De geneeskracht van andijvie
Andijvie is een heerlijke groene bladgroente met een beetje bittere smaak. Andijvie moet slechts kort gekookt worden anders is het niet meer lekker. Het is een groente die valt onder de traditionele Nederlandse groenten maar hij wordt natuurlijk ook in andere landen volop gegeten. Andijvie kan uitstekend verwerkt worden tot stamppot.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vitaminen in andijvie
Andijvie is nauw verwant met
witlof. In Engelstalige landen wordt witlof vertaald met Belgische andijvie (Belgian endive). Beide groenten smaken licht bitter. Andijvie is een erg gezonde groente. Het bevat een ruime hoeveelheid aan
vitaminen en
mineralen. De vitamine die het meest in andijvie zit is vitamine K. Een portie van 100 gram is genoeg voor 192% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Dat is een zeer hoog percentage. Ook het percentage voor vitamine A is torenhoog; 72% van de ADH. Verder zit er bijzonder veel foliumzuur of vitamine B11 in, namelijk 36% van de ADH. Voorts bevat het de vitaminen Vitamine B5 of pantotheenzuur(18%ADH), vitamine C(11%ADH), vitamine B1 of thiamine(7%ADH), riboflavine of vitamine B2(6%ADH), vitamine E(3%ADH) en niacine of vitamine B3(2.5%ADH).
Mineralen in andijvie
Andijvie is een groente die bol staat van de mineralen.
Mangaan zit er het meeste in, 18% van de ADH per ons. Voor koper geldt dat er 11% van de ADH in zit en voor
ijzer 10%. Verder bevat het
kalium(7%ADH),
zink(7%ADH) en calcium(5%ADH). Voor
magnesium en
fosfor geldt dat er 4 % van de ADH in zit.
Medicinale toepassingen van andijvie
Groenbladige groenten staan erg hoog aangeschreven om hun voedingswaarde. Andijvie wordt door kruidentherapeuten volop gebruikt als medicinaal eten. Door de nadruk te leggen op bepaalde voeding kun je ziekten genezen, zo is de algemene gedachtegang van de
fytotherapie. Andijvie is veel voorgeschreven voor problemen die met het hart, de gal of de lever te maken hadden. Het is onder andere als medicinaal voor de volgende ziekten: candida, astma, artritis, constipatie, diabetes, jicht,
hoge bloeddruk, hypoglykemie, leververgroting, obesitas, reuma, acne, eczeem en geelzucht.
Werking van andijvie
Andijvie werkt diuretisch en laxerend. Hierdoor worden gifstoffen sneller uit je systeem gezet en voedingsstoffen beter opgenomen. Het bloed wordt gereinigd door het eten van andijvie. Het is met name goed voor het hele zenuwstelsel en de ogen. De gekrulde andijviebladeren zijn supergezond. Het werkt preventief tegen vele ziekten en het immuunsysteem krijgt een boost van andijvie. Deze supergezonde groente is relatief eenvoudig zelf te kweken.
Eettips andijvie
Andijvie kan rauw worden gegeten in een salade. Het is lekker in combinatie met balsamico of gewone
azijn. ´s Zomers kun je andijvie prima met peper,
zout en
olijfolie eten als een frisse
zomersalade. Je kunt deze gekrulde groente rauw in een
stamppot mengen; door de hete
aardappelen wordt het warm maar houdt het een lichte bijt. Je kunt om de licht bittere smaak eraf te halen de
groente blancheren. Andijvie kan prima als bijgerecht worden geserveerd. Blancheer een beetje andijvie en besprenkel het met vers sap van een
citroen. Je kunt andijvie uitstekend op het laatste moment toevoegen aan een groentesoep.
Lees verder