Vingerreflexologie

Vingerreflexologie wordt vaak gezien als voetreflexologie maar dan met de vingers. Niets is minder waar. Waarbij op de voeten gebruikt wordt gemaakt van de drukpunten die in verbinding staan met de organen, weerspiegelen de vingers je emoties. De vingers bezitten een wonderbaarlijke kracht.

Wat is vingerreflexologie

Vingerreflexologie is een methode die Ruud Overstegen meer dan vijfentwintig jaar geleden heeft ontwikkeld. Hij ontdekte namelijk dat de vingers niet alleen een goede connectie hebben met het emotioneel deel van het brein, maar dat deze methode ook de emotionele lading van een oude herinnering kan wegnemen. Je “reset” als het ware je brein, waardoor toekomstige gebeurtenissen anders worden beleefd.

Tijdens het begin van de zwangerschap ontwikkelen zich de binnenkant van de handen (inclusief de vingers) en een groot deel van de hersenen zich gelijktijdig. De hersenen zijn ingedeeld in een rechter en linker hersenhelft. Hier gaat het om de rechter hersenhelft daar deze te maken heeft met je gevoelsbeleving en emoties die rechtstreeks in verbinding staan met de vingertoppen.

Als professioneel vingerreflexoloog merk ik dat vingerreflexologie een snelle en effectieve methodiek is om oude belemmerende emoties zoals angst, woede en verdriet te verwijderen. Vaak wordt om een nare gebeurtenis, een blokkade te verwerken c.q. op te lossen, herhaaldelijk gesproken over het “probleem”. Wat je aandacht geeft, groeit. Hoe vaker je over het probleem spreekt, hoe meer aandacht het krijgt, hoe groter het wordt en lastiger om te verwerken. Met vingerreflexologie ga je eenmaal de gebeurtenis herbeleven, die je niet hardop hoeft te vertellen, wat het voor de cliënt een veilig gevoel geeft. Daarna ben je van de belastende emotie verlost.

Hoe werkt vingerreflexologie?

Door een vingerreflexbehandeling worden de nog in het lichaam aanwezige belastende emoties geneutraliseerd. In het verleden heeft er een gebeurtenis plaatsgevonden waardoor deze emoties in het lichaam zijn blijven zitten. Vaak ben je hier niet bewust van. Daar de herinnering van emoties anders wordt beleefd, wordt het heden direct anders wordt ervaren. Hierdoor kunnen geestelijke en/of lichamelijke klachten beter worden aangepakt.

Er zijn twee mogelijkheden waarbij vingerreflexologie wordt toegepast, te weten:
 • er is in het verleden iets ergs gebeurd waar je van af wilt
 • angst om iets in de toekomst te gaan ondernemen.

De middelvinger van de rechterhand (de hand van het verleden) wordt gebruikt als eerste analyse. Deze vinger wordt als soort van tijdslijn gezien. Het begint bij de aanzet van de hand en gaat via het kootje naar de het topje van de vinger. De aanzet is de geboorte, het kootje 15-jarige leeftijd en het topje is het nu.
Als je met je nagel langs de zijkant van de vinger gaat, voel je waar de vastzittende emoties zitten. Deze emoties worden zichtbaar door aan een vervelende gebeurtenis te denken en voelen aan als kristallen. Door de emotie te voelen in het lichaam worden de kristallen steeds beter voelbaar. De kristallen ontstaan door de adrenaline die het lichaam aanmaakt door het gevoel van de emotie op te roepen.

Bij het denken aan een vervelende gebeurtenis gaat het niet om WAT je hebt mee gemaakt, maar om HOE je het hebt ervaren. Om welke emotie (verdriet, angst, boosheid) gaat het en waar voel je het in je lichaam. Het ligt aan de emotie/gebeurtenis welke vingers er worden gemasseerd.

