Rosuvastatine: een cholesterolverlager
We hebben vet in onze voeding nodig zodat er hormonen, nieuwe cellen en gal aangemaakt kunnen worden. Als we te veel vet binnen krijgen, kan het teveel aan cholesterol zich aan de binnenkant van de bloedvaten ophopen, waardoor er een grotere kans is op hart- en vaatziekten. Vaak speelt leeftijd, een ongezonde leefwijze, roken en overgewicht een rol. Het kan ook gaan om een aangeboren vorm van teveel aanmaak van cholesterol. Soms besluit de arts om de cholesterolverlager rosuvastatine voor te schrijven. Dit medicijn behoort tot de statines.
Cholesterol
Via onze voeding krijgen we vetten binnen in ons lichaam. De lever zet bepaalde vetten om in cholesterol, een vetachtige stof die het lichaam gebruikt voor de aanmaak van nieuwe cellen, hormonen en gal. Cholesterol vervoert en verwerkt vet door het lichaam. We hebben het nodig voor de energievoorziening en zonder cholesterol kan een mens niet leven. Tijdens het transport door het lichaam wordt cholesterol verpakt in een eiwitpakketje, ook wel lipoproteïnen genoemd. We kennen deze in de vormen HDL (het goede cholesterol) en LDL (het slechte cholesterol). Het LDL cholesterol hecht zich vast aan de binnenkant van de bloedvaten.
Een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed is op zich geen ziekte, maar het vergroot de kans op het krijgen van een hart- en vaataandoening of een herseninfarct (beroerte). Als het cholesterol zich ophoopt in het bloed en zich hecht aan de binnenzijde van de bloedvaten, kan er een vernauwing of een verstopping ontstaan. Dit wordt ook wel
aderverkalking of
atherosclerose genoemd.
Oorzaken
Veel mensen die een te hoog cholesterolgehalte hebben, eten teveel onverzadigd vet, hebben daardoor overgewicht, roken, hebben een hoge bloeddruk of suikerziekte. Er zijn ook mensen die aanleg hebben tot een grotere aanmaak van cholesterol. Er bestaat een erfelijke vorm van een te hoog cholesterol, dat in bepaalde families voor kan komen. Het kan ook komen door een vertraagde werking van de schildklier of als bijwerking van bepaalde medicijnen. Onverzadigde vetten komen vooral voor in koekjes, snoep, volvette kaas en gebak. Wees matig met het consumeren van deze voedingsmiddelen.
De werking
Indien een ongezonde leefstijl een rol speelt, zal de arts adviseren om hier wat aan te doen. Mocht dit niet voldoende zijn, kan er het medicijn rosuvastatine voorgeschreven worden. Dit middel behoort tot de cholesterolsyntheseremmers en wordt ook wel statines genoemd. Het zorgt ervoor dat de aanmaak van het LDL cholesterol in de lever wordt vertraagd en het cholesterol- en vetgehalte in bloed omlaag gaat. Rosuvastatine wordt ook soms voorgeschreven aan mensen die een verhoogde kans hebben op het krijgen van een hart- en vaataandoening zoals hartkramp of bij mensen met suikerziekte.
Een arts zal over het algemeen eerst kiezen voor de cholesterolverlagende medicijnen
simvastatine of
pravastatine. Mocht dit niet tot het gewenste resultaat leiden of het cholesterol is erg hoog, wordt er gekozen voor andere cholesterolverlagers zoals rosuvastatine. Na ongeveer vier tot zes weken zal de volledige werking van het geneesmiddel zijn bereikt. Je voelt hier verder niets van en het zal blijken uit een bloedonderzoek wat het resultaat is. Het is belangrijk het medicijn dagelijks in te nemen, voor een zo goed mogelijk resultaat.
Bijwerkingen
Zoals geldt voor alle medicijnen, kunnen er naast het gewenste effect ook bijwerkingen ontstaan. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: maagdarmklachten zoals misselijkheid, buikpijn, winderigheid, obstipatie (verstopping), diarree of maagzuur. Meestal zijn er alleen aan het begin van de behandeling klachten omdat het lichaam nog aan het medicijn moet wennen en zijn de bijwerkingen vrij mild. Het kan helpen als het medicijn tegelijk met een maaltijd wordt ingenomen.
Andere bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, gevoel van zwakte, spierpijn, gewrichtspijn en spierkrampen. De spierpijn is meestal in de kuiten of onderin de rug aanwezig, maar het kan ook op andere plaatsen voorkomen. Mocht het een grote hinder geven of heb je last van andere onverklaarbare spierpijn, raadpleeg dan de huisarts. Het kan zijn dat de dosis van de medicatie minder moet worden.
Lees verder