Spierklachten en vermoeidheid door cholesterol medicijnen

Spierklachten en vermoeidheid door cholesterol medicijnen Het aantal mensen dat in Nederland Cholesterolverlagende statines gebruikt is maar liefst 1,5 miljoen. Zocor, Simvastatine, Selektine, Lipitor, Canef zijn bekende merken. Maar dergelijke medicijnen hebben vaak wel bijwerkingen, zoals misselijkheid, vermoeidheid, spier- en darmklachten. Vooral spierklachten (spierzwakte, krampen, spierpijn, vermoeidheid) komen veel voor, en worden als hinderlijke bijwerkingen van cholesterolverlagers ervaren. Terwijl er diverse wetenschappers zijn die het nut van dergelijke Cholesterolverlagers bestrijden, omdat volgens hen een te hoog cholesterol geen oorzaak van aderverkalking is.

Statine

Statine is een middel dat gebruikt wordt bij een te hoog cholesterolgehalte in het bloed (hypercholesterolemie) als de combinatie van een dieet, lichaamsbeweging en afvallen het cholesterolgehalte niet blijkt te kunnen verlagen. Het middel wordt ook gebruikt voor het voorkomen van een herhaalde aandoening van de kransslagaderen van het hart indien u een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed heeft. We spreken van een te hoog cholesterolgehalte bij een waarde van meer dan 5,5 mmol/l.

Toenemende twijfel

Maar er zijn steeds meer wetenschappers die menen dat een hoog cholesterolgehalte beslist niet de oorzaak kan zijn van aderverkalking. Dr. Gábor Lenkei (auteur van het boek "Cholesterol is niet schadelijk") en Professor Hartenbach (auteur van "De Cholesterol-leugen") zijn van mening dat cholesterol een nuttige stof is die het lichaam nodig heeft, en de bloedvaten niet kan beschadigen.

Bijwerkingen

De stof statine kent een aantal mogelijke bijwerkingen, die breeduit op de bijsluiter van de medicijnen worden uitgemeten die statine bevatten. Een opmerkelijke bijwerking betreft de mogelijke nadelige invloed op de conditie van de spieren. Dit houdt verband met het feit dat bijvoorbeeld het medicijn simvastatine, en ook de andere cholesterolremmers die statines bevatten, de natuurlijke aanmaak van Q10 afremmen.

Wat is Q10

Q10 dat ook bekend staat onder de naam co-enzym Q10, is een stof die ons lichaam nodig heeft bij de energievoorziening. De stof heeft een functie bij de zogeheten mitochondreën, dat zijn de minuscule energiefabrieken die zich in elke cel bevinden. Juist de cellen in ons lichaam welke actief zijn in de spieren, en daardoor veel energie gebruiken, herbergen veel van deze mitochondriën. Q10 is, samen met de stof carnitine, belangrijk voor het functioneren van de mitochondriën. Q10 zet namelijk het zogeheten ADP (dat is de energie die uit de verbranding van vet en suiker ontstaat) om in een voor ons gestel te gebruiken energievorm, te weten ATP. Q10 valt overigens niet onder de vitamines. Dat heeft te maken met het feit dat ons lichaam in wezen zelf genoeg Q10 kan produceren. En dat geldt niet bij de meeste vitamines, waarvan ons lichaam niet in staat is die te maken, sommigen hooguit een beetje zoals vitamine D. Naarmate we ouder worden neemt de aanmaak van Q10 en carnitine af. Overigens zitten deze stoffen in bepaalde soorten voedsel, zoals vlees en vis. Bij de apotheek en drogist zijn deze stoffen ook als supplement te verkrijgen. Het is momenteel in onderzoek of extra Q10 en carnitine kunnen bijdragen aan minder vermoeidheid en meer energie. Bij nierdialyse, kanker of hartfalen zouden de stoffen een gunstig effect hebben.

Moe van de medicijnen?

