Tao bij moeilijke menstruatie

Tao bij moeilijke menstruatie Menstruatiepijn, hevig vloeien, misselijkheid, uitgeschakeld zijn voor een paar uur of een halve dag. Voor veel vrouwen een maandelijkse realiteit. Een onbekende manier om niet alleen je hele energiesysteem maar als onderdeel hiervan ook de menstruatie te beinvloeden, komt uit een onverwachte hoek: namelijk de spirituele leer van de Tao. Niet voor iedereen, maar voor degene bij wie Tao echt past, is mogelijk een klein wonder weggelegd. Wat betekent het werken met Tao? Velen denken dat het een spirituele stroming iis bedoelld om je geest te verheffen; te vergelijken met bijvoorbeeld zenboeddhisme. Maar Tao heeft weliswaar spirituele verbanden in zich, maar is ook heel concreet het werken met de energiestromen in je lichaam. Het leert je bepaalde ademhalingen en klanken om je organen te ontlasten en gezonder te maken, massagetechnieken en oefeningen die soms zittend op een stoel kunnen worden uitgevoerd, maar ook kunnen lijken op tai-chi of een dans. Klinkt het allemaal een beetje zweverig? Dat is voorstelbaar. Maar oefenen met de Tao kan verlichting of zelfs een ommekeer veroorzaken bij menstruatieklachten als hevig vloeien, menstruatiepijn, moeheid en ander ongemak (of soms eerder regelrecht lijden).

Wanneer Tao?

Het is het beste om alleen aan Tao te beginnen als je niet alleen maar op zoek bent naar een snelle manier om van je menstruatiepijn af te komen. Het zou echter prima voor je kunnen zijn als je bijvoorbeeld interesse hebt om meer in je lichaam te gaan 'wonen', om je bewuster te worden van je energie en hoe je die kunt doseren, en zijdelings om je menstruatie te beinvloeden. Dit omdat de Tao wel even een investering vraagt in tijd en tot op zekere hoogte kosten (al zijn de meeste tao-leraren zeker bescheiden in de vergoeding die ze vragen voor bijvoorbeeld wekelijkse sessies of weekends). Maar als je die investering doet, kan je beloning groot zijn. De beoefening geeft een kans op verbetering bij vele klachten, en kan je ook lekkerder in je vel laten zitten zonder eventuele klachten.

De rode draak

Taoisten gaan ervan uit dat gezondheid draait om het in balans houden c.q. brengen van de energie in het lichaam, en het bestrijden van de grootste energierovers. Voor de man is dat de ejaculatie, voor de vrouw zijn het er twee, namelijk de geboorte van een kind, en de maandelijkse bloeding. Voor de man is er daarom het oefenen om de 'witte tijger' te bestrijden, voor de vrouw gaat het om het temmen van de 'rode draak.' Toen ik hiervan zelf hoorde, omdat ik een weekend Tao volgde bij de bekende Hawaiiaanse instructeur en schrijver Saida Desilets, was ik sceptisch toen ik hoorde dat Tao de menstruatie kan beinvloeden. Ik hoorde het vervolgens ook van andere tao-instructeurs bij wie ik les nam. Zij vertelden me heel indrukwekkende dingen, als ik ze aan kon nemen.... Namelijk dat je door de uitvoering van specifieke Tao-oefeningen, je menstruatie op meerdere manieren kunt beinvloeden. Je gaat minder menstrueren, de pijn en de eventuele overvloed aan bloed kunnen flink verminderen. Wel kan het een volhoudersprogramma zijn, omdat je afhankelijk van je leeftijd weleens jaren bezig kunt zijn om definitief niet meer ongesteld te worden - mits je dat natuurlijk wilt. Overigens komt je menstruatie normaal gesproken ook gewoon weer op gang als je besluit op te houden met de oefeningen.

