De geneeskracht van stinkende gouwe

De geneeskracht van stinkende gouwe Vroeger dacht men dat de messias de kop van een slang had verpletterd. Uit het bloed wat hierdoor ontstond groeide de stinkende gouwe. Het roodgele melksap van deze plant is zwak giftig en geneeskrachtig; het irriteert op de huid maar verwijdert wratten en likdoorns. Stinkende gouwe werd in de Middeleeuwen op het hoofd van een zieke gelegd om te kijken of hij zou genezen. Wanneer de zieke ging huilen dan zou de zieke genezen maar begon hij te zingen, dan was de dood nabij. Daarnaast werd het samen met het hart van een mol in de jaszak gedragen. Op deze manier was men gevrijwaard van narigheid en kon men elke vijand overwinnen.
Botanische tekening stinkende gouwe / Bron: Amédée Masclef, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening stinkende gouwe / Bron: Amédée Masclef, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Naamgeving stinkende gouwe

In het Latijn heet deze plant chelidonium majus. In het Grieks betekent khelidion zwaluw. De Latijnse naam is daarvan afgeleid. Het was Dioscorides, een geneesheer uit het oude Griekenland die voor de antieke Romeinen werkt, die het verband tussen zwaluwen en stinkende gouwe legde. Het viel hem op dat deze plant begint te bloeien als de zwaluwen komen en stopt met bloeien als de zwaluwen vertrekken. Bovendien doen zwaluwen zich tegoed aan de zaden van stinkende gouwe. Het zou de blinde jonge zwaluwtjes helpen de ogen te openen. In het Nederlands heeft deze plant enkele volksnamen: wrattenkruid, gouwe, grote gouwe, ogenkruid, ogenklaar, celidone, kalidone, salidone, zwaluwkruid, schellekruid, schelwortel, schildkruid, schiewortel, hondkruid, vuurkruid, geulkeswortel, groot speenkruid, goudkuil en goudkruid.

Voedingsstoffen

In stinkende gouwe zitten tientallen soorten alkaloïden. In de wortel zitten vooral beel cheridonzuren, hydroxykaneelzuur en hydroxyzuren zoals appelzuur, threoninezuur en glycerinezuur. Daarnaast zitten er flavonoïden, saponinen, etherische oliën, fytosterolen, carotenoíden, vitamine C, silicium en zouten in. Vooral de wortel wordt gebruikt. Door het drogen verliest de rest van de plant snel zijn werking. Het melksap wordt voor de bloei geoogst.

Goed voor gal en lever

De stoffen berberine en chelioxanthine in stinkende gouwe hebben een galdrijvende en galvormende werking. In lage dosis wordt stinkende gouwe gebruikt als leverstimulerend middel, vooral in combinatie met artisjokken en mariadistel. Door deze medische werkingen kan het worden ingezet tegen:
Blad stinkende gouwe / Bron: Sigman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Blad stinkende gouwe / Bron: Sigman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Lever- en galaandoeningen,
 • Geelzucht,
 • Leverontsteking of chronische hepatitis,
 • Onvoldoende galaanmaak,
 • Galblaasaandoeningen, pijn van de galwegen,
 • Galstenen,
 • Migraine door ontregelde lever- en galwerking.

Goed tegen krampen

Stinkende gouwe werkt krampopheffend en licht pijnstillend. Het is licht laxerend en een rustgevend middel voor de galwegen, maag, darmen, luchtwegen, bloedvaten en baarmoeder door de werking van chelidonine, captisine, protopine en flavonoïden. Het wordt ingezet tegen de volgende indicaties:
 • Bilaire dyskenesie of verminderde beweeglijkheid van de galwegen,
 • Galblaaskoliek, Maagdarmkrampen, misselijkheid, braken,
 • Constipatie door nerveuze darmwerking,
 • Spastische bronchitis, krampachtige hoest bij astma,
 • Adjuvans bij angina pectoris,
 • Milde hoge bloeddruk,
 • Pijnlijke en uitblijvende menstruatie.