Cholesterolverlagende medicijnen met statines hebben een ongunstige invloed op de Q10-hoeveelheid van ons lichaam. Het Q10 maakt ons lichaam namelijk uit dezelfde stof, als waaruit het cholesterol wordt gemaakt. En de statines zorgen ervoor dat deze stof wordt geblokkeerd. Het gevolg is dat ons lichaam niet alleen minder cholesterol kan gaan maken, maar helaas ook minder Q10. Dit zou kunnen verklaren waarom een belangrijke bijwerking van cholesterolverlagende statines zich uit in allerlei spierproblemen, zoals kramp, spierzwakte, spierpijn, moeheid. Er zijn veel studies naar het nut om extra Q10 in te nemen. Bij een onderzoek onder proefpersonen, die statines gebruikten en tevens spierklachten vertoonden, bleek extra Q10 een positieve uitwerking op de spierpijn te hebben. Bij een ander vergelijkbaar onderzoek, kon het nut van extra Q10 echter niet worden aangetoond. In ieder geval is het niet goed om te veel Q10 te gebruiken in een keer. Twee keer een dosis van 100 mg over de dag verspreid is gunstiger dan 200mg in een keer. Q10 kan overigens de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden, dus overleg met apotheek of arts.

Vitamine D

Extra vitamine D blijkt in sommige gevallen ook goed te helpen tegen spierpijn door statines. Bij statine-slikkers wordt namelijk nog wel eens een te laag vitamine D-gehalte geconstateerd.

Medicijnen die statine bevatten

  • Simvastatine - merknaam Zocor
  • Pravastatine - merknaam Selektine
  • Atorvastatine - merknaam Lipitor
  • Rosuvastatine - merknaam Crestor
  • Fluvastatine - merknaam Lescol

Lees verder

© 2009 - 2021 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Simvastatine: een veelgebruikte cholesterolverlagerSimvastatine: een veelgebruikte cholesterolverlagerDe meest voorgeschreven cholesterolverlager is simvastatine en het wordt gebruikt bij mensen die vanwege een erfelijke a…
Wanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigWanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigCholesterol is een van de bouwstoffen die een mens nodig heeft voor cellen en hormonen en wordt door het lichaam zelf én…
Simvastatine: werking, toepassing en bijwerkingenSimvastatine: werking, toepassing en bijwerkingenSimvastatine is de meest voorgeschreven cholesterolverlager in Nederland en wordt gebruikt om het risico op hart- en vaa…
Is bergamot gezond?Is bergamot gezond?Bergamot, wetenschappelijk bekend als citrus bergamia, is een citrusvrucht die een kruising tussen een soort limoen en d…

Hartklachten vrouw anders dan bij manHartklachten vrouw anders dan bij manHartaanval vrouw en hartklachten worden nog steeds verward met een griepaanval. Problemen aan het hart en hartkloppingen…
Tao bij moeilijke menstruatieTao bij moeilijke menstruatieMenstruatiepijn, hevig vloeien, misselijkheid, uitgeschakeld zijn voor een paar uur of een halve dag. Voor veel vrouwen…
Bronnen en referenties
  • Plus magazine (o.a. mei 2016)
  • Lijf & gezondheid okt-2014
Reacties

Maartje, 09-05-2019
Ik heb sinds een half jaar simvastine 40. Heb veel last van pijn in de heupen in nacht vreselijk vermoeidheid kom haast de trap naar boven niet op moet me echt omhoog trekken zou dit ook door het medicijn kunnen komen? Reactie infoteur, 10-05-2019
Als u de huisarts hiervoor nog niet wil benaderen, kunt u misschien eerst uw apotheek vragen.

