De helende werking van kardemom
Kardemom is een kruid dat vaak gebruikt wordt in de Oosterse keuken, het is lekker in currygerechten en wordt bij ons gebruikt in speculaas. Groene kardemom is het meest voorkomend en heeft naast een lekkere smaak ook tal van voordelen voor de gezondheid. Kardemom kan gebruikt worden om de mond en de adem fris te houden, de spijsvertering te bevorderen, depressies tegen te gaan en als afrodisiacum. Het kan ook helpen tegen infecties, kanker, hoge cholesterol en hart- en vaatziekten.
Wat is kardemom
Kardemom of Elettaria cardamomum is familie van
gember, het is ook bekend onder de naam groene kardemom. Er bestaat een groene, witte en zwarte variant maar de groene is het meest voorkomend en het meest gebruikt. Groene kardemom bestaat uit een groene zaaddoos met daarin zwarte zaden, zowel de zaaddozen als de zaden worden gebruikt in de keuken. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en wordt gebruikt in currygerechten, rijst, soep, speculaas en thee. Origineel werd kardemom gekweekt in India, Nepal en Bhutan. Het is het derde duurste kruid na saffraan en vanille. De oude Egyptenaren, Romeinen en Vikingen gebruikten kardemom al om zijn smaak en medicinale werking, vooral om hun gebit te reinigen. Kardemom bevat veel ijzer, mangaan, zink, magnesium, calcium, fosfor, kalium, vitamine C, vitamine A, antioxidanten en heeft een antibacteriële werking dankzij het bestanddeel cineol. Kardemom kan gebruikt worden om een frisse adem te behouden, de spijsvertering te verbeteren en depressies tegen te gaan. Het kan helpen tegen infecties, kanker, hoge cholesterol en hart- en vaatziekten. Ten slotte is het een uitstekend afrodisiacum.
Spijsvertering
Kardemom bevordert de spijsvertering op dezelfde manier als gember, door de productie van spijsverteringsenzymen te stimuleren en de spieren van de slokdarm te ontspannen. Tevens zorgt het voor de productie van gal, wat helpt bij het verteren van vetten. Het kan gebruikt worden bij misselijkheid, zure oprispingen en een opgeblazen gevoel.
Frisse adem
Het bestanddeel cineol in kardemom is verantwoordelijk voor de antibacteriële werking, het doodt de bacteriën in de mond die een slechte adem veroorzaken. Tevens kan kardemom gebruikt worden bij tandvleesontsteking en mondabcessen. Door te kauwen op de zaden zal de cineol vrijkomen en de mond verfrissen.
Depressie
Kardemom zorgt voor meer productie van het hormoon serotonine, ook bekend als het gelukshormoon. Serotonine heeft een invloed op het geheugen, de stemming, het zelfvertrouwen, de slaap en de emoties. Tevens zal kardemom de productie van cortisol in de hypofyse reguleren. Een teveel aan cortisol kan ervoor zorgen dat men overdreven reageert in stressvolle situaties. Door beide hormonen te reguleren kan kardemom de symptomen van een depressie afzwakken.
Infecties
De antibacteriële werking van kardemom kan helpen bij verkoudheden en urineweginfecties. Naast het doden van de ziekteverwekkende bacteriën werkt het ook slijmoplossend en helpt het om de bloedtoevoer naar de longen te verbeteren, waardoor men makkelijker kan ademhalen. Kardemom werkt ook als diureticum, het bevordert de afgifte van water aan de nieren wat een verhoogde productie van urine tot gevolg heeft. Dit stimuleert en reinigt de nieren en urinewegen bij een urineweginfectie.
Kanker
De werking van kardemom bij kanker is toe te schrijven aan de antioxidanten, ze verminderen de celgroei van kwaadaardige cellen en doden de kankercellen. Een studie uit 2007 in Kolkata in India toonde aan dat kardemom het gehalte aan ontgiftingsenzymen verhoogt. Deze enzymen, glutathione S-transferases (GST), binden schadelijke stoffen in het lichaam en verwijderen ze via de lever. Tevens vermindert het de peroxidatie van lipiden. Tijdens de peroxidatie worden de lipiden in de celmembranen afgebroken door vrije radicalen waardoor de celmembranen beschadigd worden en kunnen uitgroeien tot kankercellen.
Hart- en vaatziekten
Kardemom kan helpen bij hart- en vaatziekten door de aanwezigheid van kalium. Kalium is belangrijk bij het reguleren van het hartritme, de bloeddruk en de bloeddoorstroming. Ook zorgt kardemom ervoor dat er minder bloedplaatjesaggregaten zullen ontstaan en dus minder kans op bloedklonters.
Hoge cholesterol
Kardemom kan helpen om een hoge cholesterol te verlagen omdat het de productie van gal stimuleert. De gal zal vetten zoals cholesterol afbreken waardoor de cholesterolwaarde in het bloed zal dalen. Een studie uit 2014 aan de Isfahan University of Medical Science in Iran op 204 patiënten die acht weken lang kardemom gebruikten, toonde aan dat er een gunstig effect was op de totale cholesterol, de LDL-cholesterol, de HDL-cholesterol en de triglyceriden in het bloed.
Afrodisiacum
Kardemom werkt als afrodisiacum dankzij het bestanddeel cineol. Cineol zorgt voor een verbeterde bloeddoorstroming, wat de seksuele opwinding kan versterken. Tevens kan de warme, zoete geur sensuele gevoelens oproepen.
Hoe innemen
Zowel de zaden als de zaaddozen kunnen gebruikt worden om een gerecht smaak te geven. De zaaddozen worden mee gestoofd in currygerechten maar niet opgegeten. De zaden worden fijngestampt tot poeder, ze worden meestal in de zaaddozen verkocht omdat ze zo langer vers blijven. Kardemom is het hoofdingrediënt van Indiase chai thee, het wordt gebruikt om rijst smaak te geven en is lekker in gerechten met pompoen. In België en Nederland is kardemom vooral bekend als één van de ingrediënten van speculaaskruiden naast
kaneel,
nootmuskaat,
kruidnagel en
gember.
Bijwerkingen
Kardemom wordt over het algemeen goed verdragen, een normale dosis is één tot twee gram per dag. Bij een overdosering kunnen enkele bijwerkingen voorkomen zoals huidirritatie en maagpijn. Omdat kardemom de galblaas doet samentrekken kan een milde buikpijn worden ervaren en soms kunnen galstenen worden gevormd. Omdat het lichaam een grote hoeveelheid kardemom niet kan opnemen, kan er zich een neerslag vormen in de galblaas waardoor galstenen kunnen ontstaan. Wie al last heeft van galstenen kan beter geen kardemom innemen.
Lees verder