De geneeskracht van kardemom

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Naamgeving kardemom
- Rijk aan ijzer en mangaan
- Overige voedingsstoffen kardemom
- Geneestoepassingen van kardemom in kruidenmengsels
- Kardemom, goed voor de maag
- Een fytotherapeutisch medicijn
- Gebruiksmogelijkheden in de keuken van kardemom
- Recept gekruide caramelpecannoten
- Productie kardemom
Naamgeving kardemom
Kardemom wordt in het Latijn Elettaria Cardamomum genoemd. Ela is een Sanskriet naam voor deze soort plant; dat is in het Latijn verbasterd naar elettaria. Kardemom is het Griekse woord voor deze plant. Deze naam wordt vaak in Griekstalige bijbels gebruikt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen gewone of groene kardemom en zwarte kardemom. Deze laatste variant is afkomstig uit de Himalaya, Nepal of Java. Over het algemeen wordt zwarte kardemom verkocht in Azië en Australië; in de rest van de wereld wordt vooral gewone of groene kardemom verkocht.Rijk aan ijzer en mangaan
Kardemom is een vrij gezond kruid. Er zitten vooral hoge percentages mineralen in. In 100 gram kardemom zit 175% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan ijzer. Nu zal vrijwel niemand een ons kardemom op een dag opeten, maar het geeft wel aan dat dit kruid goed past in een ijzerrijk dieet. Kardemom is een nog rijkere bron van het mineraal mangaan; in 100 gram mangaan zit maar liefst ruim 1200% van de ADH. Mangaan zorgt ervoor dat een sterk enzym dat vrije radicalen elimineert gemaakt kan worden door het lichaam. In feite betekent dit dat rond de 10 gram kardemom genoeg is voor de ADH. Overigens zit mangaan in allerlei voedingswaar zoals noten, bonen, thee en granen. Het is daarom niet nodig veel kardemom per dag te gebruiken.Overige voedingsstoffen kardemom
Overige mineralen die veelvuldig in kardemom zitten zijn: zink(68%ADH), magnesium(59%ADH), calcium(38%ADH), fosfor(25%ADH) en kalium(24%ADH). Er zitten ook vitaminen in kardemom, maar deze percentages zijn een stuk lager dan die van mineralen. Vitaminen die nog in redelijke hoeveelheden in het zaadje voorkomen zijn: B1, B2, B3 en B6. Er zit vooral veel vitamine C in: een ons kardemom bevat 35% van de ADH voor deze vitamine.Geneestoepassingen van kardemom in kruidenmengsels
In India wordt kardemom gemixt met koriander en karwij om de spijsvertering te bevorderen. Daarnaast wordt in India trijataka gemaakt van kardemom, Indiaanse kruisbes en kaneel. Dat moet vooral goed werken tegen maagkramp en tandpijn. De etherische olie van kardemom bevat 120 verbindingen en werkt sekretiebevorderend
Kardemom, goed voor de maag
Behalve goed voor de spijsvertering is groene kardemom een traditioneel medicijn in Zuid Oost Azië om tandvleesproblemen mee aan te pakken. Ook ooglidinfecties, Long-TBC en nierstenen worden ermee behandeld. Soms wordt het aangewend als middel tegen slangen- of schorpioengif. Zwarte kardemom wordt zowel in de Indiase ayurveda als in de Chinese geneeskunde gebruikt om maagproblemen, dysenterie, constipatie en andere spijsverteringsaandoeningen mee te lijf te gaan.Een fytotherapeutisch medicijn
In de fytotherapie, de moderne vorm van kruidengeneeskunde wordt kardemom voor diverse doeleinden toegepast. Het is eetlustopwekkend, spijsverteringsbevorderend, krampstillend en windverdrijvend. Daarnaast heeft het een ontsmettende werking. Bovendien bezit kardemom over een expectorerende werking; het bevordert ophoesten van slijmen. Daarnaast vermindert het de slijmafscheiding. Door deze medicinale eigenschappen wordt kardemom door fytotherapeuten ingezet bij de volgende indicaties:
- Flatulentie,
- Halithosis of slechte adem,
- Indigestie,
- Anorexia,
- krampen,
- Lever- en galproblemen,
- Verkoudheid,
- Bronchitis.
Gebruiksmogelijkheden in de keuken van kardemom
Kardemom is uiteraard het meest bekend om zijn culinaire eigenschappen. Kardemom wordt onder meer gebruikt om koffie en thee mee op smaak te brengen. In het Midden-Oosten wordt kardemom samen met koffie vermalen en wordt er koffie van gezet. In Nederland is kardemom misschien wel het meest bekend om het feit dat het onderdeel is van de speculaaskruiden; deze kruidenmix van tropische kruiden is in Nederland ontstaan. In India, Pakistan en Iran wordt kulfi en elaichi-pista gegeten als toetje; daar zit zowel kardemom als pistachenootjes in. Elaichei kheer is een rijstpudding met kardemom, rozijnen en pistachenoten. In India wordt kardemom voor allerlei gerechten gebruikt, met name voor het op smaak brengen van curries.