De geneeskracht van bijvoet

De geneeskracht van bijvoet Bijvoet groeit in vrijwel elk weiland aan de slootkant. Het is familie van de absinth maar de bijvoet smaakt veel minder bitter. Bijvoet wordt zo genoemd omdat mensen vroeger de bladeren van bijvoet in de schoenen deden. Hierdoor werden de voeten tijdens het maken van een lange voetreis niet vermoeid. Bijvoet kan als groente worden gegeten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Germaans krachtkruid

Bijvoet lijkt een beetje op absinth alsem. De blaadjes zijn minder behaard en de plant is veel groener en niet grijs zoals het zusje absinthplant. In de Griekse oudheid was bijvoet de plant van koningin Artemis. Ze was een vrouw die veel van geneeskrachtige kruiden wist. Haar naam werd gegeven aan bijvoet en 200 andere gerelateerde planten. In het Latijn het bijvoet Artemisia vulgaris. Men noemde het in de Middeleeuwen ¨Moeder aller kruiden¨. Bijvoet werd al door de Germanen beschouwd als één van de negen krachtkruiden. Het was een toverkruid aangezien men dacht dat wie bijvoet bij zich droeg onvatbaar was voor toverspreuken, schadelijke dieren en vergif. In Limburg wordt er een kruisje van de plant gemaakt wat men als amulet draagt.

Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Een bewezen geneeskruid

De geneeskracht van bijvoet heeft zijn weg gevonden naar China. De Chinese geneeskunde gebruikt bijvoet als basis voor moxa, welke als alternatief voor de acupunctuur naalden op de energielijnen van het lichaam wordt gelegd. De geneeskracht van bijvoet is onlangs bevestigd door de wetenschap omdat bleek dat stoffen uit bijvoet malaria kunnen genezen.

Bijvoetkransen

In Nederland was het vroeger een gebruik om op St-Jansdag bijvoet met wortel en al uit te graven en er kransen van te vlechten. Deze werden vervolgens geworpen in het St-Jansvuur. Men zag zich hierdoor van alle kwaad gevrijwaard en was onvatbaar voor ziekten. De plant beschermt tegen dieven, onweer en ongedierte. De duivel zou de plant daarom haten. Hij verloor zieltjes door de bijvoet en schiep daarom absinth zodat de mens in verwarring werd gebracht en per ongeluk de licht hallucinerende absinth zou gaan plukken.

Bijvoetthee

Bijvoet is te gebruiken in een zelf gemaakte kruidenthee. Je kunt bijvoetthee drinken van de toppen van de plant. Verder kun je de wortel drogen om er thee van te zetten. De bladeren zijn te eten als wilde groente. Sommige mensen vinden het echter maar een smaakloze groente. Daarnaast wordt afgeraden dit vaak als groente te eten omdat er een giftige stof in zou zetten, zij het in kleine hoeveelheden. Het bevat namelijk thujon, wat ook in absinth zit en de hoofdreden was dat sterke drank met absinth verboden werd.

Bron: Zubro, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Zubro, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Net zoals absinth mag bijvoet nooit worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Het werd vroeger gebruikt als middel om abortus te plegen. Bijvoet triggert miskramen.

Bijvoet tegen kwade ziekten

Bijvoet werd veel gebruikt als geneeskruid. Men zag de werking van kwade geesten als ziekten. Hysterie, epilepsie, pest, krampen en TBC werden met bijvoet genezen. In Glasgow zouden zeemeerminnen het volk toe hebben gezongen over tering, wat vroeger de algemene naam was voor tuberculose. De meerminnen zongen:¨ Gij laat de mensen sterven in uw hand, toch groeit er bijvoet in het land.¨

Hoe kom je aan bijvoet?

Bijvoet wordt verkocht als voedingssupplement om vermoeidheid en depressie tegen te gaan. Ook werkt het volgens de verkopers tegen diarree en constipatie. Je hoeft het echter niet per se te kopen want het is niet moeilijk om zelf bijvoet te vinden. Het groeit in vrijwel elk weiland, vooral aan de randen. Vooral in open braakliggende terreinen is het één van de eerste planten die er zich vestigen. Het komt niet zelden op als onkruid in de tuin. In feite zijn vele planten die we onkruid noemen geneeskruiden.

Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het roken van bijvoet

Bijvoet kan gerookt worden en heeft hetzelfde effect als marihuana, alleen dan heel licht. Je wordt licht euforisch van het roken van deze plant die overal in Nederland groeit. Langdurig gebruik wordt sterk afgeraden omdat het schade brengt aan het zenuwgestel en roken is eigenlijk altijd ongezond. Vroeger werd bijvoet als tabak gebruikt, of aan een tabakmengsel toegevoegd. Het roken zou lucide dromen veroorzaken en astraal reizen mogelijk maken. Astraal reizen is reizen in je dromen. Sommige mensen zeggen dat ze andere planeten in de astrale wereld bezoeken tijdens hun dromen. Volgens oude volkswijsheid was bijvoet een droomkruid. Je kunt dromen beter onthouden. Ook werd het gebruikt als slaapmiddel door mensen die aan insomnia lijden.

Medicinale eigenschappen van bijvoet

Net als absinth wordt bijvoet gebruikt als geneesmiddel tegen inwendige wormen zoals lintworm, rondworm, draadworm en ringworm. Bijvoet wordt ook gebruikt om onregelmatige menstruatie en menstruatiepijnen tegen te gaan. Verder is bijvoet gebruikt als medicijn tegen depressie, nervositeit, uitputting, jicht, blauwe plekken, ischias, verkoudheid, bronchitis, astma, nierproblemen en wintervoeten. Bijvoet werkt diuretisch wat vochtafdrijvend betekent. Daardoor is het goed voor de lever, milt en nieren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: Bijvoet (Artemisia vulgaris)Het tuinkruidenhoekje mag in de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal…
Geneeskrachtige kruiden bij misselijkheidIedereen heeft wel eens last van misselijkheid. Het is vervelend, zeker als het langer aanhoud. Misselijkheid kan een sy…
Absint alsem, een gevaarlijk geneeskruidAbsint alsem, een gevaarlijk geneeskruidAbsint is bij velen alleen bekend omdat het de naam is van een alcoholische drank. Absint is een kruid wat vele geneeskr…
Moxa en bijvoetAcupunctuurpunten kunnen op verschillende manieren gestimuleerd worden. Klassiek gebeurt dat door het inbrengen van naal…

De geneeskracht van klaverDe geneeskracht van klaverEr zijn twee typen klaver; de witte klaver met de groene blaadjes en de rode klaver die een beetje paarsachtig roze vlek…
De geneeskracht van andijvieDe geneeskracht van andijvieAndijvie is een heerlijke groene bladgroente met een beetje bittere smaak. Andijvie moet slechts kort gekookt worden and…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kristian Peters, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.astrologie.ws/kruiden/bijvoet.htm
  • http://www.herbal-supplement-resource.com/mugwort-herb.html
  • Boek: Blöte-Obbes, De Geurende Kruidhof
  • http://www.askdrmao.com/natural-health-dictionary/mugwort/
  • http://www.natuurlijkerwijs.com/english/Mugwort.htm
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Zubro, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 08-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.