Wat zijn flavonoïden?
Flavo betekent in het Latijn: geel. Geel is de natuurlijke kleur van flavonoïden. Ze komen voor in diverse soorten verse voedingsproducten. Flavonoïden zijn wellicht kankerwerend maar omdat ze pas net ontdekt zijn, is er te weinig onderzoek over om dat met 100% zekerheid te stellen. Wel is de kans erg groot dat ze op zijn minst een rol spelen in kankerbestrijdende werking van diverse groenten- en fruitsoorten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Kleurgevers aan planten
Flavonoïden zijn een categorie van
fytonutriënten die vallen onder de
polyfenolen. Flavonoïden zijn verantwoordelijk voor de kleur in planten. Ze kunnen de kleur aan gele bloembladeren geven maar zorgen soms ook voor blauwe en rode tinten. Flavonoïden zijn in 1938 voor het eerst ontdekt door Albert Szent-Gyorgyi. Hij noemde deze substantie vitamine P. In totaal zijn er anno 2012 door wetenschappers 6000 verschillende flavonoïden ontdekt. Deze worden allemaal in categorieën onderverdeeld. De verschillende categorieën flavonoïden zijn flavonolen, dihydroflavonolen, flavonen, isoflavonen, flavanonen, anthocyaninen en anthocyanidinen. Veel van de stoffen die gevonden zijn worden vernoemd naar de groente- of fruitsoort waarin ze vooral zitten zoals: rozemarijnzuur uit
rozenmarijn, ginkgetine van de ginkgoboom en tangeretine van de
mandarijn. Tangerine is namelijk de Engelse benaming voor mandarijn.
Flavonoïden zijn antioxidanten
De meeste flavonoïden werken als
antioxidant en vangen aldus de vrije radicalen om deze onschadelijk te maken. Aangezien vrije radicalen voor het ontstaan van ziekten kunnen zorgen, zijn flavonoïden zeer effectief werkende ziektevoorkomende stoffen. Iedereen heeft wel eens gehoord dat verse
groente en
fruit gezond is. De duizenden flavonoïden in groente en fruit zijn verantwoordelijk voor de gezondheidseffecten. Een onderzoek van Dr. van Acker uit
Nederland wees uit dat flavonoïden de rol van vitamine E kunnen overnemen om als antioxidant te dienen in de lever.
Flavonoïden zitten in alle groenten, fruit,
kruiden, specerijen,
peulvruchten zaden,
granen en noten. In elke soort voedsel zitten andere flavonoiden; in totaal zijn er momenteel 6000 bekend en de wetenschap is dagelijks op zoek naar nieuwe varianten.
Synergetische eigenschappen met vitamine C
Een bekend aspect van flavonoïden is dat ze synergetisch werken met vitamine C. Synergetisch betekent elkaar versterkend. De werking van zowel vitamine C als flavonoïden wordt sterker als ze samen geconsumeerd worden. Hierdoor ontstaat een ontstekingsremmende werking en kunnen ze samen
virussen en bacteriën bestrijden.
Geen bekende bijwerkingen
Flavonoïden hebben geen bekende bijwerkingen. Normaal kun je stoffen niet teveel innemen maar van flavonoïden is dit niet bekend. De wetenschappers zijn er niet in geslaagd bioflavonoïden te synthetiseren en dat betekent dat flavonoïden alleen door het eten van groente en fruit in het lichaam kunnen komen. Er zijn geen bijwerkingen bekend waarop zwangere vrouwen moeten letten.
Groenten zo kort mogelijk koken
Naarmate verse groente meer bewerkt wordt verliest het flavonoïden en dus zijn werkzaamheid. Het is belangrijk om groente altijd zo kort mogelijk of helemaal niet te koken. Het
blancheren van groente is sterk aan te bevelen.
Kruiden kun je vers op je bord aan het eten toevoegen; zo blijft de geneeskrachtige werking van een kruid behouden.
Flavonoïden tegen kanker
Een van de meest tot de verbeelding sprekende eigenschappen van flavonoïden is hun anticarcinogene(kankerbestrijdende) werking. De flavonoïden kunnen een tumorcel binnendringen en deze kankercel onschadelijk maken. Daarnaast werkt deze gezonde plantaardige kleurstof preventief tegen kanker doordat het ontstekingen op celniveau voorkomt.
Quercetine is een voorbeeld van een flavonol wat volgens divers onderzoek kanker bestrijdt. Quercetine zit met name in
citrusfruit,
uien en
boekweit. Er is wetenschappelijk bewijs dat quercetine zorgt voor een verlaagde kans op borstkanker, longkanker en astma maar toch weigeren vele organisaties zoals de American Cancer Society deze bevindingen bekend te maken.
Flavonoïden tegen neurodegeneratieve ziekten
Alzheimer, dementie en de ziekte van Parkinson vallen onder de neurodegeneratieve ziekten. Wetenschappers hebben geconstateerd dat mensen die veel voeding met flavonoíden eten een kleinere kans op deze ziekten hebben. Het is nog niet geheel duidelijk hoe dat precies komt. Waarschijnlijk heeft de ontstekingsremmende werking ermee te maken.
Flavonoïden tegen hart- en vaatziekten
Flavonoïden voorkomen dat er een plaquelaag op de wanden van de bloedvaten kan ontstaan. Deze plaquelaag bestaat uit geoxideerd cholesterol. Wat flavonoïden doen is voorkomen dat cholesterol kan oxideren. Op deze manier blijven de bloedvaten schoon. Hierdoor wordt atherosclerose of aderverkalking voorkomen. Aderverkalking is de grondoorzaak van alle
hart- en vaatziekten en van beroerte. Door aderverkalking stijgt de bloeddruk en kunnen er wonden ontstaan als een stukje plaque los scheurt. Door het los scheuren ontstaan er wondjes die dichtstollen. De stolseltjes schieten los en worden in de bloedbaan meegevoerd. Wanneer ze in de kransslagader terecht komen kan dat leiden tot een hartaanval. Wanneer ze in de haarvaten rond het hart komen dan leidt dat tot angina pectoris. Wanneer de stolseltjes in de hersenen komen is er een grote kans op het krijgen van een beroerte. Flavonoïden staan aan de basis van de preventie van al deze ernstige ziekten.