Overige medicinale werkingen

Hier staan de overige medicinale werkingen beschreven met de reden waarom stinkende gouwe een geneeskrachtige werking heeft:
 • Doordat het de secretie van de alvleesklier verhoogt werkt het bloedsuikerverlagend.
 • De urine- en zweetdrijvende werking maakt stinkende gouwe tot een geneesmiddel tegen oedemen, verminderde nierfunctie, nierstenen, artritis, artrose en jicht.
 • De bloedsomloopstimulerende eigenschappen in de kleine haarvaten maken dit kruid tot een geneesmiddel tegen oogbindvliesontsteking, tranende en brandende ogen en grijze staar.
 • Omdat het de lever, gal en darmwerking stimuleert is dit een goed geneeskruid tegen de huidaandoeningen eczeem, psoriasis, ringworm en hoofdroos.
 • Vanwege de kalmerende en licht narcotische werking van chelidonine wordt dit kruid ingezet tegen nervositeit, rusteloosheid, stress, angst en slapeloosheid,
 • Stinkende gouwe kan in een dieet tijdens de chemokuur worden gebruikt omdat het antitumoraal werkt.

Uitwendig gebruik

Melksap van sttinkende gouwe remt ongebreidelde celdeling en staat om deze reden te boek als antitumorale stof. Het breekt de eeltlaag, het eiwit van de hoornlaag, af; in medische termen heet dat een keratolytische werking. Het gaat zowel virussen als bacteriën tegen en het werkt derhalve ontstekingsremmend. Het melksap wordt gebruikt om de volgende huidaandoeningen te bestrijden:
Stinkende gouwe groeit uit de muur in Groningen / Bron: Wickey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Stinkende gouwe groeit uit de muur in Groningen / Bron: Wickey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Wratten, goedaardige huidtumoren,
 • Eelt, likdoorn,
 • Schimmelinfecties,
 • Oogbindvliesontsteking en
 • Hoornvliesvlekken.

Consulteer de fytotherapeut

Wie stinkende gouwe als geneesmiddel wilt gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Stinkende gouwe-extracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van dit geneeskruid zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt veel gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
In de naam van... Stinkende gouweDe gele gouwe is toch wel een apart geval. Deze meerjarige, frisgroene overwinteraar groeiend langs hagen en oude muren…
Huismiddeltjes tegen wrattenHuismiddeltjes tegen wrattenWratten zijn huidveranderingen die meestal goedaardig zijn en weinig kwaad kunnen. Ze kunnen de huid echter flink ontsie…
Stinkende gouwe, een klassieke kruidengeschiedenisEr zijn weinig planten die van oudsher zo gewaardeerd geweest zijn als de stinkende gouwe. In een verhaal dat nu al meer…
5 giftige planten besprokenEr zijn veel planten die giftig zijn voor dieren. Hieronder ook de bosanemoon, dotterbloem, stinkende gouwe, hondsdraf e…

De geneeskracht van IJslands mosDe geneeskracht van IJslands mosHeesheid kun je genezen met IJslands mosthee. IJslands mos is een geneeskruid zonder bijwerkingen. Het wordt in noordeli…
De geneeskracht van chrysanthellumDe geneeskracht van chrysanthellumChrysanthellum is een nieuwe ster aan de hemel in het land der fytotherapie. Enige jaren geleden was het onbekend maar t…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rob Hille, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst, (blz178)
 • Blöte-Obbes, De Geurende Kruidhof
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: Amédée Masclef, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Sigman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Wickey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van stinkende gouwe"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

H. van Ackerbroeck, 02-11-2019 10:03 #9
Op een imker informatie cursus wist de voordrachtgever dat het sap van de bladeren van de stinkende gouwe een afweer zou zijn tegen de varroamijt in bijenvolken. Kan iemand mij vertellen hoe ik eenvoudig het sap kan oogsten?
Alvast hartelijk dank.