De verbetering

Saida Desilets is een van de tao-instructeurs die duidelijk maken, dat volgens de Tao een pijnlijke menstruatie niet normaal is. Het wijst op blokkering van energie in de buik, op het koud en kramperig zijn van de baarmoeder. Wie lekker in haar buik 'woont', moet redelijk probleemloos kunnen menstrueren. En de Tao gaat er dan ook klip en klaar vanuit dat er iets aan te doen is. Vandaar dat er oefeningen zijn om de pijn acuut te verminderen. Nu wilde het geval dat ik het weekend van Saida's Tao-workshops zelf ongesteld was. Door de oefeningen die ik en de andere ongestelde deelneemsters te doen kregen, werd mijn pijn niet helemaal weggevaagd, maar wel duidelijk veel minder. Waar ik gewend was tot maximaal zes Ibuprofen-tabletten te slikken, had ik nu aan een paracetamol genoeg! Ik kon me niet eens herinneren wanneer dat was gebeurd. Aanmoediging genoeg om de 'rode draak' aan te gaan pakken, omdat ik toch al geinteresseerd was geraakt in de taoistische leer als bron van meer energie, balans, lijfgevoel. Ik begon een serie Tao-weekends bij Inge Maassen in Den Haag. Een van de laatste weekends betrof de 'rode draak'. Ook las ik in het boek van Saida Desilets, 'Het ontwaken van de sensuele vrouw' meer over de massages die geschikt zijn om de hormonale 'flow' in het lichaam te verbeteren: op het gevaar af een giechelige reactie op te roepen, gaat het specifiek om borstmassage en het leren circuleren van de energie die de vijf energiecentra in je lichaam volgens de tao voortbrengen. Het duurde een paar maanden, en toen gebeurde wat ik zelf als een klein wonder zou aanmerken. Na jaren van ellende, tot over de wc-pot hangen van misselijkheid en huilen van de krampen toe, begon mijn menstruatie duidelijk minder pijn te doen. Ook vloeide ik, die ooit niet sliep zonder maxi-maxiverband, steeds minder.

Hoe is het nu?

Kort en goed kan ik zeggen, dat ik iedereen die niet alleen met menstruatieklachten kampt maar ook vanwege bijvoorbeeld futloosheid, te veel in het hoofd leven of stress, serieuze interesse heeft in de tao, deze methode kan aanraden. het werkt als bron van energie, als manier om energie te leren beheren en feitelijk als leefwijze waarbij je ongeveer dagelijks bereid bent oefeningen te doen (niet zo tijdrovend, een kwartiertje werkt bij mij in elk geval al). Ik kan niet garanderen dat het voor iedereen werkt, maar als je genoeg hebt van pillen en praatjes als 'het is nu eenmaal zo', is het beslist een aanrader.

Bij wie?

Er zijn meerdere Tao-instructeurs in Nederland. Er is er meestal wel een in de buurt. Belangrijk is wel dat ze aangesloten zijn bij de overkoepelende organisatie van instructeurs, te vinden op www.healingtao.info.
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie Past bij Wie? Relatiematch - Liefdeshoroscoop AstrologieWie Past bij Wie? Relatiematch - Liefdeshoroscoop AstrologieWie past bij wie volgens de Chinese astrologie? Welke Horoscopen: Dierentekens (vgl. sterrenbeelden) passen goed bij elk…
Tips bij menstruatiepijn en veel bloedverliesTips bij menstruatiepijn en veel bloedverliesMenstruatiepijn en veel bloedverlies kunnen een vrouw iedere maand flink opbreken. Hoe kun je deze klachten verminderen?
Menstruatiepijn: wat kun je hier het beste tegen doen?Menstruatiepijn: wat kun je hier het beste tegen doen?Veel vrouwen hebben last van pijn tijdens de menstruatie, waarbij de klachten vaak tijdens de eerste dagen van de ongest…
Meer over menstruatiepijnVooral tienermeisjes hebben er veel last van, maar ook veel volwassen vrouwen krijgen er één keer in de maand mee te mak…
Het syndroom van DownHet syndroom van Down of Downsyndroom is de meestvoorkomende levensvatbare aangeboren chromosoomafwijking in Nederland.…
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 02-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.