De geneeskracht van ABC-kruid of champagneblad
De bloemknoppen van ABC-kruid zijn heel bijzonder. Je kunt ze puur als amuse eten. Het geeft voor enkele minuten een verdovend gevoel in je mond en daarna komt een grote speekselproductie op gang. De smaak evolueert van zoutachtig naar pittig, peperachtig en geeft tintelingen, waardoor het tegenwoordig ook wel champagneblad wordt genoemd. Daarnaast is het goed voor het lichaam; het is een natuurlijk geneesmiddel tegen een aantal ziekten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud
Naamgeving ABC-kruid
In het Latijn heet de plant
Spilanthes Oleracea. Spilanthes is een afgeleide van ´Spilos´ en betekent ´vlek´ en ´anthos´ wat ´bloem´ betekent. Oleracea betekent ´van de groentetuin´, wat slaat op het feit dat de plant eetbaar is. De bloem heeft een verfijnde delicatessesmaak waarbij veel speeksel vrij komt. De plant wordt in de volksgeneeskunde gebruikt om tandpijn te helen en heet daarom in het Enghels: toothacheplant. In
het Nederlands kent het deze bijnaam niet maar het heeft de alternatieve namen: Huzarenknoop, Paratuinkers, Braziliaanse kers, Parakers, Champagneblad en Spilanthes.
Geschiedenis ABC-kruid
In Afrika en Zuid Amerika is het ABC-kruid een gewilde sierplant. Hij is verwant aan de
Spilanthes Acmella welke dezelfde eigenschappen heeft als ABC-kruid. Dit is één van de weinige soorten die zowel in Afrika als in Zuid Amerika groeien wat wetenschappers doet vermoeden dat de plant al bestond toen Afrika en Zuid-Amerika miljoenen jaren geleden aan elkaar vast zaten. Zowel in Zuid Amerika als in Afrika is de geneeskracht tegen tandpijn, de malariavoorkomende werking en de ontsmettende werking op de urinewegen ontdekt, zonder dat er contact is geweest tussen de volkeren op beide continenten.
Alfred Vogel heeft tijdens een reis naar Oost-Afrika de plant ontdekt als één van de eerste westerlingen en raadde aan het te gebruiken bij huidziekten en schimmelinfecties.
Werkzame stoffen ABC-kruid
In de bloem zitten de meeste werkzame stoffen. Als medicijn kan de gehele plant worden gebruikt, inclusief de wortel. De simpelste manier om de plant te gebruiken is kauwen op de bloemknop of een blaadje. In de plant zit de alkaloïde osobutylmide spilanthol. Verder bevat het alkylamyden die vergelijkbaar zijn met de alkylamyden van
echinacea of rode zonnehoed. Daarnaast zit er etherische olie, resine en tannine in de plant.
ABC-kruid bij mondziekten en huidschimmels
Spilanthol is actief tegen bacteriën, virussen en schimmels. Door deze stof is het ABC-kruid een sterk infectiewerend en antiseptisch middel. Het bevordert de doorbloeding van het mondslijmvlies en het tandvlees. Daarnaast is het een lokaal verdovend en pijnstillend middel. Ook verhoogt het de speekselsecretie. Vanwege deze medicinale eigenschappen kan de plant worden voorgeschreven bij:
Mondspoelingen:
- Mondslijmvliesontsteking, aften, mondblaasjes,
- Tandvleesontsteking, abcessen, nabehandeling tandextractie,
- Slechte adem, gaatjes.
Gorgelen:
- Keelpijn,
- Amandelontsteking.
Lokaal opbrengen:
- Voetschimmel,
- Huidschimmel.
Druppels tinmctuur op watje:
ABC-kruid tegen virus, bacterie, parasiet en schimmel
De antiseptische werking van champagneblad maakt eveneens dat het stimulerend werkt voor het afweersysteem. Daardoor is het lichaam beter gewapend tegen bacteriële, virale, parasitaire en fungale (schimmel) ziekten. De alkylamiden zorgen voor grotere veerkracht van de witte bloedlichaampjes, welke de belangrijkste bestrijders van ziekten zijn. ABC-kruid werkt tegen de bacteriën E. coli, klebsiella pneumoniae, proteus vulgaris, pseudomonas oeruginosa, salmonella gallinarium en staphyloccus albus. Ook werkt het tegen onder andere de candida-schimmel, tegen de malariaparasiet en tegen de spirocheten, wat parasieten zijn die de ziekte van Lyme veroorzaken. Door deze krachtige medicinale werkingen wordt ABC-kruid ingezet bij de volgende indicaties:
- Ziekte van Lyme,
- Malaria, dengue,
- Infecties van de urinewegen,
- Preventie en bestrijding van keel-, neus- en oorinfecties.
- Schimmelinfecties zoals candida,
- Verlaagde immuniteit.
Overige medicinale werkingen
- Omdat het een eetlustopwekkend middel is wordt het aanbevolen bij anorexia.
- Daar het de secretie van spijsverteringssappen van maag, alvleesklier en darm stimuleert, kan het worden ingezet bij dyspepsie, indigestie, misselijkheid, flatulentie en meteorisme.
- Omdat het wormen (parasieten die leven in de ingewanden) bestrijdt wordt het gebruikt bij darmparasieten of wormen.
- Vanwege de vochtafdrijvende werking is het een prima inzetbaar middel bij oedeem, te hoge urinezuurspiegel, urinezuurgruis, jicht en als adjuvans bij artrose en artritis.
Raadpleeg een fytotherapeut
Wie ABC-kruid als geneeskrachtig middel wilt gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. ABC-kruidextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract, zalf, creme en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden gebruikt te worden. Een fytotherapeut kan je daarover meer vertellen net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Daarnaast bestaan er heilzame combinaties met kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de
fytotherapie.
Lees verder