Naamb V. D. Linde, 18-05-2019 00:00 #8
Voor het verwijderen van een likdoorn wil ik graag “ de stinkende gouwe” gebruiken.
Wat is de werking van een stinkende gouwe.?
Hoe moet ik de likdoorn behandelen.?

Bij voorbaat : hartelijk dank voor uw informatie!

Barbara, 01-06-2018 14:40 #7
Goedendag,
heb veel stinkende gouwe in de tuin staan. Voorheen gebruikt tegen water(wratjes) een gouden plant! Helaas zitten er nu vlekken op mijn lichte broek, weet iemand hoe je dat kunt verwijderen.
Alvast heel hartelijk bedankt.

De Graef, 25-05-2018 22:51 #6
Beste, stinkende gouwe zou goed zijn voor spastische bronchitis of krampachtige hoest. Maar nu is mijn vraag waar kan ik zo'n product kopen of hoe kan ik het misschien zelf maken met de plant. Ik kamp namelijk al enkele jaren met een zeer irriterende hoest en tot nu helpt niets met de gewone medicatie.

alvast bedankt

de Graef Maria

Chantal, 28-01-2018 18:29 #5
Beste,
Ik heb al van begin juni last van bindvliesontsteking en zelfs met antibiotica en cortisone druppels lijkt het maar tijdelijk opgelost. hoeveel per dag en hoelang mag je er van drinken?
Groetjes Chantal

Clazien, 30-05-2017 21:49 #4
Wil graag weten of de stinkende gouwe ook helpt tegen actinische keratose op lip? Gr Clazien

Paul Matterne, 08-05-2015 10:04 #3
Ik lijd aan aan een oog aan LMD (lmeeftijdsgebonden macula degeneratie). Kan stinkende gouwe hiertegen soelaas brengen?
Dank voor uw aandacht.
Paul. Reactie infoteur, 08-05-2015
Hierop valt geen antwoord te geven aangezien er allerlei medische gegevens ontbreken om een plant op persoonlijke basis te kunnen aanbevelen. Je kunt twee dingen doen: of het gewoon proberen en zelf vaststellen of het werkt of niet. Of je kunt naar een deskundig arts gaan voor een consult, zoals een fytotherapeut.

John, 20-04-2015 13:50 #2
Hallo,
ik heb extreem droge ogen vanwege een stamceltransplantatie en ik lees dat het goed voor de ogen is. Ondanks dat er staat dat het tranende ogen tegengaat vroeg ik me af of ik er baat bij zou kunnen hebben. Heb doorgaans ook erg rode ogen vanwege de irritatie. Reactie infoteur, 04-05-2015
Een patiënt kan zelf het beste vast stellen of een middel werkt.

Ven Sandy, 05-11-2014 04:46 #1
Ik heb een vraag :
Ik heb al heel wat jaren xanthelasma (vetophoping boven en onder men ogen). Heb deze al 1x laten weghalen, met een productje aanstippen maar was niet tevreden met het eindresultaat. Er was een enorme kleur verschil. Jaren later kwam het terug en ook boven mijn ogen. Zou ik iets kunnen doen met stinkende gouwen zonder litekens te krijgen of verkleuring van de huid? Alvast bedankt voor het lezen van mijn bericht Reactie infoteur, 05-11-2014
Probeer eens om stinkende gouwethee te drinken. De lever staat in verband met de ogen. Afvalstoffen van de lever komen soms het lichaam uit bij de ogen waar ze of voor een vetopeenhoping zorgen, of voor een ontsteking. Het lichaam hoopt een afvalstof op in vet zodat er geen ontsteking kan komen. Stinkendse gouwe stimuleert de lever en de lever kan daardoor meer afvalstoffen verwerken.

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 09-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Special: Geneesplanten
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!