Vingerreflexologie: wat is het en wat kan je ermee?

Vingerreflexologie: wat is het en wat kan je ermee? Veel mensen zijn bekend met de voetreflexologie, maar de vingerreflexologie is minder bekend. Je vingertoppen behoren tot de eerste communicatiemiddelen naar de buitenwereld, ook al beseffen we dit niet altijd. Je vingertoppen zijn bovendien rechtstreeks verbonden met dat deel van je brein, dat er voor zorgt hoe om te gaan met emoties. De handen kunnen dan ook ‘aangepakt’ worden om geestelijke en/of lichamelijke klachten boven water te krijgen en ‘op te lossen’. Hoe werkt het?

De handen/vingers

Algemeen

De hersenen én handen ontwikkelen zich al in een vroeg stadium van de zwangerschap. Bovendien is er een connectie tussen diezelfde hersenen en de handen/vingers. Reeds 5 maanden voor de geboorte is de unieke vingerafdruk in zijn geheel gevormd en dit wordt niet meer anders tijdens het leven.

Betekenis

Iedere vinger van beide handen heeft een eigen betekenis waarbij je een onderverdeling kunt maken tussen links en rechts. Rechts staat voor uiterlijk, de buitenwereld, het denken en het verleden. Links staat voor de innerlijke mens, je intuïtie en de toekomst.

Bron: Maxknoxvill, PixabayBron: Maxknoxvill, Pixabay
Onderverdeling per vinger
 • Duim rechts: communicatie met je verstand en succes
 • Duim links: communicatie met je intuïtie en familie
 • Wijsvinger rechts: ambitie, daadkracht en macht
 • Wijsvinger links: liefde en passie
 • Middelvinger rechts: onverwerkte emoties en verantwoordelijkheid m.b.t. je werk
 • Middelvinger links: verwerkte emoties en verantwoordelijkheid m.b.t. jezelf (eigenwaarde)
 • Ringvinger rechts: controle, gehechtheid en creativiteit
 • Ringvinger links: intuïtie en individualiteit
 • Pink rechts: angst, onzekerheid en communicatie met buitenwereld
 • Pink links: zelfvertrouwen en communicatie met jezelf

Om het bewustwordingsproces rond vingerreflexologie in gang te zetten, is het zinvol bovenstaande opsomming per vinger goed tot je door te laten dringen.

Hoe werkt vingerreflexologie?

Vingerreflexologie gaat er vanuit dat ziekte of onbalans in het lichaam wordt veroorzaakt door vastzittende emoties of een heftig trauma met betrekking tot iets wat zich in het verleden heeft voorgedaan. De eerste keer dat je een emotie rijker bent door een (heftige) gebeurtenis, zal je brein dit als het ware gebruiken om je voor de rest van je leven te ‘helpen’ bij iets soortgelijks. Op zich is dit een voordeel, echter het wordt een nadeel als je de emotie die bij die ervaring hoort iedere keer opnieuw te verwerken krijgt. De emotie heeft zich vastgezet aan een ervaring en dat kan een blok aan het been worden.

Een blokkade kan echter wel opgelost worden en daar zijn verschillende methodes voor. Daar is vingerreflexologie er één van. De vingerreflexoloog zal na een intake met je handen/vingers aan de slag gaan. Dit doet hij/zij door middel van de vingers één voor één te betasten en oneffenheden op te merken. Het begint bij de middelvinger van de rechterhand. Dat is namelijk de vinger met de tijdlijn. De aanzet bij de hand is je geboorte en je topje is het nu. Op die tijdlijn kan door deze te betasten iets boven tafel komen. Dit kan door kristallen die zich vastgezet hebben en de therapeut detecteert. Kristallen ontstaan door de adrenaline die het lichaam zelf aanmaakt door het gevoel van de emotie voor de geest te halen. Het belangrijkste bij deze emotie is niet waar het over ging, maar hoe je er mee omgegaan bent. Het is dan ook afhankelijk van de emotie welke vingers er aangepakt zullen worden door de therapeut. De therapeut haalt de belasting die rust op het moment eraf en dat geeft ruimte en hetgeen waar je voor gekomen bent wordt anders ervaren. Dat stukje uit je brein wordt als het ware gereset. De eerdergenoemde kristallen in de vinger(s)worden door de therapeut weggehaald.

