Hielspoor: pijn onderkant zool, hiel bij opstaan en na rust

Hielspoor: pijn onderkant zool, hiel bij opstaan en na rust Een veel voorkomende pijnlijke aandoening is hielspoor. Daarbij wordt een ontsteking veroorzaakt door toedoen van een inwendige botvergroeiing danwel een geïrriteerde peesplaat. De ontsteking in de hiel zorgt ervoor dat de persoon na rust – door stijf weefsel – veel pijn heeft tijdens de eerste stappen. De pijn kan een zeer intense steek zijn en kan soms langdurig aanhouden. Wat houdt hielspoor in, hoe veroorzaakt het een ontsteking en wat kan eraan worden gedaan?

Hielspoor


Voorkomen van de ontsteking

Ontsteking aan de hiel waarbij vergroeiingen of peesplaatontsteking de oorzaak zijn, zorgen ervoor dat bij stijve of niet opgewarmde spieren de beweging extra lastig of pijnlijk is. Deze aandoening komt vermoedelijk bij vierhonderdduizend mensen per jaar voor en daarmee is het een belangrijke bron van veel ellende. Toch kan de pijn met handige aanpassingen worden vermeden, zodat men er goed mee kan rondlopen. Wat kan men doen indien er sprake is van hielspoor of peesplaatontsteking?

Kenmerken van de aandoening

Fysiek is er sprake van een vergroeiing van het hielbot, waarop we lopen. De vergroeiing steekt als een punt wijzend naar de tenen, waarbij het weefsel aantast. Normaal heeft men er geen last van zolang er nog geen sprake is van een ontsteking aan het botvlies. Heeft men er wel last van dan uit het zich in een ernstig stekende pijn, zodra men uit rust weer in beweging komt. Denk aan langdurig zitten aan een bureau of bij het ontwaken. De spieren en pezen moeten dan weer in beweging komen (worden uitgerekt) voor goede doorbloeding. Op dat moment wordt meestal de ergste pijn ervaren. Ook bij rust kan de zool of hiel stijf aanvoelen of juist branderig zijn. Soms verdwijnen de pijnen compleet na beweging. Het kan voorkomen dat men altijd de pijn ervaart, waardoor de persoon minder is geneigd om te gaan bewegen. Let wel soms kan er sprake zijn van hielpijn terwijl het kalkaanhangsel niet is gevormd.

Waarom wordt hielspoor gevormd?

Mensen die de zool veel overbelasten kunnen er na verloop van tijd last van krijgen. Denk aan sporters, atleten, renners of mensen die veel op een bepaalde plek staan. Daardoor wordt de verbinding vezelband met aanhechting hiel dermate langdurig of onjuist op trek belast, dat het gaat ontsteken. Dit zal met de tijd tot een kalkaanzetting leiden, waardoor de vergroeiing ontstaat. Oftewel de ontsteking kan tot pijn leiden, zowel zonder als met de feitelijke hielspoor. Er zijn meerdere redenen waardoor het kan worden veroorzaakt. Denk aan een onjuiste loopbeweging (overpronatie) bij lopen, golven of sporten, overbelast lichaam door werk, zwangerschap of achillespeesblessure. Meest opvallende is dat de persoon vaak op een ongewone manier loopt, waarbij één zijde van de zool wordt overbelast.

Progressieve verslechtering

Omdat er sprake is van een ontsteking aan het botvlies, zal de omstandigheid verslechteren. De pijn kan in eerste instantie dragelijk zijn, echter zal dus in ernst toenemen. Dat is de reden dat er iets aan gedaan moet worden. Zonder behandeling zal de pijnlijke aandoening verergeren. Een ontsteking zal dus altijd moeten worden behandeld, zodat een progressieve aantasting wordt voorkomen. Hoe kan de invloed van de pijnlijke aandoening middels handige tips worden verminderd?

Invloed van rekken en strekken

Voordat u opstaat en loopt is het van belang om even de spieren los te maken. Tijdens rust verkort de peesplaat in de zool iets, waardoor extra spanning op de verbinding kan komen. Zet u direct de eerste stappen dan zal deze peesplaat extra moeten uitrekken, waardoor de ontsteking extra pijn doet. Het is dus van belang om in eerste instantie voetbewegingen te maken zonder dat u erop staat. Beweeg tijdens het zittende werk geregeld uw voeten, zodat u een vergelijkbare loopbeweging maakt. Doe ook enkele oefeningen voordat u opstaat, zodat de pees reeds is uitgerekt en de stekende pijn wordt vermeden. Bij het overgrote deel van de personen lossen oefeningen voor beweging de pijnlijke problemen op.

Steunzooltjes

Omdat de aanleiding van de ellende en pijn vaak een onjuiste loopbeweging is, dient dat te worden gecorrigeerd. Daartoe kunt u steunzooltjes aangemeten krijgen, zodat de voet wordt gecorrigeerd. De voetboog zal dan niet op een onnatuurlijke manier doorbuigen. De steuntjes zorgen ervoor dat er niet telkens veel spanning op de peesband en hielaansluiting komt te staan. Daardoor kan de aandoening geleidelijk aan verdwijnen, doordat het botvlies minder geïrriteerd is.

Vaak wordt er geen medicatie gegeven, omdat het met oefeningen en zooltjes goed is te behandelen. Om de invloed van de ontsteking te verminderen, kunt u overwegen om berkenblad- of brandnetelthee in te nemen. Daarmee kunnen ongewenste stoffen zoals zuren en ontstekingsveroorzakers verder worden afgevoerd. Heeft u veel zwelling en pijn laat het dan afkoelen met ijs waarbij u aspirine kunt gebruiken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hielspoor; van oorzaak tot behandelingHielspoor; van oorzaak tot behandelingAls je weleens last gehad hebt van je hiel, kan het best zo zijn dat het hielspoor geweest was. Meer dan 10 procent van…
Pijn aan de hak of hielPijn aan de hak of hielPijn aan de hak of de hiel is meestal het gevolg van een peesplaatontsteking of hielspoor. De behandeling voor beiden is…
Hielspoor en sportenHielpijn is een vervelende pijn aan de onderkant van de voet. Veelal is hielspoor de oorzaak van deze pijn. Meer dan 10%…
Pijn aan de hiel/ hak na hardlopen of springenPijn aan de hiel/ hak na hardlopen of springenVooral (beginnende) sporters krijgen er vaak mee te maken: pijn aan de hiel. Overigens is de juiste benaming hiel geen h…

Huidatrofie: paarse, blauwe plekken bij dunner wordende huidHuidatrofie: paarse, blauwe plekken bij dunner wordende huidDoor het ouder worden, bij inname van Prednison maar ook door aandoeningen sterven huidcellen versneld af, waardoor de h…
Uretritis: een ontsteking van de plasbuisUretritis: een ontsteking van de plasbuisDe plasbuis is de buis waardoor de urine vanaf de blaas het lichaam verlaat. Door een bacteriële infectie kan de plasbui…
Bronnen en referenties
  • http://www.lopenzonderpijn.nl/hielspoor-pijnlijke-hiel-hak-hielpijn.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.