De geneeskracht van laurier

De geneeskracht van laurier Laurier is een lekker kruid dat zelden wordt gegeten omdat het een leerachtige, taaie structuur heeft. Door laurierblaadjes mee te laten koken in een saus geeft het smaak en geneeskracht af. Het is ongevaarlijk om de bladeren op te eten maar het is niet raadzaam; gewoonweg omdat het niet lekker is en moeilijk kauwbaar. Laurier heeft vooral geneeskracht bij darmproblemen. Er worden ook een antidepressiewerking gegeven aan laurier, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Sommige mensen voelen zich rustiger na het drinken van laurierthee en hebben minder behoefte om gevolg te geven aan rook- of snoepverslaving. Het is moeilijk genoeg om van een verslaving af te komen dus je kan het altijd proberen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening laurier / Bron: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening laurier / Bron: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving laurier

De Latijnse naam van laurier is Laurus Nobilis. Nobilis betekent ´edel´. In feite staat er ´edele laurier´. De laurierboom is een altijd groen blijvende boom. Laurier heeft in het Nederlands vele navolgingen uit de oudheid gekregen. ´Iemand lauweren´ betekent ´iemand een laurierkrans geven´ of iemand eren om zijn prestaties. Er zijn meerdere soorten laurier maar die zijn niet allemaal bruikbaar als medicijn of kruid in gerechten. De Californische laurier wordt in de V.S. gebruikt als laurierblad; deze boom is naaste familie van de laurier uit Zuid Europa.

Waar komt laurier vandaan?

Laurier groeit oorspronkelijk in het oostelijk Middellandse Zeegebied; rondom Griekenland en Turkije. Winnaars van olympische
Gedroogd laurierblad / Bron: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)Gedroogd laurierblad / Bron: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)
wedstrijden werden in het oude Griekenland van een laurierkrans voorzien. Van dit kruid komt de term dat ´iemand wordt gelauwerd´. De antieke Romeinen lauwerden ook mensen die een speciale prestatie hadden geleverd. Het laurierblad symboliseerde wijsheid, vrede en bescherming.

Mensen die in magische drankjes geloven gebruiken laurier in dranken die geestelijke vermogens vergroten.

Laurier bij diabetes

Laurier is goed voor mensen met diabetes. Als je dagelijks laurierthee drinkt dan zullen de bloedsuiker-, triglyceriden en cholesterolniveaus dalen. Daardoor zal ook hart- en vaatziekten minder voorkomen bij diabetespatiënten. Hart- en vaatziekten zijn een bekende complicatie van diabetes. Overigens is dit bekend geworden naar Pakistaans onderzoek wat voor het eerst gepubliceerd was op een congres in Washington in 2007. Er zullen nog meer onderzoeken moeten plaatsvinden wil de wetenschappelijke gemeenschap laurier daadwerkelijk als geneesplant bij diabetescomplicaties in kunnen zetten.

Laurier als volksmedicijn

Drop wordt onder andere gemaakt met laurier als smaak. Zo´n laurierdropje was vroeger een manier om laurier te gebruiken als medicinaal kruid. In de volksgeneeskunde wordt laurier als medicijn bij diverse ziekten aangewend. Deze medische werkingen zijn nog niet aan wetenschappelijk onderzoek onderhevig geweest. Het werd gebruikt als diuretisch, vochtafdrijvend middel. Ook is het een middel om braakneigingen mee op te wekken, maar dan moet er wel veel worden gebruikt. Verder heeft het samentrekkende of
Close-up bloeiende laurierboom / Bron: Giancarlo Dessì, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Close-up bloeiende laurierboom / Bron: Giancarlo Dessì, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
astringerende eigenschappen en helpt het wonden minder vocht af te scheiden. Met een sterke thee van laurier zou je hoofdhaar kunnen wassen. Het zou goed zijn tegen roos. Daarnaast wordt het in sommige natuurmedicijntherapieën gebruikt als middel tegen bronchitis. Daarvoor wordt een afkooksel van laurier afgekoeld en op de huid aangebracht als kompres. Via de huid worden de heilzame stoffen uit laurier opgenomen.

