De geneeskracht van gewone agrimonie
De zaden van de agrimonie zijn eetbaar. Er kan meel van worden gemaakt. Dat gebeurt niet erg vaak maar in tijden van schaarste kan het een uitkomst bieden. In Scandinavische landen gebruikt men agrimonie om thee van te zetten. Een gecultiveerde agrimoniesoort is een opwekkende drank met een aangenaam zoete, abrikoosachtige geur. Het wordt ook met thee vermengd.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Botanische tekening agrimonie /
Bron: Kilom691, Wikimedia Commons (Publiek domein)Inhoud:
Naamgeving agrimonie
In het Latijn heet deze plant agrimonia eupatoria. Agri moenia betekent in het Latijn´ Beschermer van de akkers´. Er zijn meer verklaringen voor het ontstaan van de naam maar dit is de meest waarschijnlijke. Eupatoria komt van de Pontische koning Mithridates Eupator. Deze koning droeg de plantengeneeskunde een warm hart toe. Plinius schreef over de agrimonia dat ¨Om zijnentwil (koning Eupator) de agrimonie in oude tijden als een heerlijk, ja koninklijk kruid geacht werd.´ Andere namen voor dit edele kruid zijn drakenbloed, Edel leverkruid, omgekeerde klissen, verkeerde klissen, avermoersie, avermonig, drakenkruid, bosthee, avermonje en Noordse thee.
Agrimonie is inheems in Europa, behalve in het noorden van Scandinavië, kaukasus, West-Azië, Iran en Noord Afrika. Hij kan de winter in Nederland en België overleven.
Agrimonie in de oudheid
De voor
de antieke Romeinen werkende Griekse geneesheer Dioscorides gebruikte agrimonie om bloedingen te stelpen en als geneesmiddel tegen dysenterie. Tegenwoordig wordt de plant nog steeds gebruikt tegen diverse spijsverteringsziekten en het staat vast dat het inderdaad wondhelend werkt. De traditionele volksgeneeskunde maakte van dit kruid gebruik om nieren-, lever-, milt- en darmbezwaren te verhelpen.
Agrimonie goed voor spijsvertering
De looistoffen zorgen voor een mild anti-diarree-effect. Het wordt daarom ingezet tegen gastritis met diarree en kinderen die diarree hebben. Gastritis zelf wordt er eveneens mee genezen, net als colitus of dikke darmontsteking. De bitterstoffen in deze geneesplant stimuleren de werking van de lever. Verder bevordert het de spijsvertering en de afscheiding van maagsappen. Ook versterkt het de galvorming. Indicaties waarbij agrimonie ingezet worden zijn daarom: galblaaslijden, galstenen voorkomen, leverfunctiestoornissen, geelzucht en dyspepsie of moeilijke spijsvertering.
Goed voor urinewegen
Agrimonie is mild diuretisch en het aanwezige kiezelzuur versterkt het slijmvlies van de urinewegen. Een blaasontsteking wordt behandeld met deze plant. Daarnaast wordt de vorming van nierstenen voorkomen. Het werkt tegen urine-incontinentie en tegen bedplassen. Albuminuria, de ziekte waarbij teveel albumine in het urine zit kan worden tegen gegaan met deze plant. Reumatische aandoeningen worden verholpen door het medicinale gebruik van agrimonie. Dat heeft ermee te maken dat afvalstoffen die voor reumatische ziekten zorgen sneller worden uitgeplast wanneer van dit geneeskruid gebruik wordt gemaakt.
Goed voor de keel
Er is een aantal mond- en keelaandoeningen waartegen agrimonie soelaas kan bieden. Zangers en sprekers hebben soms last van heesheid. Dat komt door verkeerd stemgebruik. Agrimonie kan de heesheid doen verdwijnen, ook als deze met pijn gepaard gaat. Laryngitis of strottenhoofdontsteking kan worden verholpen met deze genezende plant, waarvan overigens vooral de mooie gele bloemen worden gebruikt om de geneeskracht te extraheren. Keelpijn en amandelontsteking zijn beide gebaat door te gorgelen met agrimonie. Verder kan ontstoken tandvlees en mondslijmvliesontsteking verholpen worden door medicinaal gebruik te maken van deze vrolijk bloeiende plant.
Uitwendige toepassing agrimonie
Agrimonie is goed voor de huid. Het geneest allerlei huidandoeningen. Allereerst voorkomt en geneest het ontstekingen en wordt het gebruikt tegen wonden die slecht en langzaam helen. Op bloedende wonden wordt een lotion op basis van agrimonie gedept. Chronische huidaandoeningen zoals eczeem en kloven worden bestreden met een compres op basis van agrimonie.
Verdere uitwendige geneesmethoden zijn:
- Oogbad tegen oogbindvliesontsteking,
- Spoelingen tegen witte vloed,
- Aftreksel tegen aambeien,
- Compres tegen verstuikingen en
- Compres tegen kneuzingen.
Consulteer de fytotherapeut
Wie agrimonie als geneesmiddel wil gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Agrimonie-extracten in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van agrimonie zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt veel gebruikt in de
fytotherapie.
Lees verder