De geneeskracht van steranijs

De geneeskracht van steranijs Steranijs is een gedroogde bloem in de vorm van een ster met acht punten. Steranijs is een lekker kruid waarmee gerechten kunnen worden voorzien van een heerlijk aroma. Je kunt steranijs niet direct zo eten; daar is het te groot voor. Steranijs zou je wel kunnen verpulveren om het te eten. Steranijs is zeer geschikt om thee van te maken. Zoals de naam al zegt heeft het een anijsaroma. De steranijsboom komt oorspronkelijk uit Noor Vietnam en Zuid China. Vanaf ongeveer de 17e eeuw is steranijs bekend in het westen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening steranijs / Bron: Pierre Jean François Turpin (1776 1840), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening steranijs / Bron: Pierre Jean François Turpin (1776 1840), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving steranijs

De Latijnse naam van steranijs is Illicium verum. Illicium komt van illcio, wat verleiding betekent. Verum betekent ´echt´. De plant betekent dus in het latijn ´ware verleiding´. De Nederlandse naam is makkelijk te begrijpen omdat dit kruid naar anijs smaakt en er als een ster uitziet. De reden dat het naar anijs smaakt is omdat er anethol in zit. In eten, drinken en snoep wordt in feite vaker steranijs dan gewoon anijszaad gebruikt om een anijssmaak te verkrijgen.

Chinees vijfkruidenpoeder

Steranijs is samen met Szechuanpeper, Chinese kaneel, kruidnagel en venkelzaad onderdeel van Vijfkruidenpoeder welke in China wordt geserveerd in een potje om de smaak van maaltijden te verrijken. In Azië wordt steranijs gezien als een middel om reumatische aandoeningen tegen te gaan. Het is een verwarmend kruid en wordt om die reden gebruikt in koudere streken.

Steranijs bevat antiviraal middel

Steranijs bevat een component die wordt gebruikt om het antivirusmiddel tamiflu of oseltamivir te maken. Deze component wordt shikiminezuur genoemd. Tegenwoordig werkt de farmaceutische inductrie steeds vaker met genetisch gemanipuleerde E. coli bacteriën die shikiminezuur kunnen maken. Het gebruik van steranijs als antiviraal middel komt uit de Chinese traditionele geneeskunde; daar werd het al eeuwenlang gebruikt tegen het verkoudheidsvirus.

Steranijs is antibacterieel en antischimmel

Behalve dat steranijs tegen virussen werkt is het een mogelijk middel tegen bacteriën en schimmelziekten zoals candida. Uit recent
Steranijs waar het zaad nog in zit. / Bron: Arria Belli (Arria Belli), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Steranijs waar het zaad nog in zit. / Bron: Arria Belli (Arria Belli), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Koreaans onderzoek blijkt dat steranijs wel eens de basis zou kunnen worden voor een geneesmiddel dat candida bestrijdt. Daarnaast is het een sterk antibacterieel middel. Uit Taiwanees onderzoek bleek dat het 67 bacteriën bestrijdt die niet met geneesmiddelen kunnen worden bestreden; daar zijn de onderzochte bacteriën resistent tegen.

Steranijs kun je toevoegen aan zwarte thee; je maakt dan zelf verse anijsthee. Ook kun je steranijs toevoegen aan koud drinkwater dat je in een kan op tafel zet. Steranijs maakt het water verfrissend, net zoals citroenschijfjes dat kunnen doen.

Steranijs als sterke antioxidant

Steranijs bevat stoffen die vrije radicalen vangen en onschadelijk maken. Deze vrije radicalen kunnen -als ze ongestoord hun gang gaan- ernstige ziekten waaronder kanker veroorzaken. Aan een universiteit in India is onderzoek gedaan naar de antikankerwerking van steranijs. Proefdieren die waren geïnfecteerd met kankercellijnen ontwikkelden minder vaak kanker als ze steranijs te eten kregen. Dat zou erop kunnen wijzen dat steranijs preventief werkt tegen kanker.

Steranijs in de volksgeneeskunde

Steranijs kan een rustgevend middel zijn; je kunt beter slapen na steranijs gebruikt te hebben. In de traditionele volksgeneeswijzen van Azië wordt steranijs gebruikt om op te kauwen na de maaltijd. Behalve dat het de spijsvertering helpt wordt de mond lekker fris en zoetig. Er wordt gewaarschuwd om niet de hele dag door steranijs te kauwen; dat is niet goed voor de gezondheid. Dat kan leiden tot trillingen over het lichaam en allerlei soorten krampen. Bij normaal gebruik is steranijs ongevaarlijk.

Steranijs tegen buikpijn

Steranijs wordt traditioneel ingezet bij buikpijn. Ook helpt het de spijsvertering en werkt het tegen kolieken en flatulentie. In de aromatherapie wordt etherische olie van steranijs gebruikt tegen pijn en luchtwegenproblemen. Van de essentiële olie mag niet teveel worden gebruikt; dat kan de hersenfuncties aantasten.