Mevr Baardman, 09-10-2018
Vermoeid door medicijngebruik is bekend.
Het aanraden van q 10 is niet aan te bevelen. Dat zet het hart in actie, en dat kunnen vernauwde bloedvaten niet aan, dus hogere bloeddruk, meer last van angina pectoris, hogere kans op hartinfarct. Aldus mijn cardioloog. Reactie infoteur, 10-10-2018
Dank voor uw reactie.
Volgens de meeste sites op Internet is Q10 bloeddrukverlagend.
Maar uw cardioloog heeft het in uw geval ongetwijfeld bij het rechte eind.

Anja, 18-10-2017
Heb 6 jaar Atorvastatine geslikt. Na een jaar begon ik last te krijgen van pijn en tintelingen in voeten en onderbenen. Volgens de huisarts niet ernstig. Het werd ernstiger tot ik 's nacht niet meer kon slapen van de prikkelingen en pijnen, ook werden delen van de huid van mijn voeten en onderbenen gevoelloos. Vorig jaar is er Polyneuropatie geconstateerd. Gevolg van het slikken van statines. Onmiddellijk gestopt met statines en andere cholesterolverlagers gekregen. Deze hadden helaas ook bijwerking op de spieren. Nu slik ik geen cholesterolverlagers meer. De Polyneuropatie is blijvend en is helaas ook progressief ondanks dat de oorzaak nu is weggenomen. Reactie infoteur, 18-10-2017
Beste Anja, dank voor dit nuttige bericht.

M. Diependaal, 13-04-2017
Ik heb 6 maanden simvastatitine geslikt, ik moest stoppen van mijn huisarts.
Ik ben nu 2 weken verder maar nog steeds veel last van de bijwerkingen.
Mijn vraag is kan ik Q10 gaan slikken? Reactie infoteur, 14-04-2017
Ik adviseer u even met apotheek of huisarts te overleggen.

H. J. Klein Gunnewiek, 21-03-2017
Ik gebruik al een aantal jaren het medicijn crestor 5mg 1tablet p/dag, vanaf dat ik het gebruik heb ik regelmatig last van veel spierpijn plus kramp, pijnlijke en steenkoude onderbenen gevoel, maar de benen voelen aan de buitenkant normaal aan. Daarnaast heb ik ook vaak last van vermoeidheid en zwakte, lusteloosheid. Mijn vraag is wat kan de oorzaak zijn? Reactie infoteur, 21-03-2017
Voor deze vraag moet u echt bij de huisarts of uw apotheek zijn.

Caroline Roelofs, 19-01-2017
Ls.
zou iemand mij kunnen vertellen over zijn of haar ervaringen over het gebruik van de volgende medicijnen.
Atorvastine 10mg. ivm met te hoog cholesterol en Gliclazide 30mg. Dit laaste is toevoeging op de metaformine voor mijn suikerziekte. denk dat dit middel ernstige obstipatie bij mij veroorzaakt.
met vriendelijke groeten Caroline Reactie infoteur, 23-01-2017
Waarom deze vraag niet aan apotheek of huisarts stellen?

vriendelijke groet,
Rob

Van Keer Alfons, 11-10-2016
Zeer pijnlijke benen bij het stappen, zou dat kunnen zijn van het cholesterol medicijn Totalip 40mg? Heb je een alternatief? Dank u bij voorbaat. Reactie infoteur, 12-10-2016
Dank voor uw vraag, maar hier weet ik geen antwoord op. Ww apotheek wellicht?

succes

Frank, 19-09-2016
Slikte sinds 5 jaar Simvastatine, ben daar mee gestopt omdat ik voortdurend diarree krijg. Net weer, begonnen met een andere statine Atorvastatine, dit omdat mijn LDL tussen de 5 en 6 weer kwam te liggen. Helaas nu weer snel bijwerkingen als diarree, zuurbranden, vermoeidheid, last van spieren, problemen met concentratievermogen en geheugen teruggekregen. Simvastatine en Atorvastatine is dus echt rommel in mijn ogen. Ik ga wel gezonder eten en gooi de statines in de vuilnisbak, neem dat uiteraard wel op met de arts. Reactie infoteur, 19-09-2016
Frank, Google ook eens "cholesterol-leugen"

