De geneeskracht van andijvie

De geneeskracht van andijvie Andijvie is een heerlijke groene bladgroente met een beetje bittere smaak. Andijvie moet slechts kort gekookt worden anders is het niet meer lekker. Het is een groente die valt onder de traditionele Nederlandse groenten maar hij wordt natuurlijk ook in andere landen volop gegeten. Andijvie kan uitstekend verwerkt worden tot stamppot. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Vitaminen in andijvie

Andijvie is nauw verwant met witlof. In Engelstalige landen wordt witlof vertaald met Belgische andijvie (Belgian endive). Beide groenten smaken licht bitter. Andijvie is een erg gezonde groente. Het bevat een ruime hoeveelheid aan vitaminen en mineralen. De vitamine die het meest in andijvie zit is vitamine K. Een portie van 100 gram is genoeg voor 192% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Dat is een zeer hoog percentage. Ook het percentage voor vitamine A is torenhoog; 72% van de ADH. Verder zit er bijzonder veel foliumzuur of vitamine B11 in, namelijk 36% van de ADH. Voorts bevat het de vitaminen Vitamine B5 of pantotheenzuur(18%ADH), vitamine C(11%ADH), vitamine B1 of thiamine(7%ADH), riboflavine of vitamine B2(6%ADH), vitamine E(3%ADH) en niacine of vitamine B3(2.5%ADH).

Mineralen in andijvie

Andijvie is een groente die bol staat van de mineralen. Mangaan zit er het meeste in, 18% van de ADH per ons. Voor koper geldt dat er 11% van de ADH in zit en voor ijzer 10%. Verder bevat het kalium(7%ADH), zink(7%ADH) en calcium(5%ADH). Voor magnesium en fosfor geldt dat er 4 % van de ADH in zit.

De andijvieplant / Bron: Farbenfreude, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De andijvieplant / Bron: Farbenfreude, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Medicinale toepassingen van andijvie

Groenbladige groenten staan erg hoog aangeschreven om hun voedingswaarde. Andijvie wordt door kruidentherapeuten volop gebruikt als medicinaal eten. Door de nadruk te leggen op bepaalde voeding kun je ziekten genezen, zo is de algemene gedachtegang van de fytotherapie. Andijvie is veel voorgeschreven voor problemen die met het hart, de gal of de lever te maken hadden. Het is onder andere als medicinaal voor de volgende ziekten: candida, astma, artritis, constipatie, diabetes, jicht, hoge bloeddruk, hypoglykemie, leververgroting, obesitas, reuma, acne, eczeem en geelzucht.

Werking van andijvie

Andijvie werkt diuretisch en laxerend. Hierdoor worden gifstoffen sneller uit je systeem gezet en voedingsstoffen beter opgenomen. Het bloed wordt gereinigd door het eten van andijvie. Het is met name goed voor het hele zenuwstelsel en de ogen. De gekrulde andijviebladeren zijn supergezond. Het werkt preventief tegen vele ziekten en het immuunsysteem krijgt een boost van andijvie. Deze supergezonde groente is relatief eenvoudig zelf te kweken.

Andijvieveldje / Bron: Montréalais, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Andijvieveldje / Bron: Montréalais, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Eettips andijvie

Andijvie kan rauw worden gegeten in een salade. Het is lekker in combinatie met balsamico of gewone azijn. ´s Zomers kun je andijvie prima met peper, zout en olijfolie eten als een frisse zomersalade. Je kunt deze gekrulde groente rauw in een stamppot mengen; door de hete aardappelen wordt het warm maar houdt het een lichte bijt. Je kunt om de licht bittere smaak eraf te halen de groente blancheren. Andijvie kan prima als bijgerecht worden geserveerd. Blancheer een beetje andijvie en besprenkel het met vers sap van een citroen. Je kunt andijvie uitstekend op het laatste moment toevoegen aan een groentesoep.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: AndijvieJe eigen moestuin: AndijvieAndijvie is een groente die je het hele jaar lang kunt zaaien. Dit maakt het een gemakkelijke groente voor in je eigen m…
Andijvie, hoe gezond is het en hoe pas je het toe?Andijvie, hoe gezond is het en hoe pas je het toe?Andijvie is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken en hoewel we weten dat groenten gezond voor ons zijn, zijn…
Andijvie: Belgen hoeven het nietAndijvie: Belgen hoeven het nietDe bijzondere smaak van andijvie bevalt niet iedereen. Belgen zijn er bijvoorbeeld niet gek op en prefereren witlof. Op…
Andijvie is gezond en lekkerAndijvie is gezond en lekkerNatuurlijk is smaak heel persoonlijk en zal niet iedereen andijvie lekker vinden. Sterker nog, er zijn nogal wat kindere…

De geneeskracht van bijvoetDe geneeskracht van bijvoetBijvoet groeit in vrijwel elk weiland aan de slootkant. Het is familie van de absinth maar de bijvoet smaakt veel minder…
De geneeskracht van bieslookDe geneeskracht van bieslookBieslook is een makkelijke moestuingroeier. Bieslook is niet alleen gezond maar ook lekker. Pijpgras is een andere naam…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 26-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.