Uretritis: een ontsteking van de plasbuis

Uretritis: een ontsteking van de plasbuis De plasbuis is de buis waardoor de urine vanaf de blaas het lichaam verlaat. Door een bacteriële infectie kan de plasbuis ontstoken raken. De oorzaak kan chlamydia of gonorroe zijn. Besmetting vindt meestal plaats door seksueel contact. De klachten zijn pijn en een branderig gevoel bij het plassen. Het wordt gezien als een SOA en daarom moet je oppassen bij seksueel contact. Vrouwen kunnen zelfs onvruchtbaar worden als het niet wordt behandeld.

De plasbuis

De plasbuis (urethra) loopt bij een man vanaf de blaas tot aan het uiteinde van de penis. Bij een vrouw is de plasbuis een stuk korter en loopt vanaf de blaas naar het uiteinde van de vagina. Aan de binnenkant is de plasbuis bekleed met een dun slijmvlies. Dit slijmvlies kan ontstoken raken doordat bacteriën zich aan de binnenzijde van de plasbuis hechten.

Oorzaken

Bij een uretritis komen er bacteriën de plasbuis binnen en ze hechten zich vast in het slijmvlies. Hierdoor kan de binnenkant van de plasbuis ontstoken raken. Hoewel het meestal ontstaat als gevolg van seksueel contact, kan het soms door een andere reden ontstaan. Soms blijft de oorzaak onbekend en wordt er geen bacterie gevonden. Het kan ook zijn dat de opening van de plasbuis ontstoken is geraakt, en dat deze naar binnen slaat. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als een man zich heeft laten besnijden, waarbij de voorhuid operatief is verwijderd.

Symptomen

Als de plasbuis ontstoken raakt, kan het een pijnlijk en branderig gevoel geven, vooral tijdens het plassen. De uitgang kan rood, geïrriteerd en wat gezwollen zijn. Meestal is deze aandoening het gevolg van seksueel contact met een besmette bedpartner, waarbij de chlamydia- of gonorroe-bacterie wordt overgebracht. Bij de man kan er een helder slijm of wat gele pus uit de plasbuis komen. In de volksmond wordt dit ook wel een “druiper” genoemd. Als je dit hebt, heb je een SOA (=seksueel overdraagbare aandoening).

Diagnose

Als het gaat om chlamydia of gonorroe, kan dit goed worden aangetoond met een urinetest. Probeer als je urine afgeeft, vooral het eerste beetje urine op te vangen omdat hierin de meeste bacteriën zullen zitten. Probeer ook een paar uur niet te plassen als je urine wilt afgeven. De afgenomen urine of in sommige gevallen de pus uit de plasbuis wordt op de kweek gezet. Na ongeveer een week is de uitslag bekend.

Behandeling

Omdat het een ontsteking betreft, bestaat de behandeling uit antibiotica om de bacteriën te bestrijden. Zoals geldt voor alle antibioticakuren, moet je het afmaken. Als de klachten weg zijn, betekent het niet dat direct alle bacteriën weg zijn. Als je te vroeg stopt met de kuur, kunnen de bacteriën opnieuw toeslaan en kunnen ze weer een ontsteking veroorzaken. Als er sprake is van een gonorroe, dan krijg je meestal een eenmalige injectie met antibiotica. Daarnaast speelt een goede hygiëne een belangrijke rol. Mocht je na de behandeling toch nog klachten houden, of de plasbuisontsteking komt weer terug, aarzel dan niet om je opnieuw te laten onderzoeken door je huisarts. Het kan zijn dat je misschien een ander soort antibioticum nodig hebt om het probleem te verhelpen.

Is het ernstig?

In principe is het niet ernstig, maar je kunt het beter wel laten behandelen. Vrouwen kunnen soms door een onbehandelde SOA onvruchtbaar worden. Zolang je nog niet zeker weet of je een SOA-besmetting hebt, kun je beter maatregelen treffen zodat je een ander niet besmet: vrij daarom altijd veilig. Houd er rekening mee dat je tot ongeveer een week na de behandeling nog mogelijk een ander kunt besmetten. Daarom kun je beter seksueel contact vermijden of anders in ieder geval een condoom gebruiken.

Partners waarschuwen

Zoals belangrijk is bij elke vorm van een SOA, is het belangrijk om je seksuele partner(s) in te lichten van afgelopen zes maanden, ook al vind je het moeilijk om te zeggen. Ook als zij aangeven geen klachten te hebben, is het toch verstandig dat ze zich laten nakijken door de huisarts. Zo wordt voorkomen dat zij andere mensen besmetten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn bij het plassen bij man en vrouw: symptomen en oorzaakPijn bij het plassen bij man en vrouw: symptomen en oorzaakPijn bij plassen man en vrouw. Dysurie is de medische term voor pijn of ongemak bij het urineren of plassen. Dit wordt o…
Plasbuisontsteking (urethritis): symptomen en behandelingPlasbuisontsteking (urethritis): symptomen en behandelingWat is een plasbuisontsteking? Urethritis of plasbuisontsteking is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant v…
Uretritis: Ontsteking van urinebuis met pijn bij het plassenUretritis: Ontsteking van urinebuis met pijn bij het plassenUretritis, soms ook geschreven als 'urethritis', is een ontsteking van de urinebuis, het kanaal dat urine van de blaas n…
Afscheiding uit de penis of plasbuis bij de man: oorzakenAfscheiding uit de penis of plasbuis bij de man: oorzakenMen spreekt van afscheiding uit de penis of penisafscheiding wanneer heldere of troebele vloeistof uit de penis komt. Bi…

Hielspoor: pijn onderkant zool, hiel bij opstaan en na rustHielspoor: pijn onderkant zool, hiel bij opstaan en na rustEen veel voorkomende pijnlijke aandoening is hielspoor. Daarbij wordt een ontsteking veroorzaakt door toedoen van een in…
Leukoplakie: witte aanslag, tintelend gehemelte, tong, keelLeukoplakie: witte aanslag, tintelend gehemelte, tong, keelEen vreemde tinteling of een branderig gevoel in uw mond kan worden veroorzaakt door leukoplakie. Dit is een geleidelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DarkoStojanovic, Pixabay
  • www.thuisarts.nl
  • www.medicinfo.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 20-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.