B. L. Claassen, 23-05-2016
Ik gebruik sinds 1998 cholesterolverlagers. Eerst Lipitor, maar daar had ik na enkele jaren gebruik behoorlijk last van spieren en gewrichten. In overleg met de huisarts heb ik een ander cholesterolverlager gebruikt met minder spier en gewrichtsklachten echter dat wilde de apotheek na verloop van tijd niet meer verstrekken. Ik kreeg toen Simvastatine Actavis en dat beviel prima. Ineens werd dit vervangen door de apotheek door een andere Simvastatine waar ik wel weer last kreeg. Ik overweeg nu maar te stoppen na al dat wisselen van medicijnen. Ik ben 83 en wil normaal kunnen bewegen. Reactie infoteur, 24-05-2016
Ik ben geen arts, en ben paar jaar geleden op m'n 65 ste gestopt met die pillen. Ik rook niet en beweeg veel. Dus we merken het wel.

Thea, 17-01-2016
Al 10tallen jaren slikte ik simvastine.De klachten werden steeds als overbelasting genoemd.Ik moest maar niet te lang dezelfde handelingen verrichten. ( muis en duimklachten)
Ik kreeg de laatste jaren steeds meer klachten waarvan ik niet thuis kon brengen wat de oorzaak was. Ook te onduidelijk om er mee naar de huisarts te gaan. Vage klachten, daar gaf ik altijd het ouder worden maar de schuld van ( 77). Maar mei vorig jaar ging ik de dag na een flinke wandeling door een knie heen. De pijn kwam van een klein plekje in de knieholte.
Huisarts constateerde dat het van een spier kwamWel in beweging blijven maar ook een tijdje ontzien.
Na 6 weken was het nog niet over. foto gemaakt, die wees geen oorzaak aan.
Als het dan niet door de gewrichten komt, moet het met mijn spieren te maken hebben. JA dan kan die pijn in mijn handen ook wel eens daardoor worden veroorzaakt.Wat was er ook weer met spierklachten? bijsluiters doorgenomen. Simvastine!, daar ben ik gelijk mee gestopt.Merkte in een paar dagen al verbeteringen en het na 3 maanden aan de huisarts gemeld.Die wilde het 3 maanden aanzien. Kreeg daarna een ander merk.Atorvastatine.dat heb ik tot nog toe niet ingenomen. De reden is dat ik me veel beter voel dan een jaar geleden.Toen had ik zoveel problemen dat ik dacht ik red het niet meer, Ik zat in mijn eentje te janken. Zal met heel veel hulp nodig hebben.Nu voel ik mij veel fitter.Doe alles weer.Kan de hele dag bezig zijn Merk dat ik beter dooradem. Ik viel de laatste jaren steeds vaker, Kon mijn hobby's niet meer doen. Voel me herboren.Ik weet dat het bij niet iedereen zo werkt, Maar ik zou niet weten wat bij mij dan de oorzaak zou moeten zijn.
Simvastines verminderen de kans op vaatproblemen, maar ze voorkomen ze niet 100 %. Nu ben ik op zoek naar de verhoudingen.Over Hoeveel % vermindering gaat het dan? Hoe groot is het risico van stoppen? daar zoek ik nog een antwoord op. Reactie infoteur, 18-01-2016
Succes Thea met uw zoektocht.

