De geneeskracht van daslook

De geneeskracht van daslook Daslook behoort tot de uienfamilie en is inheems in Europa en West-Azië. De medicinale werking van daslook lijkt op die van knoflook zij het dat daslook iets meer gebruikt wordt voor het genezen van spijsverteringsziekten. Daslook is een leuke plant in iedere tuin en hoort zeker thuis in de vaste kruidentuin. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening daslook / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Botanische tekening daslook / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Inhoud:


Naamgeving daslook

Daslook groeit in het wild. In Nederland en België komt het plantje niet zoveel voor maar in Duitsland des te meer. Duitsers trekken er in het voorjaar op uit om de eetbare daslookbladeren uit het bos te plukken. In Nederland is het plantje beschermd dus mag je het officieel niet plukken. Daslook komt verder voor in heel Europa, behalve het Middellandse Zeegebied. Daslook is familie van knoflook, uien, bieslook, prei en pijplook. Daslook betekent in het Latijn Allium Ursinum wat komt van ursus en ´beer´ betekent. In het Duits heet het Bärlauch en ook in het Nederlands wordt dit plantje soms berelook genoemd. Beren zouden dit plantje als eerste eten na hun ontwaken uit de winterslaap. Daslook bloeit in het voorjaar.

Daslook voor de spijsvertering

Daslook is vooral goed voor de spijsvertering. Het is antiseptisch (ontsmettend) voor de darmen en harmoniseert de darmflora. Flatulentie, dyspepsie, wormen, dysbiose (verstoorde darmflora) en meteorisme oftewel opgeblazen gevoel worden tegen gegaan door het eten van de verse groente. Er wordt moedertinctuur gemaakt van verse daslook maar het is net zo goed of beter om verse daslook door het eten te doen. Er zitten allerlei mineralen in daslook zoals zwavel, ijzer, mangaan, magnesium en jodium. Zwavel is het mineraal dat zorgt voor de ontsmettende werking van daslook.

Daslook tegen hart- en vaatziekten

Daslook is een zeer goed plantaardig medicijn om zijn preventieve werking tegen hart- en vaatproblemen die kunnen uitgroeien tot een hartaanval of beroerte. Het gaat aderverkalking tegen door de zwavelverbindingen die van nature in deze geneesplant voorkomen. Daarnaast wordt het bloedstollend vermogen van het bloed vergroot wat van belang is voor mensen met te vloeibaar bloed. Verder werkt het tegen bloedsomloopstoornissen en hoge bloeddruk.

Bloeiende daslook in het bos / Bron: Thomas Pusch, Wikimedia Commons (GFDL)Bloeiende daslook in het bos / Bron: Thomas Pusch, Wikimedia Commons (GFDL)

Daslook tegen vermoeidheid

Daslook is een uitstekende plant om te eten in het voorjaar. In het begin van de lente was er in perioden van weleer van nature een seizoen afgesloten waarin weinig verse groente gegeten konden worden. Hierdoor ontwikkelden mensen dikwijls voorjaarsmoeheid. Door alle gezonde voedingsstoffen in daslook is het een goede plant om voorjaarsmoeheid en algemene zwakte te genzezen.

Daslook tegen slecht functionerende lever

Leverinsufficiëntie komt door een lever die zijn werk, de spijsvertering reguleren, niet naar behoren kan uitoefenen. Daslook helpt de lever zijn taak weer optimaal uit te voeren. Een leverziekte kan leiden tot galwegenaandoeningen en zelfs chronische huiduitslag zoals eczeem. Als de lever niet goed werkt, worden gifstoffen niet goed verwerkt waardoor het lichaam als laatste redmiddel de gifstof door de huid verwijdert, wat resulteert in het ontstaan van eczeem, een ontsteking op de plek waar de gifstof het lichaam verlaat. Mensen met eczeem of andere huiduitslag hebben hebben soms een leverprobleem. Wanneer de lever weer naar behoren werkt, kunnen de symptomen van een huidziekte verminderen of verdwijnen.

Daslookbloemetje / Bron: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Daslookbloemetje / Bron: Frank Vincentz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Daslook goed voor het immuunsysteem

Daslook is goed voor het immuunsysteem in het algemeen. Het voorkomt griep, verkoudheden, bronchitis en keelpijn. Dat heeft te maken met de ontsmettende, antoibacteriële en schimmelwerende werking van stoffen in daslook. Daarnaast is dit zusje van de knoflook in staat infecties te voorkomen en helpt het slijm los maken.

Daslook in huis en tuin

Daslook kun je laten groeien in de tuin. Het wordt niet hoog en is een goede bodembedekker die zichzelf langzaam uitspreidt. Ieder voorjaar geeft hij leuke witte bloemetjes. De bladeren kun je door soep en salades doen. Hak ze eerst helemaal fijn en eet ze alleen vers. Je kunt fijngehakte daslook prima op een boterham met oude kaas doen. Daslook kun je in een fles olijfolie stoppen om een pittige smaak aan de olie te geven en de geneeskrachtige eigenschappen langer te bewaren. Verder wordt daslook gebruikt in de bereiding van pesto en marinades.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pravastatine: medicijn dat cholesterol verlaagtPravastatine: medicijn dat cholesterol verlaagtWe hebben vet nodig in onze voeding voor vele processen binnen ons lichaam. Wanneer we te veel vet eten, kan er een teve…
Pure chocolade als medicijn: mythe of werkelijkheid?Pure chocolade als medicijn: mythe of werkelijkheid?Pure chocolade zou cholesterol en bloeddruk helpen verlagen en op die manier hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Een…
Atorvastatine voor een lager cholesterolgehalteAtorvastatine voor een lager cholesterolgehalteWe hebben cholesterol nodig om vet in het lichaam te transporteren en het is nodig om cellen, hormonen en gal te maken.…
Hart- en vaatziekten: Belangrijkste ziekten en hun symptomenDe term "hart- en vaatziekten" is een algemene verzamelnaam voor meerdere ziekten en aandoeningen van het hart en/of de…
Bronnen en referenties
Reacties

Hermien, 19-04-2015
Hallo

Waar kan ik Daslook nog meer voor gebruiken in de keuken?
b.v. in de groente en vlees

Gr Hermien Reactie infoteur, 29-04-2015
Je kunr het mengen met andere groenten. Ik ken geen recepten met vlees en daslook want ik eet geen vlees.

Nathalie, 26-09-2014
Waar koop je daslook? Reactie infoteur, 26-09-2014
Daslook is vooralsnog niet te koop; je kunt het in je eigen tuin kweken of plukken in het bos. De bladeren zijn oogstbaar in de lente.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 12-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.