de baarmoeder.

Bescherming tegen kanker

Kanker kenmerkt zich door een ongecontroleerde celgroei. Kaneel is mogelijk bruikbaar bij de preventie en behandeling van kanker. Testbuis- en dierstudies suggereren dat kaneelextracten mogelijk beschermen tegen kanker. Kaneel vermindert de groei van kankercellen en de vorming van bloedvaten in tumoren en is giftig voor kankercellen, waardoor een celdood ontstaat. Kaneel zou mogelijk voordeel kunnen bieden bij longkanker en maagkanker, maar een definitieve conclusie kan in oktober 2020 nog niet getrokken worden aangezien hiervoor nog meer onderzoek nodig is.

Bestrijding van bacteriële en schimmelinfecties

Cinnamaldehyde, één van de belangrijkste actieve bestanddelen van kaneel, helpt bij het behandelen van verschillende soorten infecties. Kaneelolie is bijvoorbeeld effectief in het behandelen van luchtweginfecties veroorzaakt door schimmels zoals Candida. Het remt bovendien de groei van bepaalde bacteriën, waaronder Listeria en Salmonella. Anno oktober 2020 is het wetenschappelijk bewijs echter beperkt en er is ook niet aangetoond of kaneel infecties elders in het lichaam kan verminderen. De antimicrobiële effecten van kaneel helpen voorts mogelijk ook bij de preventie van tandbederf en een vermindering van een slechte adem.

Bestrijding van hiv-virus

Hiv is een virus dat langzaam het immuunsysteem afbreekt, waardoor een patiënt uiteindelijk onbehandeld kampt met aids. Kaneel dat wordt geëxtraheerd uit de Cassia-variëteiten helpt mogelijk bij hiv-1, de meest voorkomende stam van het hiv-virus bij mensen. Deze bewering is enkel gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek bij een laboratoriumonderzoek naar met hiv geïnfecteerde cellen. Daarom moet anno oktober 2020 nog verder onderzoek gebeuren bij mensen.

Bestrijding van ontsteking

Een ontsteking helpt het lichaam om infecties te bestrijden en weefselschade te herstellen. Een chronische ontsteking richt zich echter tegen de eigen lichaamsweefsels. Kaneel en zijn antioxidanten bieden krachtige anti-inflammatoire eigenschappen om een ontsteking tegen te gaan.

Bestrijding van oxidatieve stress

Antioxidanten beschermen het lichaam tegen oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen. In kaneel bevinden zich veel krachtige antioxidanten, zoals polyfenolen.Kaneel is één van voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat, zelfs nog meer dan in knoflook en oregano. Kaneel is hierdoor zelfs bruikbaar als een natuurlijk conserveermiddel voor levensmiddelen.

Verbeterde gevoeligheid voor het hormoon insuline

Insuline is één van de belangrijkste hormonen voor de regulatie van het metabolisme en energiegebruik. Verder is insuline ook nodig voor het transport van bloedsuiker uit de bloedbaan naar het cellen. Insulineresistentie is een symptoom van ernstige aandoeningen zoals het metabool syndroom en diabetes mellitus type 2. Dankzij de consumptie van kaneel vermindert de insulineresistentie, waardoor insuline zijn werk kan voltooien. Doordat de insulinegevoeligheid verhoogt, verlaagt de bloedsuikerspiegel.

Verlaagd risico op hartaandoeningen

Kaneel vermindert het risico op hartziekten. Bij patiënten met diabetes mellitus type 2 heeft de dagelijkse consumptie van slechts 120 mg kaneel gunstige effecten heeft op bloedmarkers. Het vermindert namelijk de waarden van de totale cholesterol, de ‘slechte’ LDL-cholesterol en de triglyceriden, terwijl de ‘goede’ HDL-cholesterol stabiel blijft of verhoogt.

Verlaging van bloedsuikerspiegel

Kaneel verlaagt de bloedsuikerspiegel op twee manieren. Kaneel vermindert de hoeveelheid glucose die na een maaltijd in de bloedbaan terechtkomt. Kaneel interfereert namelijk met verschillende spijsverteringsenzymen, die de afbraak van koolhydraten in het spijsverteringskanaal vertragen. Daarnaast bevat kaneel een verbinding die inwerkt op cellen door insuline na te bootsen. Dit verbetert de glucoseopname door het cellen, hoewel het langzamer werkt dan de insuline zelf. De specerij vermindert de nuchtere bloedsuikerspiegel met 10-29%. De meest effectieve dagelijkse dosis is 1-6 gram of ongeveer 0,5-2 theelepels.

Verminderd risico op neurodegeneratieve ziekten

Bij neurodegeneratieve ziekten ontstaat een progressief verlies van de structuur of functie van hersencellen. De ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson zijn twee bekende neurodegeneratieve aandoeningen. Kaneel helpt neuronen en verbetert de motorische functie bij mensen met deze aandoeningen. Verder wetenschappelijk onderzoek is nodig wel nodig anno oktober 2020 om deze voordelen overtuigend te bewijzen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en kaneelZwanger en kaneelZwangere vrouwen moeten oppassen met het eten van kaneel of producten waarin kaneel is verwerkt. Het gevaar schuilt hem…
Drie keukenkruiden met ongezonde bijwerkingenDrie keukenkruiden met ongezonde bijwerkingenWe houden allemaal van eten dat lekker smaakt en gebruiken daarom graag allerlei specerijen en kruiden in de keuken. Hel…
De helende werking van kaneelDe helende werking van kaneelKaneel is een heerlijke geurende specerij die we allemaal kennen dankzij speculaas of appeltaart, maar het wordt ook vaa…
Specerij: kaneelKaneel is een van de meest gebruikte specerijen en in de geschiedenis van dit specerij heeft Nederland een niet onbelang…

Champignons: Voedingsstoffen en voordelen voor gezondheidChampignons: Voedingsstoffen en voordelen voor gezondheidChampignons zijn groenten in de voedselwereld. Technisch gezien zijn het echter geen planten omdat ze tot het schimmelko…
Komijn: Voordelen voor gezondheid van de zaden en extractenKomijn: Voordelen voor gezondheid van de zaden en extractenKomijn is het gedroogde zaad van het kruid Cuminum cyminum en is meestal bruin van kleur. De zwarte variant, die bekend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Daria-Yakovleva, Pixabay
  • Geraadpleegd op 7 januari 2019:
  • Cinnamon, https://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/180/2
  • Geraadpleegd op 6 januari 2019:
  • 10 Evidence-Based Health Benefits of Cinnamon, https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon#section12
  • 13 Health Benefits of Cinnamon - Functional Food Pantry Staple?, https://www.organicauthority.com/health/11-health-benefits-of-cinnamon
  • Cinnamon, https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • The health benefits of cinnamon, https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-cinnamon
  • What are the health benefits of cinnamon?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/266069.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.