De helende werking van kaneel

De helende werking van kaneel Kaneel is een heerlijke geurende specerij die we allemaal kennen dankzij speculaas of appeltaart, maar het wordt ook vaak gebruikt in de Indische keuken. Naast zijn heerlijke smaak en geur kan kaneel ook gebruikt worden om zijn medicinale werking bij maag- en darmklachten, een verkoudheid, hoge cholesterol, diabetes en Alzheimer. Tevens kan het hepen om het libido te verhogen, om af te vallen en het zou zelfs gebruikt kunnen worden om kanker te behandelen.
ceylonkaneel / Bron: FotoosVanRobin from Netherlands, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)ceylonkaneel / Bron: FotoosVanRobin from Netherlands, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
cassia kaneel / Bron: VanRobin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)cassia kaneel / Bron: VanRobin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Wat is kaneel

Kaneel is een specerij die gemaakt wordt van de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. De belangrijkste varianten zijn de ceylonkaneel of echte kaneel (Cinnamomum verum of Cinnamomum zeylanicum) en de cassia of kassie (Cinnamomum aromaticum of Cinnamomum cassia). De kaneelboom groeit in tropische klimaten aan de kust, de scheuten van ongeveer anderhalf jaar worden geoogst en gedroogd waarna ze gaan opkrullen tot een typisch kaneelstokje. De belangrijkste landen waar kaneel gekweekt wordt zijn Indonesië, China, Vietnam en Sri Lanka.

De eerste vermelding van kaneel in de literatuur dateert uit 2800 voor Christus. In het Oude Egypte werd het gebruikt als parfum. In 1580 arriveerden de Portugezen in Ceylon (het huidige Sri Lanka) en begonnen een handel in kaneel. In 1765 legden ze kaneelplantages aan en toen in 1796 Ceylon onder Engels heerschappij kwam, kwam ook de kaneelhandel in Engelse handen. De Nederlanders begonnen ondertussen in Indonesië kaneelplantages aan te leggen en vandaag is Indonesië nog steeds de grootste producent van kaneel.

Kaneel heeft een sterke antibacteriële werking en kan schimmels doden, de belangrijkste werkzame stof is kaneelaldehyde. Daarnaast bevat het ook nog mineralen zoals magnesium, ijzer, calcium, kalium, zink en mangaan. Ook de vitamines A, B en C vinden we terug in kaneel.

De medicinale werking van kaneel

Maag- en darmklachten

De mineralen in kaneel zorgen voor een verwijding van de bloedvaten en dus een betere doorbloeding. Een betere doorbloeding in het spijsverteringsstelsel zorgt voor een betere spijsvertering. Tevens wordt de productie van spijsverteringsenzymen bevorderd. Dankzij de antibacteriële werking worden bacteriën zoals Helicobacter pylori, Salmonella en Campylobacter gedood. Kaneel helpt bij maag- en darmklachten zoals maagpijn, flatulentie, diarree en zure oprispingen.

Libido

Omdat kaneel de bloedvaten openzet en zo de doorbloeding verbetert heeft dit ook een effect op het libido. De doorbloeding naar de geslachtsorganen zal verbeteren, daarom kan kaneel als afrodisiacum gebruikt worden.

Verkoudheid

De antibacteriële werking van kaneel kan bacteriën doden die verkoudheden veroorzaken. Tevens werkt het slijmoplossend en wordt het lichaam verwarmd dankzij een betere doorbloeding. Daarom kan kaneel verzachtend werken bij een verkoudheid, bijvoorbeeld in de vorm van een kopje warme melk met honing en kaneel.

Cholesterol

Een studie uit 2013 uitgevoerd door de College of Pharmacy, Western University of Health Sciences, Pomona, California, onderzocht het effect van kaneel op de cholesterol bij 543 patiënten. De studie kon besluiten dat zowel de totale cholesterol, de LDL of ‘slechte’ cholesterol als de triglyceriden in het bloed van de testpersonen daalden bij inname van 120 mg tot 6 g kaneel per dag gedurende achttien weken. Het gehalte aan HDL of ‘goede’ cholesterol in het bloed was gestegen.

Diabetes

Dezelfde studie uit 2013 onderzocht ook het effect van kaneel op de glucosewaarde in het bloed bij mensen met diabetes type 2. Het glucosegehalte daalde bij de testpersonen met gemiddeld 24,59 mg/dl. Kaneel zou ervoor zorgen dat glucose beter wordt opgenomen in de cellen om daar te worden opgeslagen als glycogeen. Tevens zou de gevoeligheid van insuline verhogen waardoor de insuline beter en sneller het glucosegehalte in het bloed kan stabiliseren.

