De helende werking van chilipeper


Wat zijn chilipepers
Chilipepers zijn de vruchten van het geslacht Capsicum van de nachtschadefamilie. Ze bevatten capsaïcine wat zorgt voor de pikante smaak. Hoe meer capsaïcine een chilipeper bevat, hoe pittiger. De pikantste varianten zijn de habanero, de scotch bonnet en de jalapeño. De Carolina Reaper werd in 2012 uitgeroepen tot pikantste peper ter wereld. Cayenne is één van de bekendste chilipepers, die meestal in gedroogde en poedervorm wordt gebruikt. Ook de Spaanse peper is gemakkelijk te vinden in België en Nederland. De Scovilleschaal, ontwikkeld in 1912 door Wilbur Scoville, wordt gebruikt om de pittigheid van chilipepers te meten en een waarde te geven.In Latijns-Amerika worden chilipepers al 7000 jaar gekweekt, zowel de Maya’s als de Azteken gebruikten de planten culinair en medicinaal. Het was Columbus die in de vijftiende eeuw de chilipeper meebracht naar Europa als vervanging voor zwarte peper, die toen heel erg duur was. De ontdekkingsreiziger Magellan introduceerde chilipepers in Afrika en Azië, waar ze een onmisbaar ingrediënt zijn geworden.

Hoe werkt het
Bij het eten van chilipepers gaat de capsaïcine een reactie aan met de pijnreceptoren in de mond en de keel, dit zorgt voor een brandend gevoel, een verhoogde hartslag, overmatig transpireren en het vrijkomen van endorfines. Endorfines zijn ook gekend als het gelukshormoon en werken pijnstillend. Naast capsaïcine bevatten chilipepers ook tal van antioxidanten, caroteen, flavonoïden, kalium, vitamine A, C en E. Chilipepers kunnen helpen om gewicht te verliezen, ontstekingen te verminderen en de weerstand te verhogen. Tevens kunnen ze gebruikt worden bij een verkoudheid, diabetes, hart- en vaatziekten en prostaatkanker.Afvallen
Chilipepers helpen de stofwisseling te stimuleren en onderdrukken het hongergevoel. De hitte die geproduceerd wordt in de mond vergt energie van het lichaam, er worden dus extra calorieën verbruikt. Regelmatig pittige gerechten eten kan helpen om extra gewicht te verliezen.Ontstekingen
Capsaïcine remt de productie van ontstekingseiwitten zoals substantie P. Dit is een neurotransmitter die in het centrale zenuwstelsel een rol speelt bij angst, stress en ontstekingen. Tevens worden er meer endorfines geproduceerd, die gekend zijn als natuurlijke pijnstillers. Chilipepers kunnen gebruikt worden bij psoriasis en artritis om de pijn te verzachten. Ook bij een verkoudheid kunnen chilipepers de symptomen verzachten omdat ze slijmoplossend werken en hoofdpijn verminderen.Weerstand
Chilipepers verhogen de weerstand dankzij de vitamine C en A. Vitamine C is een antioxidant die schade aan de cellen en organen door vrije radicalen zal voorkomen. Vitamine A helpt de slijmvliezen in de mond, keel, longen, darmen en urinewegen te beschermen tegen infecties.Diabetes
Het eten van chilipepers zou de werking van insuline kunnen verbeteren, waardoor er minder insuline nodig is om de glucose in het bloed af te breken. De pancreas produceert proinsuline, in het bloed splitst dit in insuline en C-peptide. Omdat een deel van de insuline snel wordt afgebroken door de lever geeft de hoeveelheid C-peptide in het bloed een beter idee van de hoeveelheid insuline die geproduceerd wordt in de pancreas. Het gehalte aan C-peptide in het bloed wordt gemeten bij diabetespatiënten. Bij het eten van pikant voedsel daalt de hoeveelheid C-peptide in het bloed, wat wijst op een verminderde productie van insuline. De geproduceerde insuline heeft een betere werking en wordt minder snel afgebroken, waardoor er minder insuline nodig is om de glucosewaarde in het bloed te regelen.Hart- en vaatziekten
Het eten van chilipepers helpt om de cholesterol en triglyceriden in het bloed te verlagen. Een studie uit 2014 uitgevoerd aan de Chinese University of Hong Kong in China toont aan dat capsaïcine de afbraak van cholesterol bevordert, zorgt voor minder afzetting van cholesterol in de bloedvaten en helpt de bloedvaten te ontspannen en sterker te maken. Tevens worden vetten zoals cholesterol makkelijker uit het lichaam verwijderd via de stoelgang. Ook zou capsaïcine bloedplaatjesaggregaten helpen voorkomen en zou er minder fibrine worden geproduceerd. Fibrine is een eiwit dat een rol speelt bij de bloedstolling, als er minder fibrine wordt geproduceerd is er minder kans op bloedklonters.Prostaatkanker
Capsaïcine stopt de vermenigvuldiging van kankercellen en doodt de kankercellen bij prostaatkanker. Een studie gepubliceerd in maart 2006 door de American Association for Cancer Research op muizen toonde aan dat bij 80% van de prostaatkankercellen apoptose of zelfmoord van de cellen voorkwam na toediening van capsaïcine. Tevens waren de tumoren na behandeling tot één vijfde kleiner dan zonder behandeling en verminderde de productie van PSA (prostaat specifiek antigen). Dit eiwit wordt gemeten in het bloed en is verhoogd bij prostaatkanker.Er zou een hoeveelheid van 400 mg capsaïcine drie maal per week nodig zijn om een gunstig effect te verkrijgen bij prostaatkanker.