Steranijs en zwangerschap

De essentiële olie van steranijs is niet geschikt voor vrouwen in de zwangerschapsfase. Aan de andere kant kan tijdens het geven van borstvoeding gewone steranijs -dus niet de essentiële olie- weer helpen; het verhoogt de moedermelkproductie. Ook staat steranijs erom bekend dat het libidoverhogend werkt voor zowel de man als de vrouw. Steranijs is gezond voor de geslachtsorganen van man en vrouw.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Steranijs, een medicijn in de fytotherapieSteranijs, een medicijn in de fytotherapieDe smaak van steranijs lijkt zeer veel op die van gewone anijs. Steranijs groeit aan een altijd groen blijvende boom in…
Steranijs: gezondheidsvoordelen & toepassingen van dit kruidSteranijs: gezondheidsvoordelen & toepassingen van dit kruidSteranijs is de gedroogde vrucht van de Illicium verumboom of -struik die voornamelijk in Azië groeit. Steranijs, ook we…
De helende werking van steranijsDe helende werking van steranijsSteranijs is een specerij met een zoete, aromatische en anijsachtige smaak dat vaak gebruikt wordt in de Chinese keuken.…
Steranijs: toepassingen en gezondheidSteranijs: toepassingen en gezondheidDe steranijsplant heeft zeer ongewone maar aantrekkelijke en smaakvolle vruchten welke de vorm hebben van een ster met a…

De geneeskracht van majoraanMajoraan wordt in Nederland vaker marjolein of echte marjolein genoemd. Sommige mensen noemen het worstkruid. Echte marj…
De geneeskracht van laurierDe geneeskracht van laurierLaurier is een lekker kruid dat zelden wordt gegeten omdat het een leerachtige, taaie structuur heeft. Door laurierblaad…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Steranijs wellicht goed werkzaam tegen kanker: http://health.edu.tw/health/upload/tbteaching_material/20080506161643_file0.pdf
  • Steranijs kandidaat-medicijn tegen candida: http://www.komci.org/GSResult.php?RID=0075KJMM%2F2010.15.4.157&DT=1
  • Steranijs antibacterieel: http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2010.1086
  • http://healthyeating.sfgate.com/health-benefits-star-anise-4835.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vijfkruidenpoeder
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Illicium_verum
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Shikiminezuur
  • http://www.herbalmedicinefromyourgarden.com/star-anise-health-benefits/
  • http://www.rawforbeauty.com/blog/65-health-benefits-of-star-anise.html
  • http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2011-02-06/diet/28356333_1_shikimic-acid-star-anise-illicium-verum
  • Afbeelding bron 1: Pierre Jean François Turpin (1776 1840), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Arria Belli (Arria Belli), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Reacties

Margriet Kühn, 03-05-2015
Blijkbaar werkt het op een paar hormonen. Is ook bekend welke? Is het een hulpmiddel bij Fybromyalgie?,,Gevoelige zenuwen, in de volksmond. Tegen buikpijn lees ik. Darmen werken via spieren. Dats ok, want veel Fybro-patienten hebben dat, die buikpijn. Kan ook nog via allergie worden veroorzaakt… De spierpijnen. Zou dat een mogelijkheid zijn, deze te minderen met steranijs? Dank je wel!

Groeten, Margriet. Reactie infoteur, 04-05-2015
De werking op fibromyalgie van steranijs is niet bekend maar je kunt het proberen. Patiënten kunnen zelf het best aanvoelen hoe de pijn vermindert. De kans dat het bij buikpijn werkt is aanwezig.

Brigitta Wolf, 22-11-2014
Een vraagje ik vind steranijs een heerlijke thee maar het valt me op dat ik verkoudheidsverschijnselen krijg na het drinken van steranijs
Zou het je er ook allergisch voor kunnen zijn?

Vriendelijke groetjes,
Brigitta Wolf Reactie infoteur, 22-11-2014
Beste Brigitta Wolf,

Allergie voor steranijs is een mogelijkheid. Slechts weinigen hebben dit. Ik zou eerst willen vragen wat voor merk steranijsthee gebruik je? Als je steranijsthee uit een zakje gebruikt is het verstandig om eens een thee te maken van pure steranijs. Als je daar dezelfde verschijnselen van krijgt, weet je meer.

Hartelijke groet,
Thomas Dijkman

Jeanette van der Neut, 11-09-2014
Een 80+ vriendin vertelde dat steranijs dodelijk kan zijn bij dialysepatiënten.
Is dat waar?
Vriendelijk bedankt vast.
Jeanette van der Neut Reactie infoteur, 12-09-2014
Beste Jeanette,
Nee, dat klopt niet. Steranijs heeft geen slecht effect voor nierdialysepatiënten. Mijn vermoeden is dat er ergens een verwarring is ontstaan met stervrucht of carambola (in de Molukken blimbling genoemd). Stervrucht heeft, als het in grote hoeveelheden wordt gegeten, een slechte uitwerking op de nieren die in zeer ernstige gevallen tot de dood kan leiden. Voor gezonde mensen is er geen gevaar.
Thomas Dijkman

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.