Afvallen

Kaneel zou kunnen helpen om gewicht te verliezen omdat het de bloeddoorstroming verbetert. Hierdoor gaat het metabolisme versnellen en zou je iets makkelijker die overtollige kilo’s kunnen verliezen.

Alzheimer

Alzheimer is een ziekte waarbij het geheugen aangetast wordt omdat de hersencellen afsterven. Het tau-eiwit is een belangrijke component van hersencellen, maar bij patiënten met Alzheimer vormt dit eiwit clusters in de hersenen die de normale werking verstoren. Onderzoekers van de UC Santa Barbara hebben in een studie uit 2013 onderzocht hoe kaneelaldehyde en epicatechine, twee bestanddelen van kaneel, een invloed hebben op de ziekte van Alzheimer. Ze ontdekten dat deze bestanddelen helpen om het samen klitten van het tau-eiwit te voorkomen en zo effecten van de ziekte van Alzheimer kunnen afzwakken.

Kanker

De antioxidanten die in kaneel aanwezig zijn beschermen de cellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en het ontstaan van kwaadaardige kankercellen. Kaneel zou de groei van kankercellen tegengaan en de vorming van bloedvaten in tumoren voorkomen. Het is de stof kaneelaldehyde die hier verantwoordelijk voor is. In een studie uit 2010 aan de Gwangju Institute of Science and Technology in Korea besloten de onderzoekers dat kaneelextract de groei en vermenigvuldiging van kankercellen tegengaat en dat het de dood van tumorcellen veroorzaakt.

Hoe innemen

Kaneel wordt voornamelijk gebruikt in zoete gerechten zoals appelmoes, appeltaart, gebak en rijstebrij. Kaneel zit samen met nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en witte peper in koekkruiden, die gebruikt worden om speculaas te maken. Maar je kunt het ook gebruiken in je thee of een beetje kaneelpoeder over je koffie strooien voor je de koffie maakt voor een lekkere en aparte toets. In India wordt kaneel gebruikt in vleesgerechten en bij groenten, het is een specerij die vaak toegevoegd wordt aan curry gerechten. Je kunt kaneelstokjes kopen of kaneelpoeder dat gemaakt wordt door de stokjes fijn te stampen.

Bijwerkingen

Kaneel wordt over het algemeen goed verdragen, een normale dosis is twee theelepels kaneelpoeder per dag. Bij een hogere dosis moeten mensen met diabetes opletten omdat kaneel het suikergehalte in het bloed kan doen dalen. Mensen die insuline inspuiten moeten daarom goed opletten voor tekenen van hypoglycemie (te lage suikerspiegel) en hun suikerspiegel regelmatig meten als ze grote hoeveelheden kaneel hebben ingenomen.

Kaneel bevat ook coumarines, dit zijn stoffen die het bloed verdunnen en de stolling van het bloed vertragen. Mensen die al bloedverdunnende medicatie nemen moeten zich houden aan de dagelijkse aanbevolen dosis kaneel om bloedingen te voorkomen. Ook wie een operatie moet ondergaan mag om diezelfde reden vooraf geen grote hoeveelheden kaneel innemen. De cassia kaneel die wie het meeste vinden in de supermarkt bevat meer coumarines dan de ceylonkaneel.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en kaneelZwanger en kaneelZwangere vrouwen moeten oppassen met het eten van kaneel of producten waarin kaneel is verwerkt. Het gevaar schuilt hem…
Kaneel: een herfstsmaak?Regenlaarzen, wind, vallende bladeren, kleurrijke bossen, bessen plukken, hout verzamelen voor de open haard, allen make…
Kaneel: Soorten en voordelen voor gezondheid van de specerijKaneel: Soorten en voordelen voor gezondheid van de specerijKaneel is een specerij die gemaakt is van de binnenste schors van bepaalde bomen (Cinnamomum). Kaneel wordt gemaakt door…

De helende werking van lavendelDe helende werking van lavendelLavendel is gekend omwille van zijn prachtige paarse bloemen en heerlijke geur. Behalve in parfum en zeep kan lavendel o…
Vingerreflexologie: wat is het en wat kan je ermee?Vingerreflexologie: wat is het en wat kan je ermee?Veel mensen zijn bekend met de voetreflexologie, maar de vingerreflexologie is minder bekend. Je vingertoppen behoren to…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexselva, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaneel
  • http://energiekevrouwenacademie.nl/kaneel-laat-voeding-medicijn-zijn/
  • http://www.cinnamonvogue.com/cinnamoncommonuses.html
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24019277
  • http://www.j-alz.com/node/295
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20653974
  • http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1002-cassia%20cinnamon.aspx?activeingredientid=1002
  • Afbeelding bron 1: FotoosVanRobin from Netherlands, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: VanRobin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Valedevento (52 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.