De geneeskracht van Oost-Indische kers

De geneeskracht van Oost-Indische kers Oost-Indische kers is inheems in de Andes van Peru, Colombia, Bolivia en Ecuador. Het is een klimplant met zeer fel gekleurde bloemen. Dit kruid groeit vaak als eetbare sierplant in Europese tuinen en hij gedijt prima in de zon en op vochtige bodem. Zowel de bladeren, bloemen, bloemknoppen als de zaden kunnen in de keuken gebruikt worden. Ze bevorderen de spijsvertering. De farmaceutische industrie gebruikt deze plant in weerstandsverhogende preparaten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Naamgeving Oost-Indische kers

De naam Oost-Indische kers is waarschijnlijk gegeven omdat men in de 17e eeuw dacht: het komt van ver dus het zal wel uit Indië of India komen. Maar de Oost-Indische kers komt uit Zuid Amerika waar voor Nederland de West- Indische compagnie actief was. West-Indische kers had een naam geweest die de lading beter dekt. De toevoeging ´kers´ komt van waterkers, waar de smaak van het blad op lijkt. Andere namen voor deze plant zijn kapucijner of kapucijnerkers en Indische waterkers. In het Latijn heet de plant tropaeolum majus. Tropaeolum komt van het Griekse tropaion wat trofee betekent. Vermoedelijk heeft dat te maken met de vorm van de bloem.

Bloem Oost-Indische kers / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloem Oost-Indische kers / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Culinaire tip Oost Indische kers

De bladeren hebben een peperachtige smaak en behoren tot de alternatieve slabladeren voor in een originele salade. De smaak lijkt een beetje op die van waterkers en derhalve werd de plant Indische waterkers genoemd toen hij door de Spanjaarden voor het eerst werd ingevoerd in Europa. De bloemen passen goed in een zomerse bloemensalade of als vrolijke garnering op het bord of in een groene salade.

Oost-Indische kers hoort in de moestuin

Hij groeit goed in Nederland en België maar door het koude klimaat is het hier een eenjarige plant. De Oost-Indische kers is een mooie plant voor in elke tuin. Je kunt zowel de blaadjes als de bloemetjes gebruiken om te eten. In de moestuin heeft de Oost-Indische kers een extra functie omdat hij bladluizen aantrekt. Het neerzetten van deze mooie en eetbare plant in de moestuin betekent luis en spint bestrijden op ecologische wijze. Hij zorgt ervoor dat andere gewassen zoals broccoli, bonen en kersenbomen bladluisvrij blijven. De plant houdt wolluis weg bij appelbomen en hij houdt witte vlieg weg van komkommer, augurken,
Blad Oost-Indische kers / Bron: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Blad Oost-Indische kers / Bron: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
pompoenen en meloenen. Je kunt sterke thee trekken van de bladeren en dit gebruiken als biologisch bestrijdingsmiddel. De Oost-Indische kers hoort in elke moestuin maar je moet wel de door luizen bezette bladeren eraf knippen; deze bladeren kun je immers niet meer eten. Wanneer je elk jaar Oost-Indische kers wilt laten groeien, doe je er goed aan wat zaden te bewaren die na het bloeien van de plant eraan komen. Wanneer de zaden eraf vallen kun je ze eenvoudigweg oprapen, droog bewaren en het jaar erop uitzaaien.

Oost-Indische kers tegen urineweginfecties

In de fytotherapie wordt Oost-Indische kers aangewend tegen een uiteenlopende lijst aan ziekten. Allereerst is er de antibacteriële werking. Door deze werking kan hij goed worden gebruikt bij chronische urineweginfecties. Een blaasontsteking kan uitstekend worden behandeld met deze scherp smakende groente. Daarnaast zijn infecties aan de geslachtsdelen te behandelen met Oost-Indische kers.

