De helende werking van chilipeper

De helende werking van chilipeper Chilipepers geven een heerlijke pittige smaak aan tal van gerechten, ze zijn onmisbaar in de Aziatische keuken en een belangrijk ingrediënt van chili con carne. De Carolina Reaper is de pikantste peper maar de Spaanse peper en cayenne peper worden het vaakst gebruikt in Europa. Naast extra pit geven aan je maaltijd kunnen chilipepers ook gebruikt worden om af te vallen en de weerstand te verhogen. Tevens kunnen ze helpen bij een verkoudheid, infecties, diabetes, hart- en vaatziekten en prostaatkanker.
Cayenne peper / Bron: Uroburos, PixabayCayenne peper / Bron: Uroburos, Pixabay

Wat zijn chilipepers

Chilipepers zijn de vruchten van het geslacht Capsicum van de nachtschadefamilie. Ze bevatten capsaïcine wat zorgt voor de pikante smaak. Hoe meer capsaïcine een chilipeper bevat, hoe pittiger. De pikantste varianten zijn de habanero, de scotch bonnet en de jalapeño. De Carolina Reaper werd in 2012 uitgeroepen tot pikantste peper ter wereld. Cayenne is één van de bekendste chilipepers, die meestal in gedroogde en poedervorm wordt gebruikt. Ook de Spaanse peper is gemakkelijk te vinden in België en Nederland. De Scovilleschaal, ontwikkeld in 1912 door Wilbur Scoville, wordt gebruikt om de pittigheid van chilipepers te meten en een waarde te geven.

In Latijns-Amerika worden chilipepers al 7000 jaar gekweekt, zowel de Maya’s als de Azteken gebruikten de planten culinair en medicinaal. Het was Columbus die in de vijftiende eeuw de chilipeper meebracht naar Europa als vervanging voor zwarte peper, die toen heel erg duur was. De ontdekkingsreiziger Magellan introduceerde chilipepers in Afrika en Azië, waar ze een onmisbaar ingrediënt zijn geworden.

Carolina Reaper / Bron: Dale Thurber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Carolina Reaper / Bron: Dale Thurber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hoe werkt het

Bij het eten van chilipepers gaat de capsaïcine een reactie aan met de pijnreceptoren in de mond en de keel, dit zorgt voor een brandend gevoel, een verhoogde hartslag, overmatig transpireren en het vrijkomen van endorfines. Endorfines zijn ook gekend als het gelukshormoon en werken pijnstillend. Naast capsaïcine bevatten chilipepers ook tal van antioxidanten, caroteen, flavonoïden, kalium, vitamine A, C en E. Chilipepers kunnen helpen om gewicht te verliezen, ontstekingen te verminderen en de weerstand te verhogen. Tevens kunnen ze gebruikt worden bij een verkoudheid, diabetes, hart- en vaatziekten en prostaatkanker.

Afvallen

Chilipepers helpen de stofwisseling te stimuleren en onderdrukken het hongergevoel. De hitte die geproduceerd wordt in de mond vergt energie van het lichaam, er worden dus extra calorieën verbruikt. Regelmatig pittige gerechten eten kan helpen om extra gewicht te verliezen.

Ontstekingen

Capsaïcine remt de productie van ontstekingseiwitten zoals substantie P. Dit is een neurotransmitter die in het centrale zenuwstelsel een rol speelt bij angst, stress en ontstekingen. Tevens worden er meer endorfines geproduceerd, die gekend zijn als natuurlijke pijnstillers. Chilipepers kunnen gebruikt worden bij psoriasis en artritis om de pijn te verzachten. Ook bij een verkoudheid kunnen chilipepers de symptomen verzachten omdat ze slijmoplossend werken en hoofdpijn verminderen.

Weerstand

Chilipepers verhogen de weerstand dankzij de vitamine C en A. Vitamine C is een antioxidant die schade aan de cellen en organen door vrije radicalen zal voorkomen. Vitamine A helpt de slijmvliezen in de mond, keel, longen, darmen en urinewegen te beschermen tegen infecties.

Diabetes

Het eten van chilipepers zou de werking van insuline kunnen verbeteren, waardoor er minder insuline nodig is om de glucose in het bloed af te breken. De pancreas produceert proinsuline, in het bloed splitst dit in insuline en C-peptide. Omdat een deel van de insuline snel wordt afgebroken door de lever geeft de hoeveelheid C-peptide in het bloed een beter idee van de hoeveelheid insuline die geproduceerd wordt in de pancreas. Het gehalte aan C-peptide in het bloed wordt gemeten bij diabetespatiënten. Bij het eten van pikant voedsel daalt de hoeveelheid C-peptide in het bloed, wat wijst op een verminderde productie van insuline. De geproduceerde insuline heeft een betere werking en wordt minder snel afgebroken, waardoor er minder insuline nodig is om de glucosewaarde in het bloed te regelen.