Yvonne, 05-04-2015
Ik slik nu 4 jaar statines nadat ik toen ik 48jaar was 2 omleidingen heb gekregen. Sinds 2maanden heb ik zo.n vreselijke spierpijn in vooral bovenbenen en bovenarmen. Ik wordt hier moedeloos van ik voel me 80 jaar ipv 52 jaar. Ik ben nu gestopt en hoop dat het beter gaat. Als alternatief slik ik nu elke dag een beker water met twee eetlepels appelazijn. Ik hoop dat di aanslaat en dat mijn pijnen weg gaan. Ik had gehoopt na mijn hartoperatie lekker weer te kunnen leven maar voel me erg verdrietig en moedeloos zo erg zijn de pijnen.
Ik krijg nu allerlei onderzoeken bij de reumatoloog om al het andere uit te sluiten.
Ik hoop dat het binnenkort echt echt beter gaat anders weet ik het niet meer 😪 Reactie infoteur, 07-04-2015
Ik leef met u mee. Mocht u behoefte hebben om telefonisch uw hart te luchten, dan kan dat anoniem via Sensoor.nl
Het zijn daar geen deskundigen op medisch gebied, maar het kan soms rust geven af+ toe aan een onbekend luisterend oor je verhaal te doen.

Marja van Hal, 02-02-2015
Crestor 5 mg. Jaren geslikt. Ik heb familiaire hypercholesterolemie. Nooit ziek geweest.
Gezond, sport, dans, oersterk, 59 jaar.

Van een supersterk persoon ben ik door Crestor veranderd in een invalide. Kon vorig jaar nauwelijks meer lopen.
Statines zijn een sluipend gif, moe, hartritmestoornissen, en uiteindelijk een falend spierstelsel, slap en tegelijkertijd alsof je in een harnas woont, je eigen spierharnas, dat niet meer goed functioneert. Ik ben drie maanden geleden gestopt, nooit meer Crestor.
Het gaat heel langzaam beter. Ik hoop dat ik mijn spierstelsel weer helemaal goed krijg. Progressie is zeer traag.
Ik ben bij allerlei artsen geweest. Een vriendin van mij is sportmasseur, die schrok zich helemaal wezenloos van de knopen overal in mijn spieren.
Ik mag mij door mijn eigen koppigheid misschien nog gelukkig prijzen dat ik het verdomd heb om ooit meer dan het minimum te slikken, en ook slechts 1 x in de twee dagen.
Ben in ieder geval geestelijk er weer helemaal bovenop, want ik werd er ook levensmoe en depressief van, wat niet zo raar is, als je ze nauwelijks kan bewegen, en overal maar dan ook overal pijn hebt. Reactie infoteur, 03-02-2015
Dank voor het delen van uw ervaring.

Tiny (68 Jaar), 24-11-2014
Sinds enkele dagen gebruik ik simvastatine 20 mgr. als proef dosis bij een hoge cholesterol waarde. Bovendien Metoprololsuccinaat succinaat Sandoz retard 50 mgr. (chronisch vlgs. de h.a.)
Veel bijverschijnselen, misselijk, spierpijnen, dromen, obstipatie, pijn in de onderrug en spierpijnen en extreme vermoeidheid. 50% van mijn energie niveau. Reacties over alternatieven hoopgevend (Gerard en Birgit)
Zijn jullie gestopt met de simvastatine en gebruiken nu Ubiquinol en zo ja, in welke dosering? Is het cholesterol daarna verlaagd? Is dit hetzelfde als Q 10?
Hebben jullie ook overleg gehad met de huisarts?
Veel vragen bij mij omdat ik twijfel over de medicatie maar ook onzeker ben over het stoppen.
Vlgs. de huisarts 30% kans op hart infarct, hoewel het ECG geen afwijkingen vertoonde. Wordt dit preparaat door de verzekering vergoed? Reactie infoteur, 24-11-2014
Beste Tiny.

" Wordt dit preparaat door de verzekering vergoed?"
Deze vraag kunt u het beste rechtstreeks aan de verzekeraar stellen.

Voor uw vragen aan Gerard en Birgit, weet ik niet of zij regelmatig deze site bekijken en dus uw vraag zien.

