De geneeskracht van tribulus terrestris

De geneeskracht van tribulus terrestris De tribulus is afkomstig uit het Middellands Zeegebied en van daaruit verspreid over Europa, Azië en Amerika. Hij groeit graag op een droge plek. De plant wordt sinds lang gebruikt als afrodisiac en zijn seksuele energieverhogende werking is bevestigd door tal van wetenschappelijke onderzoeken. Hij staat erom bekend dat er claims over worden gemaakt om zijn spiervergrotend en spierkrachtversterkend vermogen maar deze claims worden niet door wetenschappelijk onderzoek bevestigd.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Tribulus / Bron: Stan Shebs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Tribulus / Bron: Stan Shebs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving tribulus

Tribulus Terrestris is de Latijnse naam van deze plant. Tribulus betekent ´probleem´. De reden dat de plant zo genoemd wordt blijkt als je in het zaad trapt. Dan heb je een groot probleem. Ook een fietser kan een groot probleem krijgen als hij over het stekelige zaad fietst. Terrestris betekent ´van de grond´. Vrijelijk zou je het kunnen vertalen als ´probleem dat op de grond ligt´. In het Nederlands heet de plant tribulus.

Tribulus / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Tribulus / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Geschiedenis tribulus

In de Indiase ayurveda is tribulus een middel om de vitaliteit te verhogen, de seksuele drang te vergroten en de spijsvertering te bevorderen. In de traditionele Chinese geneeskunde is de vrucht een middel om de werking van de nieren en lever te stimuleren en het wordt ingezet bij tinnitus of oorsuizen. Er moet meer onderzoek worden gedaan om waarnemingen dat tribulus de spiermassa bevordert te ondersteunen.

Tribulus als spierversterkend middel

Tribulus stimuleert de aanmaak van lichaamseigen testosteron. Daardoor is het mogelijk een anabool of spiermassaverhogend middel. Het bevordert de spierkracht en het prestatievermogen. Omdat er te weinig onderzoek naar is gedaan moeten we stellen dat tribulus mogelijk de spiegel van het luteïniserend hromoon (LH) verhoogt. LH wordt gevormd door de hypofyse en reguleert de testosteronspiegel. Allerlei onderzoeken uit dit nieuwe millennium weerspreken claims van verkopers dat het de spiermassa en spierkracht bevordert. Recent onderzoek weerspreekt de claims van verkopers dat het een spierversterkend middel is.

Tribulus / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Tribulus / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Tribulus als afrodisiac

Tribulus is een afrodisiac. Dat is ruim onderzocht in de wetenschap en deze werking wordt keer op keer bevestigd. Het verhoogt het aantal spermatozomen en de beweeglijkheid ervan. Het erectiel vermogen van de man wordt vergroot. Het is voor de man makkelijker om een erectie te krijgen na inname van tribulus omdat dit kruid de doorbloeding van de zwellichamen ondersteunt. De zin in seksueel verkeer wordt zowel bij de man als de vrouw vergroot . Hierdoor wordt het ingezet bij de volgende indicaties:
 • Libidogebrek bij de man en vrouw,
 • Mannelijke onvruchtbaarheid,
 • impotentie.

Tribulus tijdens de menopauze

Tribulus bevordert de aanmaak van oestrogenen bij de vrouw. De steroïde saponinen binden zich aan oestrogeenreceptoren in de hypothalamus waardoor de vrouw meer oestrogeen produceert. Hierdoor worden de overgangsklachten van de vrouw verkleind. Om deze medicinale reden wordet het voorgeschreven bij:
Tribulus / Bron: Ariel Palmon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Tribulus / Bron: Ariel Palmon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Menopauzale klachten,
 • Te lage oestrogeenspiegel bij de vrouw,
 • Onvruchtbaarheid van de vrouw.

Overige medicinale werkingen tribulus

 • Omdat het bloedvatverwijdend werkt bevordert het de bloedcirculatie, ook in de kransslagaders, en wordt het ingezet bij angina pectoris of hartkramp.
 • Omdat het een urine- en urinezuurdrijvend middel is wordt het aangewend om oedemen te verdrijven en ter behandeling van nierstenen.
 • Het ontspant de gladde spiercellen. Daardoor is het een adjuvans bij hoge bloeddruk. Verder kan het worden ingezet bij: spasmen, buikpijn en flatulentie.
 • Het is een tonicum of algeheel versterkend middel. Daarom kan het worden voorgeschreven bij: zwakte en vermoeidheid zonder organische aanleiding.

Raadpleeg een fytotherapeut

Wie tribulus als geneeskrachtig middel wilt gebruiken wordt aangeraden een consult te nemen bij een fytotherapeut. Tribulusextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders, nebulisaat, vloeibaar extract, zalf, creme en capsules dienen alleen op voorschrift van bevoegden gebruikt te worden. Een fytotherapeut kan je daarover meer vertellen net als over de eventuele bijwerkingen en interacties met andere medicijnen of kruiden. Daarnaast bestaan er heilzame combinaties met kruiden. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tribulus terrestris: voor betere en snellere spieropbouwTribulus terrestris: voor betere en snellere spieropbouwTribulus terrestris is een supplement dat veel gebruikt wordt onder bodybuilders en anderen die fanatiek aan krachttrain…
Leuke weetjes - Libido verhogende voedingDe libido verhogende werking van selderij, oesters en asperges is u welgekend. In dit artikel vindt u echter ook leuke w…
Libido en oorzaken libidoverliesLIBIDO is het woord voor de sexuele lust van mensen. Deze sexuele lust vormt de motor voor al onze sexuele activiteiten.
Het mannelijk Libido boosten met Libido 7Het is mogelijk om het Libido van de man een boost te geven door de testosteron productie te verbeteren. Voedsel dat hie…

De geneeskracht van katsklauwKatsklauw wordt in sommige Nederlandse winkels samento genoemd, komt uit het Amzonegebied en is verspreid naar andere de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst
 • Impotentie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18068966
 • Afrodisiac: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22368416
 • Geen effect als spierversterkend middel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10861339
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17530942
 • Nierstimulerend en niersteenpreventie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639749
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Stan Shebs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Ariel Palmon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.