De helende werking van nootmuskaat
Nootmuskaat is een specerij die zowel in de Europese als de Aziatische keuken wordt gebruikt, het is lekker bij bloemkool en aardappelen en het is een ingrediënt van speculaas. Zowel de muskaatnoot als de zaadrok, bekend als foelie, worden in de keuken gebruikt. Nootmuskaat kan gebruikt worden om zijn medicinale werking bij spijsverteringsproblemen, slapeloosheid, tandpijn, broze botten, dementie, hart- en vaatziekten, bloedarmoede en kanker.
Wat is nootmuskaat
Nootmuskaat is een specerij afkomstig van de muskaatboom (Myristica fragrans), de muskaatnoot is de gedroogde pit van de vrucht van deze boom. De vrucht wordt door een harde bast omgeven, ook wel de zaadrok genoemd. Na het drogen van de muskaatnoot barst de zaadrok open. Zowel de gedroogde muskaatnoot als de gedroogde zaadrok worden als kruid in de keuken gebruikt, de muskaatnoot wordt geraspt tot nootmuskaat en de gedroogde zaadrok is gekend als foelie. Nootmuskaat wordt vooral in Indonesië en Grenada gekweekt en is een belangrijk ingrediënt in zowel de Aziatische als de Europese keuken. De Arabieren brachten nootmuskaat in de middeleeuwen naar Europa, toen werd gedacht dat het de plaag kon genezen en abortus kon uitlokken.
Een belangrijke werkzame stof in nootmuskaat is myristinezuur, verder bevat het tal van antioxidanten en vitaminen. Tevens bevat het de mineralen koper, kalium, calcium, mangaan, ijzer, zink en magnesium. Nootmuskaat werkt antibacterieel en is het werkzaam tegen schimmels. Het kan de spijsvertering bevorderen, slaaploosheid tegengaan en tandpijn verminderen. Nootmuskaat kan helpen de botten sterk te houden en het geheugen verbeteren. Tevens kan het gebruikt worden tegen hart- en vaatziekten, bloedarmoede en kanker.
Spijsvertering
Nootmuskaat helpt de darmbewegingen te bevorderen en zorgt voor een hogere productie van spijsverteringsenzymen. Hierdoor kan het helpen bij constipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid. De antibacteriële werking zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën worden gedood en kan daarom ook helpen bij diarree.
Slapeloosheid
De magnesium die in nootmuskaat aanwezig is, helpt bij de productie van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die wordt omgezet in melatonine, die instaat voor het slaap-waakritme. Bij blootstelling aan licht wordt de productie van melatonine geremd, als het donker is komt de productie van melatonine op gang. Dankzij het innemen van nootmuskaat zal er een grotere hoeveelheid melatonine worden geproduceerd waardoor men makkelijker kan inslapen. Een theelepel vers geraspte nootmuskaat in een glas warme melk voor het slapengaan kan helpen voor een betere nachtrust.
Tandpijn
Nootmuskaat bevat net zoals
kruidnagel en
basilicum het bestanddeel eugenol, dat antibacterieel werkt en schadelijke bacteriën in de mond kan doden. Tevens werkt het verdovend, waardoor het gebruikt kan worden bij tandpijn, tandabcessen en tandvleesontsteking.
Botten versterken
Nootmuskaat bevat calcium, dat een belangrijk onderdeel is van de botten, tevens zal het mangaan helpen bij de absorptie van calcium. Nootmuskaat kan dus helpen om de botten gezond te houden en de botdichtheid te behouden. Tevens bevat nootmuskaat kalium, dat ook een belangrijk element is bij de vorming van botweefsel.
Geheugen verbeteren
Myristinezuur speelt een belangrijke rol in de hersenen en bij het geheugen, het zal de afbraak van hersencellen afremmen en de verbindingen tussen de hersencellen actief houden. Nootmuskaat zou kunnen helpen bij dementie door de hersenen gezond en actief te houden.
Hart- en vaatziekten
Nootmuskaat kan helpen bij hart- en vaatziekten dankzij de aanwezigheid van kalium. Kalium is belangrijk bij het reguleren van het hartritme, de bloeddruk en de bloeddoorstroming. Het zal helpen de bloedvaten de verwijden en te ontspannen en zo de bloeddruk te verlagen.
Bloedarmoede
Bij bloedarmoede of anemie worden er te weinig rode bloedcellen aangemaakt of is er teveel bloed verloren. Hemoglobine is het belangrijkste eiwit in rode bloedcellen, het zorgt voor het zuurstoftransport. Om hemoglobine te maken is ijzer noodzakelijk, een tekort aan ijzer heeft bloedarmoede tot gevolg. Nootmuskaat bevat veel ijzer en kan gebruikt worden om bloedarmoede te behandelen.
Kanker
Een studie uit 2007 uitgevoerd aan de Chulalongkorn University in Bangkok, Thailand, toonde aan dat het toedienen van myristinezuur apoptose of zelfmoord uitlokte van kwaadaardige kankercellen en de vermenigvuldiging ervan afremde. Tevens zou het de vorming van bloedvaten die tumoren voorzien van bloed voorkomen.
Een hoeveelheid van 400 mg myristinezuur zou nodig zijn om een gunstig effect te verkrijgen bij kanker, dit zou overeenkomen met ongeveer veertig gram nootmuskaat. Omdat zo een hoge dosis nootmuskaat niet haalbaar is en zelfs gevaarlijk kan zijn, kan myristinezuur in tabletten of als extract worden ingenomen, onder toezicht van een arts.
Muskaatnoot raspen tot nootmuskaat /
Bron: Jorge Barrios, Wikimedia Commons (Publiek domein)Hoe innemen
Nootmuskaat wordt altijd in poedervorm toegevoegd aan gerechten, je kunt nootmuskaatpoeder kopen of de muskaatnoot zelf raspen. Nootmuskaat wordt gebruikt in de Aziatische keuken, maar ook in de Europese keuken is het populair. Het is onmisbaar bij groenten zoals bloemkool, spruiten en spinazie. Nootmuskaat wordt toegevoegd aan aardappelpuree en kaassaus en samen met andere kruiden zoals
kaneel,
kruidnagel,
gember en
kardemom is het een ingrediënt van kruidenkoek en speculaas.
Bijwerkingen
Bij normaal culinair gebruikt kent nootmuskaat weinig bijwerkingen, maar bij overmatig gebruik kunnen hallucinaties voorkomen. Een normale dosis is vijf gram per dag, een dosis van meer dan twintig gram kan hallucinaties uitlokken. Nootmuskaat is echter niet populair als recreatieve drugs omdat bij een hoge dosis ook bijwerkingen zoals duizeligheid, droge mond, hartkloppingen, constipatie, moeite met plassen, misselijkheid en paniekaanvallen kunnen voorkomen. Een ander nadeel is dat de toxische reactie meer dan vierentwintig uur, zelfs tot achtenveertig uur kan duren. Zwangere vrouwen moeten opletten met het gebruik van nootmuskaat omdat het spiersamentrekkingen stimuleert en zo een spontane abortus zou kunnen veroorzaken. Normale hoeveelheden van minder dan vijf gram per dag zijn ongevaarlijk.
Lees verder