Bloemknop Oost-Indische kers / Bron: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloemknop Oost-Indische kers / Bron: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oost-Indische kers goed voor de ademhalingswegen

De Oost-Indische kers verhoogt op efficiënte wijze een verminderde weerstand. Het is een goede plant om in te nemen tijdens de griep, bronchitis, hoest en verkoudheid. Behalve dat het een bacteriële werking heeft, is deze plant ontsmettend en schimmel- en viruswerend. Daarnaast is het een expectorans, een medische term voor het slijmoplossend vermogen van de plant.

Medicijn tegen kaalheid

Er zitten zwavelhoudende aminozuren in de Oost-Indische kers en daarom is deze plant goed voor huid en haar. Het voorkomt kaalheid. Mességué is een Franse herbalist uit de vorige eeuw, geboren in 1921. Hij was de eerste die in de Oost-Indische kers een geneesmiddel tegen kaalheid zag. Hij beval aan er een lotion van te maken en dat op het haar te deppen. Oost-Indische kers zit regelmatig in haarverzorgingsproducten tegen roos en haaruitval. Je kunt gewoon je haar wassen met middelen op basis van deze plant. Het feit dat er zwavel in deze plant zit is samen met het gegeven dat de bloedsomloop verbeterd wordt verantwoordelijk voor de gezonde effecten op het haar en de haargroei.

Tegen voorjaarsmoeiheid

Oost-Indische kers werkt bloedzuiverend, urineverdrijvend en is een bron van het antioxidant vitamine C. Om deze drie redenen wordt de plant voorgeschreven bij voorjaarsmoeheid en verminderde vitaliteit. Daarnaast wordt de mooibloeiende plant in de cosmetica aangewend om gezichtsmaskers te maken. Gelaatslotions en gezichtscrèmes kunnen ook bestanddelen van deze veelzijdige plant bevatten.

Veldje Oost-Indische kers in Ierland / Bron: Pixie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Veldje Oost-Indische kers in Ierland / Bron: Pixie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Overige medicinale werkingen

Er zijn naast de belangrijkste medische werkingen andere medicinale toepassingen.
  • Een te actief werkende schildklier wordt afgeremd,
  • Koude handen en voeten worden tegen gegaan doordat de bloedsomloop wordt bevorderd,
  • lever wordt ontgift,
  • Kanker wordt bestreden door tumorpreventie van de stof benzylisothyacyanaat,
  • Menstruatie wordt bevorderd door een zitbad met deze plant te nemen.

Consulteer de fytotherapeut

Wie Oost-Indische kers als geneesmiddel wilt gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Extracten van Oost-Indische kers en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van Oost-Indische kers zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt veel gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloemen in mijn bord: Oost-Indische kersVan Oost-Indië is onze uitbundig groeiende Tropaeolum niet. Zijn naam Oost-Indische kers berust op hetzelfde misverstand…
Pesto van Oost-Indische kers en oude komijnekaasPesto van Oost-Indische kers en oude komijnekaasOost-Indische kers is één van die planten in de tuin, waar je alle kanten mee op kunt. Het is een bodembedekker, luizen…
Oost-Indische kers – eetbare plant tropaeolumOost-Indische kers – eetbare plant tropaeolumDe Oost-Indische kers is een snelgroeiende en zeer decoratieve plant. Hij is er in kruipende en klimmende variant, enkel…
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…

De geneeskracht van smalbladige weegbreeDe geneeskracht van smalbladige weegbreeSmalbladige weegbree groeit overal in Nederland in het wild; het schiet zelfs op in de stad tussen de stoeptegels. Smalb…
De geneeskracht van gevlekt longkruidDe geneeskracht van gevlekt longkruidGevlekt longkruid is niet alleen een mooie plant om te zien maar het heeft bovendien een geneeskrachtige werking. Je kun…
Bronnen en referenties
Reactie

D. Bloemendaal, 03-07-2013
Vraag: hoe is de oost-indische kers het beste te gebruiken bij bronchitis en keel-klachten? Reactie infoteur, 17-07-2013
Je kunt: 20 gram bladeren koken op 1 liter water en 5 kopjes thee per dag opdrinken of:
vers plantensap maken en drie theelepels hiervan mengen in thee of melk. Eventueel kun je ook het vruchtenmoes van het zaadje opeten.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.