Wanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodig
Cholesterol is een van de bouwstoffen die een mens nodig heeft voor cellen en hormonen en wordt door het lichaam zelf én door middel van voedsel aangemaakt. Het lichaam kent slecht en goed cholesterol. Wanneer iemand teveel van het slechte heeft, is er sprake van en verhoogd risico op hart- en vaatziekte. De slechte cholesterol (LDL) zorgt namelijk voor vernauwing in en soms tot afsluiting van de bloedvaten. Mensen die een hart- of vaatziekte hebben of lijden aan diabetes mellitus krijgen cholesterolverlagende medicijnen: statines. Statines zorgen ervoor dat de aanmaak van cholesterol in de lever wordt afgeremd. De bekendste statines zijn Simvastatine en Pravastatine.
Wat is cholesterol
Cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen
Ons lichaam heeft bouwstoffen nodig voor onder andere cellen en hormonen. Cholesterol is een van die bouwstoffen. Het is een vetachtige stof, die voor het grootste deel door ons lichaam zelf wordt aangemaakt. Een kleinere hoeveelheid cholesterol krijgen we binnen via het voedsel. Ons lichaam kent
slecht en goed cholesterol. Het slechte wordt ook wel aangeduid als LDL. Als men teveel LDL heeft, kan dit leiden tot
vernauwing en soms tot
afsluiting van de bloedvaten. In dat geval spreken we over hart- of vaatziekte.
Risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten
- te hoog cholesterolgehalte
- roken
- overgewicht
- te weinig beweging
- hoge bloeddruk
- diabetes
- erfelijkheid
Het spreekt voor zich dat, als men meerdere risicofactoren tegelijk heeft, de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.
Wie heeft een cholesterolverlagend middel nodig
De artsen in ons land hebben afspraken gemaakt over het toedienen van cholesterolverlagende medicijnen, omdat in lang niet ieder geval dit middel helpt. Eerst wordt door een arts bekeken, welk risico een patiënt op hart- en vaatziekten heeft. Als het risico klein is, dan heeft het toedienen van medicijnen nauwelijks enige invloed. Dan heeft het voorschrijven van cholesterolverlagende middelen ook geen enkele zin.
- Mensen die een hart- of vaatziekte hebben, krijgen in ieder geval altijd statines.
- Mensen met diabetes mellitus hebben een groter risico op hart- en vaatziekten. Ook zij krijgen daarom vaak statines.
Cholesterolverlagende medicijnen statines Simvastatine en Pravastatine
Statine is een van de cholesterolverlagende medicijnen die door artsen het meest wordt voorgeschreven. Statines zorgen ervoor dat de
aanmaak van cholesterol in de lever wordt
afgeremd, waardoor er minder slecht cholesterol in het bloed terecht komt. Dit verlaagt dan weer de kans op hart- en vaatziekten. Dit houdt wel in, dat deze medicijnen jarenlang moeten worden gebruikt. De bekendste statines zijn Simvastatine en Pravastatine.
Bijwerkingen van statines
Zoals bij de meeste medicijnen verschillen de bijwerkingen per persoon. Het merendeel van de mensen verdraagt dit middel goed. Maar zoals altijd zijn er mensen die een negatieve reactie hebben op het gebruik van dit medicijn. Fabrikanten moeten in de bijsluiter dan ook vermelden welke bijwerkingen kunnen optreden, hoe klein de kans daarop ook is.
Enkele bijwerkingen:
- maag- en darmklachten.
- spierpijn.
- afbraak spierweefsel.
- nierbeschadiging.
Over het algemeen is er dus geen reden tot paniek. Slechts een heel klein gedeelte van de gebruikers heeft last van een van deze bijwerkingen.
Wat merkt een patiënt van een cholesterolverlager
Eigenlijk niets. Dit kan betekenen, dat men een beetje nonchalant wordt met het innemen ervan. Maar dan zou men het wel kunnen merken in de negatieve zin. Een cholesterolverlager werkt eigenlijk het best, wanneer men het middel jarenlang, zo niet het leven lang gebruikt. Dus het devies luidt: blijven slikken, iedere dag.