Hoe dit kan? Ons brein is slim maar houdt van simpel. De eerste keer dat je iets meemaakt wordt goed opgeslagen in het brein. Maak je in je leven later iets soortgelijks mee, dan voel je eigenlijk direct het gevoel van die eerste gebeurtenis. Door de belasting van de eerste gebeurtenis af te halen, ontstaat er ruimte waardoor het heden anders wordt ervaren.

Betekenis van de vingers

Iedere vinger heeft een andere functie. De rechterhand staat in verbinding met onze linker hersenhelft en de linkerhand met de rechterhersenhelft. De linker hersenhelft houdt zich bezig met logica, wiskunde en taal. De rechterhelft met emotie en creativiteit.

De middelvinger: Deze vinger brengt lichaam in balans en geeft meer zuurstof aan je bloed. Staat voor gedrag en hoe je dit gedrag op emotionele wijze uit. Tevens is het de vinger waar de analyse van de emoties op plaatsvindt.

De ringvinger: Deze vinger staat in verbinding met je buik. In je buik zitten de meeste gevoelens. Verdriet, blijheid, zekerheid, onzekerheid, boosheid etc. Geschikt voor het regelen van de energiehuishouding, acute keelpijn, buikgriep en liefdesverdriet.

De wijsvinger: Deze vinger staat in verbinding met je dikke darm. Heeft te maken met iets tot je nemen. Dat kan voedsel zijn maar ook emoties. Deze vinger heeft een grote invloed op de spijsvertering, staat voor je ambitie, zelfverzekerdheid en hoe je in het leven staat. Geschikt om een verstoord eetpatroon, zoals obesitas, aan te pakken.

De pink: Deze vinger staat in verbinding met je hart en heeft invloed op de dunne darm. Staat voor negatieve emoties over jezelf en zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.
Geschikt voor het oplossen van o.a. depressie, burn-out en schouder- en nekklachten

De duim: Deze vinger staat in verbinding met je longen en heeft betrekking op je intuïtie. Geschikt om af te komen van beperkende overtuigingen. De muis van de duim helpt bij angsten en fobieën.

Bij welke klachten

Het is misschien een cliché maar vingerreflexologie kan ingezet worden voor elke probleem c.q. klacht.
 • Richting geven in je leven
 • Inzicht geven en het maken van de juiste keuzes in je leven
 • Verwerken van trauma’s
 • Bijwerkingen van chemokuur
 • ADHD/ADD
 • Ademhalingsproblemen
 • Allergieën
 • Angsten
 • (chronische) vermoeidheid
 • Depressies
 • Diabetes
 • Eczeem
 • Fobieën
 • Hyperventilatie
 • Klachten rondom en tijdens de menstruatie, overgang en vruchtbaarheid
 • Migraine
 • Nek-, schouder- en rugklachten
 • Overgewicht
 • Slapeloosheid
 • Spijsverteringsproblemen (obstipatie, diarree)
 • Stress en Burn-out klachten
 • Verslavingen
 • Whiplash
© 2014 - 2024 Niiraja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vingerreflexologie: wat is het en wat kan je ermee?Vingerreflexologie: wat is het en wat kan je ermee?Veel mensen zijn bekend met de voetreflexologie, maar de vingerreflexologie is minder bekend. Je vingertoppen behoren to…
Massages - ontspanning en verfrissingEen massage geeft de gelegenheid om even volledig te ontspannen. Zowel fysiek als psychisch gezien heeft een massage vaa…
Chakramassage (massage van de chakra's)Chakramassage (massage van de chakra's)Massagetherapeuten die werken vanuit een holistische visie geven vaak ook chakramassage. Afhankelijk van de klachten kie…
Facelift massageFacelift massageGespannen gezichtsspieren verminderen de bloeddoorstroming naar de huid waardoor huidverslapping en rimpels in de hand g…
Aderverkalking verminderenAderverkalking verminderenHet verslechteren van de functie van de aderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo spelen ontstekingen vaak een grote…
Bronnen en referenties
 • Dactyologie - Ruud Overstegen
Niiraja (5 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.