Afscheiding uit de penis of plasbuis bij de man: oorzaken

Afscheiding uit de penis of plasbuis bij de man: oorzaken Men spreekt van afscheiding uit de penis of penisafscheiding wanneer heldere of troebele vloeistof uit de penis komt. Bij afscheiding uit de penis gaat het uniek over sperma of voorvoet. Zowel de dikte als de kleur (melkachtig wit, groen of geel) van de afscheiding kan variëren. Ook kan de penisafscheiding een bepaalde geur hebben. De afscheiding kan het gevolg zijn van een infectie, waaronder een seksueel overdraagbare aandoening. Urethritis is de term die gebruikt wordt om te verwijzen naar een ontsteking van de plasbuis, hetgeen vaak gepaard gaat met afscheiding uit de penis.

Binnenzijde van de urinebuis / Bron: Michael Reeve, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Binnenzijde van de urinebuis / Bron: Michael Reeve, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is afscheiding uit de penis?

Afscheiding uit de penis (of piemel) verwijst naar het fenomeen dat uit de urinebuis (ook plasbuis of urethra genoemd) heldere of troebele vloeistof komt. Deze afscheiding kan helder of met pus gevuld of zelfs plakkerige zijn, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Afscheiding uit de penis komt vooral voor bij seksueel actieve jongemannen.

Klachten en symptomen afscheiding uit de penis

Afscheiding uit de penis kan eenvoudigweg worden herkend doordat uit de opening op de top van de eikel vloeistof komt, die helder of troebel kan zijn en varieert in hoeveelheid. Andere symptomen van penisafscheiding zijn:
 • waterige (heldere) afscheiding, of juist dik en stroperig
 • afscheiding kan wit, geel of troebel (met pus) zijn
 • de afscheiding is soms bloederig.
 • soms heeft penisafscheiding een geur, maar vaak is deze geurloos
 • soms pijn (penispijn)
 • plasproblemen, zoals:
 • een brandend gevoel of pijn tijdens het plassen
 • een dringende behoeften om vaak te plassen (en vaak plassen)
 • jeukende penis

Pus ontwikkelt zich als gevolg van een infectie. Bloederige afscheiding komt vaak door een onsteking die leidt tot bloedingen of inwendige letsel.

Onderliggende aandoening
Afscheiding uit de penis is op zichzelf een symptoom van andere aandoeningen. Iemand met afscheiding uit de penis kan klagen over pijn of een branderig gevoel. Urineren of plassen kan ook een onaangename sensatie geven. De hoeveelheid afscheiding kan variëren van weinig tot veel De getroffen persoon kan ook last hebben van frequent urineren, vooral 's nachts.

Oorzaken van afscheiding uit de penis

Seksueel overdraagbare aandoening (soa)

Bij mannen kan afscheiding uit de urinebuis een aantal oorzaken hebben, maar meestal is de boosdoener een seksueel overdraagbare aandoening (soa). De geslachtsziektes gonorroe (in de volksmond 'een druiper' genoemd) en chlamydia, zijn daarvan de belangrijkste.

Mannen met een chlamydia-infectie krijgen in tegenstelling tot vrouwen vaak last van klachten. Gewoonlijk gaat het hierbij om pijn of een branderig gevoel bij het plassen. Vooral ’s ochtends kan er waterige, heldere tot pussige, geelgroene afscheiding uit de plasbuis ontstaan. In sommige gevallen is er pijn in de balzak of pijn tijdens de ontlasting.

Een vrouw merkt vaak weinig of helemaal niets van gonorroe. Mannen hebben daarentegen meestal wel duidelijke klachten, die vaak enkele dagen tot enkele weken na het oplopen van de infectie optreden. Die klachten bestaan uit pusachtige afscheiding uit de plasbuis, vaak gelig of groenig van kleur. Hier komt de naam 'druiper' vandaan. Een ontstoken plasbuis geeft een branderig of geïrriteerd gevoel bij het urineren.

Plasbuisontsteking

Urethritis of plasbuisontsteking geeft vaak pus- of witachtige slijmafscheiding uit de penis en wordt in veel gevallen veroorzaakt door bacteriën die verantwoordelijk zijn voor seksueel overdraagbare aandoeningen (vaak chlamydia- of gonorroebacteriën), maar het kan ook veroorzaakt worden door bacteriën die urineweginfecties veroorzaken, zoals een blaasontsteking.

Geïrriteerde plasbuis

Afscheiding uit de penis hoeft niet per se te worden veroorzaakt door een soa of een urineweginfectie, maar kan ook worden veroorzaakt doordat de eikel en de urinebuis geïrriteerd zijn door bijvoorbeeld het gebruik van zeep, badschuim of andere detergentia.

Urineonderzoek / Bron: Istock.com/jacky9946Urineonderzoek / Bron: Istock.com/jacky9946

Onderzoek en diagnose

Bij afscheiding uit de penis is het te allen tijde raadzaam de huisarts te consulteren. De diagnose wordt gesteld op basis van het afnemen van een anamnese, het verrichten van lichamelijk onderzoek en door urine-onderzoek om te achterhalen of er sprake is van een infectie. Een test of een kweek kan nodig zijn om te bepalen welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en welke medicijnen hiertegen werkzaam zijn. Bij een urethraal uitstrijkje wordt met een een wattenstokje wat afscheiding van de plasbuis weggenomen. De uitslag van het urineonderzoek is gewoonlijk binnen een dag bekend en de uitslag van de kweek binnen enkele werkdagen tot een week.

