Pravastatine: medicijn dat cholesterol verlaagt

Pravastatine: medicijn dat cholesterol verlaagt We hebben vet nodig in onze voeding voor vele processen binnen ons lichaam. Wanneer we te veel vet eten, kan er een teveel aan cholesterol ontstaan. Hierdoor kan het vet zich gaan ophopen aan de binnenkant van de bloedvaten, waardoor de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte wordt vergroot. Ook kan een hoog cholesterol erfelijk zijn. In sommige gevallen besluit de arts het medicijn pravastatine voor te schrijven. Dit middel behoort tot de statines en remt de aanmaak van cholesterol in de lever en verlaagt het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Te hoog cholesterolgehalte

Cholesterol is een soort vet dat wordt gebruikt om lichaamscellen, hormonen en gal aan te maken. Dit is een vetachtige stof dat niet oplost in het bloed of in water. Het is nodig om vet te verwerken en te transporteren door het lichaam. Het is belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van lichaamscellen. Cholesterol wordt niet alleen via de voeding opgenomen, maar de lever kan het ook zelf maken. Als er een teveel aan cholesterol ontstaat, kan dit zich ophopen aan de binnenkant van de bloedvaten. Hierdoor raakt het bloedvat vernauwd of zelfs helemaal verstopt. Dit wordt ook wel atherosclerose (aderverkalking) genoemd. Aderverkalking vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.

Oorzaken

Een hoog cholesterolgehalte wordt vaak gezien bij mensen die een ongezonde leefstijl hebben, zoals mensen met overgewicht. Zij eten vaak te veel vet voedsel dat de verkeerde vetten (LDL cholesterol) bevat. LDL wordt het slechte cholesterol genoemd omdat dit het risico op hart- en vaataandoeningen verhoogt. Er is dan teveel van het verkeerde vet in het bloed aanwezig. Het kan ook zijn dat het lichaam te veel cholesterol aanmaakt of dat er een erfelijke vorm van een te hoog cholesterol is. Het wordt vaak bij meerdere mensen in bepaalde families gezien. Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een ongezond voedingspatroon.

Pravastatine

Soms besluit de huisarts om pravastatine voor te schrijven. Dit medicijn behoort tot de cholesterolsyntheseremmers, ook wel statines genoemd. Het zorgt ervoor dat de aanmaak van cholesterol in de lever wordt verlaagd en het cholesterol- en vetgehalte in het bloed minder wordt. Artsen schrijven dit niet alleen voor bij mensen die een te hoog cholesterolgehalte hebben, maar ook bij mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaataandoeningen. Mensen die last hebben van hartkramp (angina pectoris) of suikerziekte (diabetes mellitus) krijgen het soms ook voorgeschreven.

Behandeling

Naast het medicijn om de cholesterol te verlagen zal de arts bepalen of er andere factoren zijn die de risico op een hart- of vaataandoening vergroten. Factoren zoals roken, hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht, te vet eten, te weinig beweging en leeftijd kunnen hierbij een rol spelen. Naast het voorschrijven van pravastatine wordt er advies gegeven over een gezondere leefstijl.

Effect

Na ongeveer 4 tot 6 weken is het volledige effect van het medicijn bereikt. Omdat je een hoog cholesterolgehalte niet kunt voelen, zul je er verder weinig van merken. Tijdens een bloedonderzoek wordt duidelijk wat het effect is. Door het geneesmiddel netjes dagelijks in te nemen, zal pravastatine het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Mensen die met dit medicijn het hoge cholesterolgehalte hebben verlaagd, hebben daarna minder vaak hart- en vaatziekten.

Bijwerkingen

Zoals geldt voor elk medicijn, kan het behalve het gewenste effect ook bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn: spierpijn, spierzwakte, spierkramp en gewrichtspijn. Meestal kan het geen kwaad en is het geen ernstige bijwerking. De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderin de rug, maar ook kan het hele lichaam pijnlijk aanvoelen. Andere verschijnselen zijn: algeheel gevoel van ziek zijn, koorts, misselijkheid en overgeven. Mocht je last hebben van bijwerkingen, raadpleeg dan een huisarts. Het kan zijn dat de dosering verlaagd moet worden of dat het beter is om een ander medicijn voorgeschreven te krijgen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigWanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigCholesterol is een van de bouwstoffen die een mens nodig heeft voor cellen en hormonen en wordt door het lichaam zelf én…
Atorvastatine voor een lager cholesterolgehalteAtorvastatine voor een lager cholesterolgehalteWe hebben cholesterol nodig om vet in het lichaam te transporteren en het is nodig om cellen, hormonen en gal te maken.…
Is bergamot gezond?Is bergamot gezond?Bergamot, wetenschappelijk bekend als citrus bergamia, is een citrusvrucht die een kruising tussen een soort limoen en d…
Wat is cholesterol?Wat is cholesterol?Iedereen heeft weleens van het begrip ‘cholesterol’ gehoord. Het is een onmisbare stof in ons lichaam. Het is nodig voor…

Ziekte van Addison: oranjebruine huid, moe en duizeligheidZiekte van Addison: oranjebruine huid, moe en duizeligheidDe bijnierschors is verantwoordelijk voor de afgifte van een drietal zeer essentiële hormonen. Dat zijn androgenen, aldo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Diapicard, Pixabay
  • www.apotheek.nl
  • www.hartstichting.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.