Bekijk je vingers

We staan er vaak niet bij stil, maar je vingers weerspiegelen je emotionele verleden en dus kunnen kromme vingers, schrale vingers, eeltvingers of andere oneffenheden iets zeggen over je emotionele verleden.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zelf aan de slag

Behalve dat de vingerreflexoloog met je vingers aan de slag gaat, krijg je soms ook oefeningen mee. Daar kan je vervolgens weer je voordeel mee doen op het moment dat het je uitkomt. Je maakt een en ander er als het ware los mee. Enkele zaken die je zelf kunt ondernemen:
 • Pak je vingers van beide handen één voor één vast en draai met je andere hand stevig een zevental keer om die betreffende vinger.
 • Bij de duim neem je ook de muis van je duim mee. Masseer de muis goed.
 • Tik één minuut lang (en dat kan qua duur nogal tegenvallen) de vingertoppen tegen elkaar.
 • Wrijf met de zijkant van je ene duim tussen de knokkels door van je andere hand (over je bovenkant van je hand). En draai het om voor de andere hand. Hier lopen je meridianen*.

* De traditionele Chinese geneeskunde zegt dat energie circuleert door het lichaam. Het volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen die we meridianen noemen. Als er onderbrekingen plaatsvinden in de energiestroom, gaat men er vanuit dat het gebaseerd is op emotionele of fysieke problemen.

Tot slot

Vingerreflexologie is een relatief nieuwe techniek die inmiddels in de praktijk zeker enige effectiviteit heeft getoond. Sommige therapeuten zullen deze techniek heel specifiek toepassen en andere combineren de techniek weer met andere technieken. Bij de intake en een eventueel behandelplan zullen dit soort zaken ter tafel gebracht worden door de therapeut.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VingerreflexologieVingerreflexologie wordt vaak gezien als voetreflexologie maar dan met de vingers. Niets is minder waar. Waarbij op de v…
De relatie of huwelijk in therapieDe relatie of huwelijk in therapieMensen met een relationele twijfel: “Blijven? Uit elkaar gaan? Of gaan scheiden?” kunnen bijzonder goed geholpen worden…
Manuele Therapie - Wat is het en wanneer heb je het nodig?Wat is manuele therapie? Wie mag zichzelf manueel therapeut noemen? Wanneer is het verstandig manuele therapie te volgen…
BodyTalk TherapieBodyTalk TherapieBodyTalk is een therapeutische behandelingsmethode. BodyTalk combineert de energetische werking van acupunctuur, kinesio…

De helende werking van kaneelDe helende werking van kaneelKaneel is een heerlijke geurende specerij die we allemaal kennen dankzij speculaas of appeltaart, maar het wordt ook vaa…
Allergie op een natuurlijke manier verhelpenAllergie op een natuurlijke manier verhelpenAllergieën zijn erg vervelend, sommige mensen hebben een voedselallergie of zijn allergisch voor (huis)dieren. Anderen l…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
 • http://vingerreflex.nl/?page_id=210
 • http://www.dactyologie.nl/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Meridiaan_(Chinese_geneeskunde)
 • Afbeelding bron 1: Maxknoxvill, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Reactie

Martijn Bruijn, 03-10-2016
Hallo,

Ik wil graag even weten of dit artikel op waarheid gebaseerd is en hoe dit gecheckt is op echtheid. In de bibliotheek kan ik er niets over vinden, dat vind ik wel een beetje raar. Ik denk er namelijk over om dit te gaan proberen, maar er is ook veel kwakzalverij op dit gebied dus wil ik graag weten of dit zal gaan helpen.

Mvg Martijn Bruijn Reactie infoteur, 04-10-2016
Informatie is van gecertificeerde vingerreflexoloog (www.niiraja.nl).

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.