De geneeskracht van bamboe

De geneeskracht van bamboe Jonge bamboescheuten worden gebruikt in de Chinese en Indiase keuken. Bamboe is inheems in China, Pakistan en India. Er zijn meerdere soorten bamboe maar alleen Bambusa Arundinacea wordt van oudsher gebruikt om zijn geneeskracht tegen diverse bot- en gewrichtsaandoeningen. Het is een tropische, snelgroeiende plant; de stengels kunnen 20 centimeter per dag groeien en uiteindelijk 10 tot 40 meter hoog worden.
Illustratie bamboe uit de encyclopedia brittanica van 1911 / Bron: Project Gutenberg Distributed Proofreaders, Wikimedia Commons (Publiek domein)Illustratie bamboe uit de encyclopedia brittanica van 1911 / Bron: Project Gutenberg Distributed Proofreaders, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving bamboe

In het Nederlands zijn er geen alternatieve namen voor bamboe. Het woord komt uit het Chinees. In het Latijn heet deze plant Bambusa Arundinacea. Arundinaceus betekent in het Latijn ´rietachtig´ wat natuurlijk duidt op het rietachtige uiterlijk van de bamboeplant.

Traditioneel gebruik bamboe

In India wordt er een zalf gemaakt die cirrhose en tumoren in de lever, milt en maag kan doen verdwijnen. Traditioneel wordt bamboe in India en Bengalen gebruikt om gewrichtsklachten en rugpijn te behandelen. Daarnaast werd het in deze Aziatische landen aangewend tegen astma, hoest en als afrodisiac. Het gebruik van bamboe tegen rugproblemen komt volgens de signatuurleer doordat de plant zeer lijkt op een ruggegraat. De plant is soepel en flexibel en het is volgens kenners van de signatuurleer geen verwondering dat hij goed is voor de rug. De
Jonge bamboescheuten / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Jonge bamboescheuten / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
signatuurleer is de wetenschap die zegt dat uiterlijke plantkenmerken de medicinale werking onthullen.

Bamboeplant wordt traditioneel gebruikt als bouwmateriaal; je kunt er muren en een waterleiding van maken. In Nieuw Guinea laten Papua´s water uit een bron via bewerkte kilometerslange bamboestangen naar hun huis stromen.

Bamboe goed voor het kraakbeen

De hierna genoemde medicinale werkingen zijn alle gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Kraakbeen is een soepele botvorm die tussen de gewrichten zit en ervoor zorgt dat je botten soepel en pijnloos kunnen bewegen. Het hoge siliciumgehalte in bamboe is goed voor het kraakbeen. Er zit meer silicium in bamboe dan in heermoes, alfafa of brandnetel. Diverse ziekten die in verband staan met ontstoken of versleten kraakbeen worden verholpen door medicijnen op basis van bamboe. Voorbeelden van ziekten en indicaties waarvoor bamboe wordt aangewend zijn:
 • Artrits, reumatoíde artritis, artrose
 • Ziekte van Behterew,
 • Gewrichtspijnen door slijtage,
 • Tussenwervelschijfslijtage en lage rugpijn,
 • Bescherming van gewrichtskraakbeen,
 • Rugbescherming tegen overbelasting door intensief sporten,
 • Rugbescherming tegen zware arbeid, te zware dingen tillen.

Goed voor het bindweefsel

Collageen is een mooi woord voor bindweefsel. Collageen is er in verschillende soorten en heeft diverse functies. Het zorgt voor een soepele en elastische huid maar ook voor soepele pezen, bloedvaten, kraakbeen, botten, urinewegen en geslachtsorganen. Bovendien zorgen mineralen in bamboe ervoor dat calcium daadwerkelijk door de botten wordt opgenomen. De versoepelende eigenschappen van collageen worden in de fytotherapie medicinaal gebruikt bij de volgende indicaties:
Bamboebos / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bamboebos / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Zwakke gewrichtsbanden, neiging tot verzwikken,
 • Broze botten,
 • Verminderde elasticiteit van de bloedvaten, voorkomen van atherosclerose en aambeien,
 • Verminderde huidelasticiteit, vroegtijdige huidveroudering,
 • Traag genezende wonden, acné en zweren,
 • Breekbare haren, beschadigde haarwortels, dunne haren, haarverlies,
 • Broze splitsende nagels,
 • Osteoporose,
 • Herstel van botbreuken.

Consulteer de fytotherapeut

Wie bamboe als geneesmiddel wilt gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut bamboe-extracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van bamboe zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt veel gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kleding gemaakt van bamboeKleding gemaakt van bamboeBamboe is uitstekend geschikt om er textiel van te maken. Van het textiel wordt kleding gemaakt. Kleding gemaakt van bam…
Bamboe vloeren, een duurzaam alternatiefWilt u een verantwoorde vloer of een mooie vloer in uw huis? Waarom niet gewoon beide? Laat u verrassen door een bamboe…
Kleding van bamboeKleding van bamboeEr zijn vele voordelen voor het dragen van kleding van bamboe. Het grootste voordeel is dat het veel beter voor het mili…
Voor- en nadelen van een bamboe vloerBamboe is een natuurlijk afdekmateriaal voor oppervlakken dat veel eigenschappen van een houten vloer heeft ook al wordt…

De geneeskracht van calendula of goudsbloemDe geneeskracht van calendula of goudsbloemDe calendula is een gecultiveerde bloem; hij wordt sinds jaar en dag om zijn diverse medicinale eigenschappen gebruikt.…
Hypnose en hypnosetherapieHypnose en hypnosetherapieWanneer men spreekt over hypnose denkt men dadelijk over een trance waar men geen controle meer over zijn lichaam en bew…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De geneeskracht van bamboe"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Saskia Degroot Janssen, 23-12-2017 21:58 #2
Waar kan ik bamboe medicijn vinden en weet je ook welke, of mag je die niet noemen?

Kors van Es, 18-01-2013 11:18 #1
Bamboe is een grassoort die door onderzoek sinds 25 jaar zich razendsnel is te vermeerderen. Eén vezeltje worden in één jaar 1.590.000 planten, die na 6 mnd. plantage in 5 jaar een hoogte kunnen bereiken van 35 m. Herbeplanting, als bij bomen is niet nodig. Ik ben van bijna alle eigenschappen op de hoogte, ook van de geneeskrachtige werking van sommige soorten. Ik heb een grote website welke ik niet mag noemen en dit ook niet zal doen.
Uw nieuwsbrief is welkom, want hoe meer de mens weet des te meer kom je tot de conclusie dat je nog maar zo weinig weet.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 18-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!