Priesteressen die werkten voor het orakel van Delfi kauwden op laurierbladeren zodat ze beter in staat waren hun profetieën te verrichten.

Laurier tegen diarree

Een ander volksmedicinale kracht van laurier is de werkzaamheid tegen diarree. Laurier stopt de groei van bacteriën die tot diarree leiden. Behalve de laurierbladeren zou ook de schors en de vruchtjes van laurier kunnen worden gebruikt tegen aandoeningen die met diarree gepaard gaan.

Uiterlijke volksgeneeskundige toepassingen laurier

Laurier heeft in de volksgeneeskunde nog veel meer toepassingen. Het wordt onder meer uitwendig ingezet bij reumatiek, verstuikingen, kneuzingen, zweren en schurft. Hiervoor kun je een kompres gebruiken. Daarnaast wordt er gewerkt met essentiële olie van laurier om bovengenoemde aandoeningen te behandelen. Je kunt een druppel olie op de lymfeklieren doen. Het lichaam heeft 500 tot 600 lymfeklieren die verspreid over het lichaam zitten. De oksel, nek en borst zijn punten waar lymfeklieren tezamen komen.

Overige volksgeneeskundige toepassingen:

 • In Frankrijk gebruikt men laurierblad om flatulentie mee te verdrijven.
 • In Israël gebruikt men laurierblad als potentieverhogend middel.
 • In Libanon gebruikt men verse lauriervruchten om een abortus mee op te wekken.
 • In Spanje gebruikt men essentiële olie van laurier om luizen te verdrijven.

Laurier in eten

Laurierbladeren zijn weliswaar eetbaar maar vrijwel niemand doet dat. De smaak komt prima vrij als je ze meekookt in een saus. Er worden meestal alleen gedroogde laurierbladeren gebruikt. Over het algemeen geven gedroogde bladeren hun smaak aan water beter af. Je kunt laurierblad door een stamppot, saus, marinade, tomatengerechten en in groenten-in-zuur doen. Laurier haal je na bereiding uit het gerecht. Een andere gebruiksmogelijkheid is om laurierthee te drinken. Van drie of vier laurierbladeren kun je een prima thee zetten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: LaurierLaurier is een van oudsher bekend kruid. In het oude Griekenland werden de winnaars van de Olympische Spelen getooid met…
Kruiden: Laurier (Laurus Nobilis)Laurier is misschien wel het meest gebruikte tuinkruid in stoofpotten daarom mag het niet ontbreken in ons tuinkruidenho…
De gewone laurier is een aromatisch kruid voor in de keukenDe gewone laurier is een aromatisch kruid voor in de keukenDe gewone laurier is de Laurus nobilis. Ook wordt de laurier Prunus laurocerasus laurier of laurierkers genoemd. De laur…
Laurier, een laureaat uit het verledenLang geleden, in nevelen gehulde mythologische tijden, achtervolgde de zonnegod Apollo met grote hardnekkigheid de nymf…

De geneeskracht van steranijsDe geneeskracht van steranijsSteranijs is een gedroogde bloem in de vorm van een ster met acht punten. Steranijs is een lekker kruid waarmee gerechte…
De geneeskracht van kardemomDe geneeskracht van kardemomKardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Het is een fris kruid dat onder andere in speculaaskruiden zit. Kardemom hee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giancarlo Dessì, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Laurier bij diabetes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613499/
 • http://www.witchipedia.com/herb:bay-laurel
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Laurier
 • http://www.nutrition-and-you.com/bay-leaf.html
 • http://www.articlesbase.com/alternative-medicine-articles/bay-laurel-herb-for-superb-health-2692163.html
 • http://www.all-doing.net/bay-laurel-leaves-effective-to-treat-diarrhea/
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lymph_node
 • http://alenajones.arabblogs.com/archive/2010/12/1307341.html
 • http://allrecipes.com/howto/bay-leaves/
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Köhler's Medizinal Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)
 • Afbeelding bron 3: Giancarlo Dessì, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.