Trillend ooglid: ongewone afleidende beweging bij het oog
U bent lekker geconcentreerd aan het werk, wordt u ineens afgeleid door uw ooglid. Het begint dermate te trillen waardoor u erop gaat letten. Het zorgt ervoor dat u uw werk minder goed kunt doen. In de meeste gevallen wordt het door werkdruk, stress en angsten veroorzaakt, waardoor spanningen in het lichaam toenemen. Het kan dus een waarschuwing zijn. Waardoor wordt een trillend ooglid veroorzaakt en waarom is veel rust van groot belang?
Trillend ooglid
Wat zijn de kenmerken?
Een trillend ooglid kan aan beide ogen voorkomen. Het voelt als een kleine maar opvallende trilling, waarbij het minuten kan aanhouden. Het kan eveneens een aanhoudende beweging zijn of juist af en toe voorkomen. Men heeft er weinig tot praktisch geen overlast van behoudens dat het irritant is en kan afleiden. Het zorgt ervoor dat men minder geconcentreerd is, waardoor de dagelijkse werkzaamheden minder goed worden uitgevoerd. Oftewel men wil er weer zo snel als mogelijk vanaf. Soms betreft het een dermate ernstige trilling, waardoor men de ogen moet sluiten. Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kan eraan worden gedaan?
Reden tot bezorgdheid?
Er wordt vaak verondersteld (vanuit gewoonte of overlevering) dat een trillend oog een voorspelling is. Komt het voor bij het linker oog dan brengt het voorspoed, echter het rechteroog geeft slechte tijden aan. Dergelijke uitspraken vallen uiteraard onder een fabeltje. Trillende oogleden kunnen wel een teken zijn van overwerktheid en een mate van stress of spanningen in het lichaam. De ongecontroleerde spierbewegingen kunnen daarnaast ook overslaan naar andere delen van het gezicht. Denk aan
trillingen in de wenkbrauwen, mondhoek of nek (faciale myokymie). Dergelijke ernstige trillingen komen slechts zeer sporadisch voor. In praktisch alle gevallen zal de aandoening met voldoende rust met ontspanning afnemen en verdwijnen.
Klachten bij trillend ooglid
Het hebben van ongewone bewegingen of trillingen zal altijd opvallen. Het leidt af waarbij de ooglidtrilling soms uren of dagen kan aanhouden. De spiersamentrekking zorgt ervoor dat de persoon vaker automatisch gaat
knipperen en dat spieren nabij de ogen ook gaan irriteren. Het kan aanvullend resulteren in ruw aanvoelende ogen, doordat het traan te snel en te vaak door de oogleden wordt verplaatst. Er ontstaat een omstandigheid van lokale uitdroging. Het kan aanvullend leiden tot gevoeligheid voor licht en snel vermoeide ogen hebben.
Redenen waardoor het wordt veroorzaakt
Een ongewoon gevoel in het ooglid kan meerdere oorzaken hebben. Tot dusver is nog niet bekend, waardoor het fenomeen wordt veroorzaakt. Er zijn wel aanwijzingen, dat bepaalde lichamelijke omstandigheden er aanleiding voor kunnen zijn. Denk aan de volgende veel voorkomende situaties, waarbij de zenuwen lokaal overactief zijn.
Stress en spanningen
Indien men veel moet concentreren, langdurig in de weer is of veel
stress ondervindt, dan neemt het zuurgehalte in het lichaam toe. Plaatselijk bouwt melkzuur zich dan in spieren en weefsels op, waarbij het op een zeker moment klachten gaat geven. Denk aan kramp, het hebben van een spasme of juist vreemde onverklaarbare trillingen.
Droge vermoeide ogen
Langdurig
wakker zijn, maar ook te droge ogen hebben invloed op de gesteldheid van het ooglid. Doordat onvoldoende oogvloeistof aanwezig is, droogt de oogbol en het lid eroverheen enigszins uit. In dat geval is er sprake van secundaire trillingen, welke door de toestand van de ogen worden veroorzaakt. In dat geval dient de veroorzaker te worden aangepakt. Denk aan het geregeld toedienen van oogdruppels.
Koffie, alcohol en roken
Overmatige inname van stimulerende middelen kan invloed uitoefenen op de werking van spieren. Zeker bij de inname van grote hoeveelheden koffie kan men opgefokt raken, waardoor tintelingen en trillingen worden veroorzaakt. Dit kan het gehele lichaam treffen echter en komt vaak rond de ogen voor. Ook roken kan door overmatige nicotine-inname verschillende klachten geven, zoals
vernauwing van de bloedvaten, verhoogde bloeddruk en daarmee meer spanningen in het lichaam. Minder met koffie en alcohol waarnaast stoppen met roken altijd verstandig is.
Medicatie
Ieder type medicijn heeft bepaalde gevolgen. Het is daarom noodzakelijk om bij nieuwe medicatie-inname de bijsluiter aandachtig te lezen. Uit onderzoek en patiëntengegevens worden specifieke complicaties gerapporteerd, waarmee de gevolgen van medicijnen worden vastgelegd. Door medicinale inname kunnen eveneens de oogleden gaan opspelen. Informeer bij de behandelend arts of er geen vervangende medicatie voorhanden is.
Hoe te behandelen?
In de meeste gevallen zal
rust voldoende zijn om de klachten een halt toe te roepen. Het verdwijnt daarmee geleidelijk. De trillingen kunnen echter wel terugkeren, doordat bijvoorbeeld spanningen en stress in het lichaam toenemen. Veel ontspannen en tijdig onthaasten zijn van groot belang. Is er sprake van droge ogen dan is het indoen van oogdruppels noodzakelijk. Heeft men er chronisch last van dan kan worden overwogen om een injectie toe te passen (botuline-toxine). Het heeft tot doel om lokaal de spieractiviteit uit te schakelen, zodat trillingen niet voor kunnen voordoen. Het kan worden gecombineerd met opvullers, zodat de leden er normaal blijven uitzien. In de meest uitzonderlijke gevallen (blepharospasme met krampachtig dichtgeknepen oogleden) kan een chirurgische ingreep worden toegepast.
Lees verder