De geneeskracht van Zegepalm of zaagpalm

De geneeskracht van Zegepalm of zaagpalm Zegepalm is een kruid dat zowel de onvruchtbaarheid en impotentie tegen gaat als de spierkracht verhoogt. Het is een eeuwenoud medicinaal kruid in Noord-Amerika bij de Indianen. Sinds de ontdekking van Amerika door de Europeanen is eveneens het geneeskrachtig gebruiksgoed van de lokale inheemse bevolking van de Amerika´s ontdekt. Veel medicijnen hebben hun basis in de plantenwereld. Het gros van de medicijnen is gebaseerd op geneeskrachtige werkingen van planten die ontdekt zijn door inheemse volkeren of vloeit voort uit de traditionele kruidengeneeskunde van weleer.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Zegepalm / Bron: Miguel Vieira, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Zegepalm / Bron: Miguel Vieira, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Inhoud:


Naamgeving zegepalm

Botanische namen zijn officiële wetenschappelijke namen van planten en zijn altijd in het latijn. De botanische naam voor zegepalm is Serenoa Repens. Serenoa is een eerbetoon aan de Amerikaanse plantkundige van de Harvard universiteit Sereno Watson die leefde van 1826 tot 1892. ¨Repens´ betekent ´kruipend´ en is een referentie naar de groeiwijze van deze palm. In het Nederlands wordt de plant Zaagpalm, Dwergpalm, Sabal, Saagpalmeto, Zaagbladpalm en Zaagtandpalm genoemd. Aan het blad zitten scherpe zaagtand-achtige kartels; vandaar de verwijzing naar zagen. In het Duits heet het om dezelfde reden een sägepalm en Engels een saw Palmetto.

Geschiedenis zegepalm

De Indianen van Noord-Amerika gebruikten de rijpe vruchten van de zegepalm vooral bij onvruchtbaarheid en impotentie. Daarnaast aten ze de bessen omdat de spierkracht erdoor vergroot wordt. Het is een natuurlijke spierversterker. Het werkt eveneens als geneesmiddel tegen urinewegproblemen die ontstaan door een vergrote prostaat, zo hadden de Indianen uitgevonden. Kolonisten uit Europa die Noord-Amerika gingen bevolken kwamen snel achter deze interessante medicinale eigenschappen en begonnen eveneens zegepalm te gebruiken. Niet alleen de vrucht werd door de Indianen gebruikt; ook de binnenkant van de schors werd aangewend als basis voor thee. Deze thee heeft geneeskracht tegen diarree, dysenterie en buikpijn. Zelfs slangenbeten kunnen ermee worden behandeld. Daarnaast zagen de Indianen in zegepalm een geneesmiddel tegen nierproblemen en als middel om de borstklier te vergroten. In Duitsland en de VS begon de zegepalm vanaf 1900 een opmars als hét beste geneesmiddel tegen BPH of Benigne ProstaatHypertrofie of goedaardige prostaatvergroting.

Bloem van de zegepalm / Bron: Scott Zona, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bloem van de zegepalm / Bron: Scott Zona, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Werkzame stoffen zegepalm

Van de zegepalm worden uitsluitende de rijpe vruchten gebruikt als basis voor natuurlijke geneesmiddelen. In zegepalm zitten de fytosterolen delta-7-steroïden, delta-5-steroïden, betasitosterol en enkele derivaten daarvan zoals stigmasterol en daucosterol, cycloartenol, lupeol, lupenon, methylcycloartenol en campestrol. Daarnaast zitten er 12 verschillende gezonde, vette oliën in de vrucht zoals oleïnezuur, laurinezuur, myristinezuur, palmitinezuur en linolzuur. Ook bevat het langketige alifatische vetalcoholen waaronder docosanol, tetracosanol, hexacosanol, octacosanol en tricontanol. Er zitten de flavonoïden isoquercitrine, kaemferol-3-O, D-glucosiden en rhoifoline in. In minder belangrijke mater bevat het enzymen, looistoffen, de fenolzuren koffiezuur en chlorogeenzuur, alkaloïden, koolhydraten, etherische olie, harsen en carotenoïden.

