Geneeskrachtige kruiden bij misselijkheid

Iedereen heeft wel eens last van misselijkheid. Het is vervelend, zeker als het langer aanhoud. Misselijkheid kan een symptoom zijn van ziekte, maar vaak is het gewoon het gevolg van iets verkeerd te hebben gegeten. Om van misselijkheid af te komen is soms even niets eten voldoende, maar het kan ook langer aanhouden. Dan kunnen natuurgeneeswijzen een goede oplossing vormen. In dit artikel worden huismiddeltjes gemaakt van basilicum, kamille, bijvoet en gember besproken.

Welk kruid gebruiken?

In dit artikel worden basilicum, kamille, bijvoet en gember besproken als middelen tegen misselijkheid. Bij bepaalde vormen van misselijkheid werken bepaalde kruiden beter. Bij lichte misselijkheid is basilicum ideaal. Het brengt de maag tot rust en is snel en gemakkelijk te gebruiken. Basilicum is in veel kruidentuinen en keukenkastjes terug te vinden. Bij hevigere misselijkheid kan kamille een oplossing bieden. Deze plant is sterker van werking, hij werkt ook wanneer er al sprake is van braakneigingen. Bijvoet is iets minder sterk als kamille, maar in de meeste gevallen sterk genoeg. Gember is relatief zwak. Het is vooral geschikt bij misselijkheid door bijvoorbeeld reisziekte.

Wanneer er sprake is van zwangerschapsmisselijkheid is basilicum weer het eerste kruid om uit te proberen. Bijvoet mag absoluut niet gebruikt worden, aangezien het een miskraam kan veroorzaken. Gember zal bij zwangerschapsmisselijkheid niet helpen. Wanneer basilicum dus niet werkt, is kamille de volgende oplossing.

Basilicum (<I>Ocimum basilicum</I>) / Bron: Tepeyac, Wikimedia Commons (Publiek domein)Basilicum (Ocimum basilicum) / Bron: Tepeyac, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Basilicum (Ocimum basilicum)

De etherische oliën in basilicum kunnen de maag tot rust brengen. Hierdoor verdwijnt of verminderd de misselijkheid. Basilicum kan rauw worden gegeten, of verwerkt worden in salades. Bij misselijkheid kan basilicum ook worden verwerkt tot thee, hiervoor is nodig:
  • water
  • 1 ½ theelepel gedroogde basilicum of een handvol verse

Wanneer vers basilicum wordt gebruikt, dient dit eerst fijn te worden gesneden. Vervolgens kook je een kop water en giet dit over de basilicum. Laat het tien minuten afgedekt trekken. Ongeacht of verse of gedroogde basilicum wordt gebruikt, zeef je het geheel door een fijne zeef of doek. Drink de thee twee tot drie maal per dag.

Kamille (Matricaria recutita)

Regelmatig een kopje kamillethee kan misselijkheid voorkomen. Bij misselijkheid kan het de klachten verminderen. Kamille bevat, net als basilicum, etherische oliën. In kamille zijn deze bijzonder krachtig, waardoor de plant ook geschikt is bij braakneigingen en zelfs darmontsteking. Alleen de bloemen worden gebruikt. Voor één kop kamillethee is nodig:
  • kopje water
  • Kleine handvol kamillebloesem

Snijdt de kamillebloemen fijn en kook het water. Giet het water over de fijngesneden bloemen en laat het tien minuten trekken. Zeef de bloemresten uit de thee alvorens het te drinken. Kamillethee heeft het meeste effect wanneer het op regelmatige tijden gedronken wordt, 3 tot 4 keer per dag.
Bijvoet (<I>Artemisia vulgaris</I>) / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bijvoet (Artemisia vulgaris) / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
absintalsem (Artemisia absinthium)  / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)absintalsem (Artemisia absinthium) / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Gember (<I>Zingiber officinale</I>) / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Gember (Zingiber officinale) / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Bijvoet (Artemisia vulgaris)

Van bijvoet worden alleen de topjes van de bovenste scheuten gebruikt als geneesmiddel. Deze worden zelfs alleen gebruikt van bloeiende planten. Bijvoet bevat etherische oliën, maar ook bitterstoffen, die de spijsvertering stimuleren. Bij misselijkheid kan thee van bijvoet de klachten verlichten. De plant absintalsem (Artemisia absinthium) lijkt veel op bijvoet en kan op dezelfde manier gebruikt worden. Deze plant is echter sterker, in veel gevallen te sterk. Voor bijvoetthee is nodig:
  • water
  • Volle theelepel bijvoetkruid

Kook een kop water en giet dit over het kruid. Laat het geheel korte tijd (1-2 minuten) trekken en zeef het. Drink 1 tot 3 koppen per dag.

Let op: Zwangere vrouwen mogen geen bijvoet gebruiken. De plant kan vroegtijdige weeën opwekken en tot een miskraam leiden. Hooikoortspatiënten doen er verstandig aan de plant niet zelf te oogsten, de bloemen kunnen irritatie opwekken.

Gember (Zingiber officinale)

De wortelstok van gember bevat etherische oliën en gingerol. Deze stoffen helpen tegen lichte misselijkheid. De gember kan het beste vers worden toegepast. Schil de wortel en snijdt hier een dunne plak van hierop te kauwen verminderd de misselijkheid. Ook het eten van gekonfijte gember kan helpen.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Misselijkheid: wat kun je eraan doen?Bij misselijkheid heb je vaak het gevoel dat er iets in je maag zit dat er dringend uit wil. Toch is het niet verstandig…
Kruiden: Bijvoet (Artemisia vulgaris)Het tuinkruidenhoekje mag in de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal…
Wat te doen tegen misselijkheidWat te doen tegen misselijkheidMisselijkheid is erg vervelend. Als je misselijk bent, is er altijd wel een oorzaak. Je lichaam reageert op een bepaalde…
Misselijkheid en gemberMisselijkheid en gemberMisselijkheid is een van de vervelendste kwaaltjes die er zijn, en iedereen heeft er wel eens last van. Er zijn verschil…

Geneeskrachtige kruiden bij verstopping of obstipatieGeneeskrachtige kruiden bij verstopping of obstipatieBij een verstopping of obstipatie blijft de ontlasting langer in de dikke darm dan normaal. De feces harder dan normaal…
Wijnruit, wonderlijke plantDe wijnruit, Ruta graveolens L., is de meest bekende plant van het geslacht Ruta. Er zijn wel 60 soorten die vooral thui…
Bronnen en referenties
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 11-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.