Wim Janssen, 16-08-2014
Gebruik crestor al jaren.Sinds 2 jaar ernstige pijn in onderrug heupen nek en een loopje van 300 meter is al te veel.Na overleg met de cardioloog 2weken gestopt met innemen Geen resultaat. Zou dit tekort zijn om resultaat tekunnen waarnemen? Reactie infoteur, 17-08-2014
Ik kan uw vraag niet beantwoorden, maar zou in uw plaats inderdaad vragen aan huisarts/specialist om 2 maanden te stoppen.

Joop H. Hartogs, 08-07-2014
Ik gebruik c.a 15 jr. remmers, heb c.a 2.5 jr veel pijn spieren- botten en huid. Kan niet lang zitten of liggen of benen over elkaar slaan. Ben na div. huisarts bezoeken en veranderde medicatie gestopt met cholesterol remmers en ja, na 1 week waren alle klachten en pijn weg. Echter overviel mij een beroerte en moest ik volgens de neuroloog weer aan de remmers met gevolg dat de gekende klachten weer terug gekomen zijn. Is er nu echt geen middel dat minder of geen klachten geven?
Vr.gr
Joop Reactie infoteur, 09-07-2014
Wat vervelend voor u!
Heeft u al eens gedacht aan een second opinion?
Houd moed

Maninky, 14-12-2013
Mijn echtgenote kreeg v.d cardioloog lipitor later door het apotheek vervangen door Atorvastatine 40 mg, en later verlaagd 20mg omdat zij niet tegen kan, bovendien kreeg zij ezetrol 10 mg, irbesartan150mg, chloortalidon 25 mg, ascal 100mg.Delaatse j6 maanden had ze geen kracht op haar benen lopen werd moiezaam, haarhanden heeft geen kracht meer en niet instaat fles te openen. Is het verstandig om door te gaan met deze medicijnen.De neuroloog vindt dat ij moet leren leven, haar kleine bloedvaten is door ouderdom(72Jr)zijn verschrempeld. Ik hoor dat vooral Aziatische vrouwen heeft vaker problemen met lipitor
Wij zijn Indonesiers.Gaarne uw mening hierover Reactie infoteur, 15-12-2013
Het spijt me maar ik kan u niet adviseren. Heeft u het probleem al aan uw huisarts voorgelegd?

Tonny Lek, 05-11-2013
Ik gebruik siim vastatine cadoz. heb veel spierpijnen in benen en armen en het wordt alleen maar erger. Is er geen andere medicijnen waar je minder last van spierpijn heb. Weet jullie een aanrader wat ik het beste kan doen?
Ik wacht op jullie antwoord.
M.vr gr tonny lek Reactie infoteur, 05-11-2013
Misschien logischer uw apotheker te vragen.
Succes.

Lambert, 15-10-2013
Gebruik al een halfjaar 40mg simvastatine/dag en krijg sedert enkele weken krampen in de benen/ kuiten, niet alleen 's nachts. Tennisvrienden raden me aan mijn cardioloog om een andere cholesterol -verlager te vragen. Zijn er simvastatinegebruikers die minder last hebben nu ze een ander geneesmiddel gebruiken? Reactie infoteur, 15-10-2013
Stel uw vraag svp aan uw apotheker (huisarts) of anders hier:
http://medicijn.startpagina.nl/prikbord

Estella Buurman, 03-10-2013
Na hartaanval 15jaar geleden 20mg lipitor geslikt nooit klachten, nu laatste half jaar erge spierpijn in bovenarnen, knieen en vermoeidheids klachten. Ik heb ook cop (cryptogene
Organiserende pneumonie) waar ook volgens de arts spierpijn bij kan komen.
Heeft het zin om q 10 te gebruiken? En zo ja in welke dosis? Ik slik sinds kort ook vitamine D en een probiotica. Graag hoor ikmervaringen van mensen of artsen. Reactie infoteur, 04-10-2013
Probeert u ook hier uw vraag:

http://medicijn.startpagina.nl/prikbord

Smeets, 30-06-2013
Heb bijwerkingen van de Atorvastatine, voorheen lipitor gehad en had hiervan geen bijwerkingen, nu spierpijn, misselijkheid vermoeidheid, soms braakneigingen.
Medicijn 6mnd ingenomen, nu heb ik weer lipitor genomen en na een week alle klachte kwijt.heb medicijn lipitor op medische noodzaak van specialist en huisarts, maar krijg ze niet mee van de apotheek.heb ze nu dan ook zelf betaald en vandaar het probleem nu is verholpen.Ben nu bzig met de zorgverzekeraar om deze lipitor wer vergoed te krijgen, maar dit wordt afgewezen.Hoe moet ik dit nu verder oppakken?
Groet T Smeets Reactie infoteur, 01-07-2013
Misschien een idee om uit te zoeken of andere zorgverzekeraars dit middel wel vergoeden.

Monique, 12-06-2013
Ik ben moe, heb altijd spierpijn, ik kan soms niet goed lopen, brande pijn, steken in de voeten, pijn spieren benen en knieen. Moet ik de rommel tegen de colesterol blijven nemen? Ik pak nu lipanatylnano 145 mg en ezetrol 10mg in.
Groetjes MM Reactie infoteur, 13-06-2013
Beste Monique, deze vraag kan alleen door huisarts of specialist worden beantwoord.
Vraag ze of je een half jaar mag stoppen, zodat je zeker weet dat je klachten bijwerkingen zijn.

Janny Stutvoet, 04-03-2013
Hallo, kan iemand mij vertellen of de simvastatine oorzaak kan zijn voor mijn pijnlijke linkerknie? Artrose : werd gezegd, in lichte mate. Ik twijfel… Reactie infoteur, 04-03-2013
Ik denk dat je hier sneller antwoord krijgt:

http://medicijn.startpagina.nl/prikbord

Enidan, 23-04-2012
Ik slik sinds mijn 10 cholesterol verlagende pillen. ik ben nu 18. Ongeveer sinds 2 jaar heb ik krampen in mijn rug (midden/onder). Ook ben ik snel moe, maar dat kan ook zijn doordat ik veel slaap nodig heb en ik heb gevoelige darmen. Als ik al iets te veel vet eet, dan weet ik dat ik na een kwartier al op de wc zit. Kan dit dus echt door die medicijnen komen? Zo ja, wat zijn alternatieven? Reactie infoteur, 26-04-2012
Beste Enidan, Deze vraag moet je echt stellen aan je huisarts of specialist.
Succes.

Wklompenmaker, 18-12-2011
Ik gebruik al een paar jaar ezetrol maar ik heb nu erge spierpijn en vermoeide benen
ik kan niet tegen statiene of pravastatine.ook heb ik Q10 gebruikt toen ging het veel beter
maar mijn arts zegt dat Q10 niet helpt en weggegooid geld is.Wat moet ik nu gaan gebruiken
misschien kunt u mij adviesgeven. Reactie infoteur, 19-12-2011
Misschien dat u via deze links verder advies kunt inwinnen:

http://medicijn.startpagina.nl/prikbord/4433730/14665770/re-bijwerkingen-medicijnen-cholesterol

http://cholesterol.startpagina.nl/

A. Christiaan, 27-05-2010
Ik heb jaren crestor etc geslikt maar nu krijg ik plotseling spierkrampen. Afgelopen jaar ben ik echter ook intensief bezig met fitness. Mijn vraag is of de oorzaak niet aan de cholesterol pillen kan liggen maar meer komt door het instensief trainen? Heeft q10 slikken invloed of is er nog iets naders bekend over de effecten? Reactie infoteur, 27-05-2010
Ik kan u hiermee helaas niet helpen. U zou uw vraag op dit prikbord kunnen stellen:

http://gezondheids.startpagina.nl/prikbord/

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 06-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.