Zegepalm tegen vergrote prostaat en plasproblemen

Testosteron wordt omgezet tot DHT of DiHydroTestosteron, een prostaatvergrotende stof. De enzymen die voor prostaatgroei verantwoordelijk zijn worden afgeremd. Zegepalm doet de omzetting van testosteron naar DHT verminderen. Daarnaast is het een ontstekingsremmend middel. Ook werkt het krampwerend op de blaas en urinewegen. De contractie van de blaasspier wordt bevorderd door zegepalm. Bovendien werkt deze plant versterkend op de blaashals, wat komt door de sitosterolen die in de vrucht huizen. Vanwege al deze krachtige medicinale eigenschappen kunnen natuurlijke medicijnen op basis van zegepalm door fytotherapeuten voorgeschreven worden bij:
De scherper zaagtand van zegepalm / Bron: Ted Bodner, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)De scherper zaagtand van zegepalm / Bron: Ted Bodner, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Milde tot matige BPH, goedaardig prostaatadenoom,
  • Plasproblemen die gepaard gaan met prostaathypertrofie en prostatitis,
  • Polykissurie of frequent kleine beetjes plassen,
  • Nycturie of nachtelijk plassen,
  • Urgency of moeilijk bedwingbare aandrang,
  • Retentie, gevoel van resterende urine,
  • Vertraagd begin van urinelozing,
  • Plassen in twee keer,
  • Zwakke en verspreide urinestraal,
  • Langdurig nadruppelen.

Zegepalm als urinedrijvend middel

Zegepalm helpt niet alleen om de man beter te later plassen maar het is ook een vochtafdrijvend middel, wat wilt zeggen dat vochtopeenhopingen in het lichaam sneller worden afgevoerd door het innemen van medicijnen op basis van zegepalm. Daarnaast is het een antiseptische stof voor de urinewegen. Deze medicinale kenmerken maken het mogelijk om zegepalm voor te schrijven bij:
  • Blaasontsteking,
  • Urinebuisontsteking,
  • Urineweginfecties in combinatie met prostaathypertrofie.
  • Incontinentie,
  • Bedplassen.

Zegepalm herstelt hormonale balans van de man

Zegepalm werkt op mannen als afrodisiac. Het seksleven wordt gevitaliseerd. Daarnaast heeft het een spierversterkend effect. De spiermassa neemt toe. Zegepalm werkt als natuurlijke anabole steroïden; het zijn precursors, oftewel stoffen die door omzettingen in het lichaam de aanmaak van testosteron bevorderen. Er zitten fytosterolen in waardoor anabole hormonen in de man getriggerd worden. Bij juist gebruik kan de spiermassa en spierkracht toenemen. Bodybuilders die niet van chemische middelen houden gebruiken het. Voor veel mensen is het belangrijker dat de seksuele energie verhoogd wordt. Bij mannen wordt daarnaast de onvruchtbaarheid verminderd. Vrouwen ervaren net als de man verminderde frigiditeit. Om al deze redenen wordt zegepalm ingezet bij de volgende indicaties:
De dikke stam van een oudere zegepalm / Bron: Homer Edward Price, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)De dikke stam van een oudere zegepalm / Bron: Homer Edward Price, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Verminderde seksuele energie,
  • Frigiditeit bij man en vrouw,
  • Impotentie, verminderde vruchtbaarheid bij de man,
  • Verzwakking bij oudere mannen, vervroegde seniliteit,

Zegepalm tegen haarverlies

Een van de gevolgen van de vermindering van de omzetting van testosteron naar DHT is dat het haarverlies wordt geremd. De fytosterolen remmen allerlei iso-enzymen af die in verband staan met vroegtijdige kaalheid. Je kunt de vorming van kaalhoofdigheid afremmen met zegepalm.