Hart- en vaatziekten

Het eten van chilipepers helpt om de cholesterol en triglyceriden in het bloed te verlagen. Een studie uit 2014 uitgevoerd aan de Chinese University of Hong Kong in China toont aan dat capsaïcine de afbraak van cholesterol bevordert, zorgt voor minder afzetting van cholesterol in de bloedvaten en helpt de bloedvaten te ontspannen en sterker te maken. Tevens worden vetten zoals cholesterol makkelijker uit het lichaam verwijderd via de stoelgang. Ook zou capsaïcine bloedplaatjesaggregaten helpen voorkomen en zou er minder fibrine worden geproduceerd. Fibrine is een eiwit dat een rol speelt bij de bloedstolling, als er minder fibrine wordt geproduceerd is er minder kans op bloedklonters.

Prostaatkanker

Capsaïcine stopt de vermenigvuldiging van kankercellen en doodt de kankercellen bij prostaatkanker. Een studie gepubliceerd in maart 2006 door de American Association for Cancer Research op muizen toonde aan dat bij 80% van de prostaatkankercellen apoptose of zelfmoord van de cellen voorkwam na toediening van capsaïcine. Tevens waren de tumoren na behandeling tot één vijfde kleiner dan zonder behandeling en verminderde de productie van PSA (prostaat specifiek antigen). Dit eiwit wordt gemeten in het bloed en is verhoogd bij prostaatkanker.

Er zou een hoeveelheid van 400 mg capsaïcine drie maal per week nodig zijn om een gunstig effect te verkrijgen bij prostaatkanker.

chilipoeder / Bron: Devanath, Pixabaychilipoeder / Bron: Devanath, Pixabay

Hoe innemen

Chilipepers kunnen vers of gedroogd aan een gerecht worden toegevoegd, ze zijn onmisbaar in de Aziatische en Mexicaanse keuken. Een tomatensaus geef je extra pit met wat chilipoeder of verse chilipeper. Verse chilipepers kun je in een papieren zak bewaren in de koelkast en gedroogde chili of chilipoeder kun je gemakkelijk zes maanden tot een jaar bewaren in een goed afgesloten potje. De meeste capsaïcine en dus ook de pikante smaak zit in de zaadjes van een chilipeper, om je gerecht niet té pittig te maken kun je de zaadjes verwijderen. Heb je toch een erg pittig gerecht gegeten, dan is het beter om wat melk te drinken of yoghurt te eten. Capsaïcine lost namelijk slecht op in water en het drinken van water zal weinig effect hebben.

Bijwerkingen

Bij het snijden en gebruiken van chilipepers of chilipoeder moet men altijd voorzichtig zijn, er kan namelijk een brandend gevoel of huidirritatie ontstaan bij contact met de huid en de ogen. Was dus altijd goed je handen nadat je chilipepers hebt aangeraakt. Een normale dosis verse chilipepers is dertig gram per dag of twee theelepels chilipoeder per dag. Een hogere dosis kan indigestie en zure oprispingen veroorzaken, ook kun je overmatig gaan transpireren en een loopneus krijgen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scoville schaal: de heetste pepers ter wereldScoville schaal: de heetste pepers ter wereldHou je van pittig eten? Hoe erg je ook van pikant houdt, de pepers die bovenaan de Scoville schaal staan wil je waarschi…
Afvallen met New Nordic Chili BurnAfvallen met New Nordic Chili BurnChilipeper kan een gunstig effect hebben op de vetverbranding en het is tevens effectief in de strijd tegen het jojo-eff…
Waarom zijn pepers zo heet?Waarom zijn pepers zo heet?Wij mensen, en dieren overigens ook, kunnen zo genieten van eten omdat we verschillende smaakpapillen op en rondom onze…
Capsicum: Chilipeper of Spaanse peperBehalve de pittige specerij peper, die niet meer weg te denken valt uit onze keukens, is ook de chilipeper een waardevol…

De helende werking van nootmuskaatDe helende werking van nootmuskaatNootmuskaat is een specerij die zowel in de Europese als de Aziatische keuken wordt gebruikt, het is lekker bij bloemkoo…
De helende werking van kardemomDe helende werking van kardemomKardemom is een kruid dat vaak gebruikt wordt in de Oosterse keuken, het is lekker in currygerechten en wordt bij ons ge…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chilipeper
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=29
  • http://authoritynutrition.com/foods/chili-peppers/
  • http://www.chilipeppermadness.com/chili-pepper-health-benefits
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25078570
  • http://www.sciencedaily.com/releases/2006/03/060319150754.htm
  • http://ajcn.nutrition.org/content/84/1/63.full
  • Afbeelding bron 1: Uroburos, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Dale Thurber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Devanath, Pixabay
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 14-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.