Behandeling afscheiding uit de penis

De behandeling van afscheiding uit de penis, is afhankelijk van de oorzaak. Een antibioticum kan worden voorgeschreven bij bacteriële infecties. Bij een seksueel overdraagbare aandoening moet de seksuele partner(s) van de betrokken persoon ook worden behandeld. Anders bestaat de kans op herinfectie.

Wanneer een bepaalde zeep of een andere irriterende stof de oorzaak is, dan is het verstandig dit niet meer te gebruiken. Was de penis met lauw water zonder zeep.

Afscheiding uit de penis voorkomen

De meest zekere manier om besmetting met seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen, is seksuele onthouding of door een duurzame en wederzijds monogame relatie aan te gaan met een partner die is getest en van wie bekend is dat deze niet-geïnfecteerd is.

Onbeschermd seksueel contact met anderen, meerdere seksuele partners en orale of anale seks, verhogen de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen, die op hun beurt kunnen resulteren in afscheiding uit de penis.

Complicaties

Urethritis of plasbuisontsteking bij mannen als gevolg van chlamydia, kan complicaties tot gevolg hebben. Onbehandelde chlamydia kan zich verspreiden en leiden tot ernstiger gezondheidscomplicaties bij mannen, waaronder:

Lees verder

© 2011 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Penisafscheiding: Afscheiding van vloeistof uit penisPenisafscheiding: Afscheiding van vloeistof uit penisEen penisafscheiding wijst op elke ongewone vloeistof die uit de penis komt (dus geen sperma of urine). Afhankelijk van…
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
Oorzaken van waterige afscheidingOorzaken van waterige afscheidingMeestal is afscheiding vloeibaar van textuur, echter soms kunt u waterige afscheiding hebben. Waterige afscheiding is ee…

Bloed in sperma: oorzaken en behandeling van hemospermieBloed in sperma: oorzaken en behandeling van hemospermieBloed in sperma is een verschijnsel dat grote ongerustheid en angst kan oproepen. Hemospermie ziet er vaak uit als bruin…
Acne: behandelen en bestrijden van jeugdpuistjesAcne: behandelen en bestrijden van jeugdpuistjesVeel jongeren hebben last van jeugdpuistjes. Deze jeugdpuistjes ontstaan door een te veel aan talg. Daardoor kan de acne…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/Spotmatik
 • Healthline. Male Chlamydial Urethritis. https://www.healthline.com/health/std/chlamydial-urethritis-male (ingezien op 21-5-2018)
 • Afbeelding bron 1: Michael Reeve, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/jacky9946

Reageer op het artikel "Afscheiding uit de penis of plasbuis bij de man: oorzaken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anoniem, 28-09-2019 07:36 #3
Ik ben 72j. Al paar jaar heb ik last van gele slijm afscheiding. Gebruik regelmatig Micronite Cortizone zalf. Maar echt helpt het niet. Wie helpt mij?

Anoniem, 22-09-2015 15:32 #2
Hallo,
Ik heb al een jaar lang last van kleverig doorzichtige vloeistof die uit mijn penis komt, vooral 's ochtends ongeveer 1 keer per week en naar de huisarts wil ik liever niet gaan… maar als het moet wel. Weten jullie wat dit kan zijn? Ik ben 15.
Groet,
Anoniem Reactie infoteur, 28-09-2015
Het kan gaan om een zogeheten 'nachtelijke zaadlozing', ook wel 'natte droom' genoemd. Natte dromen komen voor tijdens de REM-slaap, de slaapfase waarin je erg levendig droomt. Allerlei onbewuste lichamelijke functies worden in deze fase gestimuleerd. Je hartslag en ademhaling versnellen. Er stroomt extra bloed naar de hersenen en naar de zwellichamen in de penis. Dit zijn normale lichamelijke reacties. Je kan maar weinig doen aan natte dromen. Het is een reactie van je lichaam, net als de hik.

Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Aras, 17-04-2015 20:27 #1
Hallo,
sinds kort heb ik de zelfde voorkomende klachten zoals hier vermeld.
Maar ik heb ook pijn aan mijn geslachtsdeel aan de eikel en net eronder.
ik ben naar de huisarts geweest en heb een bloedmonster en urine monster af moeten geven voor de soa test.
gelukkig negatief, ik gebruik al 7dagen antibiotica 2maals per dag en moet nog 7dagen gebruiken
in die 7dagen is het nog niet beter op geworden komt nog steeds gele vocht uit en een branderig gevoel en pijn aan mijn eikel.
en als ik een stijve krijg doet ook zeer,
ik hoop hierbij dat ik meer over dit onderwerp (ziekte) krijgt te weten alvast bedankt groetjes; Aras

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 06-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Geslachtsziekten (SOA's)
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!