Overige medicinale werkingen

De werking van zegepalm tegen vergrote prostaat en impotentie zijn de belangrijkste medicinale eigenschappen van deze Noord Amerikaanse plant. Hier volgen enkele secundaire geneeskrachten van zegepalm
  • Doordat het slijmoplossend werkt en slijmvlieszwellingen vermindert, wordt het ingezet tegen bronchitis en andere luchtwegenaandoeningen.
  • Door de fyto-oestrogene werking; zegepalm werkt als bio-identieke hormonen, worden te kleine borsten vergoot en wordt de moedermelkproductie gestimuleerd. Daarnaast wordt het uitblijven van menstruatie ermee behandeld.
  • Omdat het de bijnierschors ondersteunt wordt zegepalm ingezet bij mensen met een zwakke bijnierfunctie.

Zaagpalm is veilig

Vrijwel alle wetenschappelijke onderzoeken getuigen van het feit dat zaagpalm geen of weinig bijwerkingen heeft. Er is één geval uitgebreid beschreven van een kaukasische man die leverschade zou hebben ondervonden door het gebruik van zaagpalm. Er zijn echter vele manieren om leverschade op te lopen. Het gros van de medicijnen kan schade aan de lever veroorzaken.

Discussie zaagpalm

In de VS heeft het national center for complementary and alternative medicine zaagpalmextract onderzocht en geconcludeerd dat het geen werking heeft bij benigne prostaat hypertrofie. Dat druist tegen de conclusie van tientallen wetenschappelijke onderzoeken in die zeggen dat het een milde werking heeft en de prostaat enigszins verkleint. Bovendien zag een Italiaans onderzoek dat het dysuria of pijnlijk plassen in ieder geval tegen gaat. Het zou daarom zo kunnen zijn dat de werking van de urinewegen op andere manier wordt verbeterd dan een verkleining van de prostaat. In het licht hiervan is het belangrijk op te merken dat de Indianen een verbetering van het plassen zagen bij zowel mannen als vrouwen zagen, en vrouwen hebben geen prostaat.

Raadpleeg een fytotherapeut

Wie zegepalm als geneeskrachtig middel wilt gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Zegepalmextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract, zalf, crème en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden gebruikt te worden. Een fytotherapeut kan je daarover meer vertellen net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Daarnaast bestaan er heilzame combinaties met kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke middelen en kruiden tegen vergrote prostaatNatuurlijke middelen en kruiden tegen vergrote prostaatBenigne prostaathyperplasie (BPH) is een goedaardige vergroting van de prostaat. Het is een normaal verschijnsel bij man…
Gebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasieGebruik van Saw Palmetto bij benigne prostaathyperplasieSaw Palmetto is een veelgebruikt voedingssupplement onder mannen met benigne prostaathyperplasie, een goedaardige vergro…
Impotentie of erectieproblemen, oorzaken en oplossingenOngeveer de helft van alle mannen heeft er wel eens last van, impotentie of erectiestoornissen. Het is dus een vaak voor…
De geneeskracht van tribulus terrestrisDe geneeskracht van tribulus terrestrisDe tribulus is afkomstig uit het Middellands Zeegebied en van daaruit verspreid over Europa, Azië en Amerika. Hij groeit…

De geneeskracht van ABC-kruid of champagnebladDe geneeskracht van ABC-kruid of champagnebladDe bloemknoppen van ABC-kruid zijn heel bijzonder. Je kunt ze puur als amuse eten. Het geeft voor enkele minuten een ver…
De geneeskracht van sarsaparillaDe geneeskracht van sarsaparillaSarsaparilla is een geneesplant die wordt ingezet binnen de kruidengeneeskunde. De wortel kan als groente gegeten worden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ted Bodner, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Zaagpalextract goed tegen BPH: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12137626
  • Gezondheidsgids Frontier World
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Saw_palmetto_extract
  • Zaagpalm bij dysuria, pijnlijk plassen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23210402
  • Een geval van leverschade: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2856058/
  • Onderzoek uit 2000, helpt bij BPH: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10796790
  • Afbeelding bron 1: Miguel Vieira, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Scott Zona, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Ted Bodner, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Homer Edward Price, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 02-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.