Simvastatine: werking, toepassing en bijwerkingen

Simvastatine: werking, toepassing en bijwerkingen Simvastatine is de meest voorgeschreven cholesterolverlager in Nederland en wordt gebruikt om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Dit medicijn wordt voorgeschreven om de hoeveelheid vetachtige stoffen in het bloed te verlagen. Door simvastatine worden LDL cholesterol (slecht cholesterol) en triglyceriden in het bloed verlaagd, terwijl de hoeveelheid HDL cholesterol (goed cholesterol) juist wordt verhoogd. Een positieve eigenschap van simvastatine is, dat het relatief weinig bijwerkingen heeft.

Werking Simvastatine

Simvastatine (merknaam: Zocor) behoort tot de zogeheten statines, een groep medicijnen die tot doel heeft de concentratie LDL en triglyceriden in het bloed te verlagen. Een andere naam voor deze groep medicijnen is cholesterolsyntheseremmers. LDL cholesterol is een lipoproteïne (vetachtige stof) die kan leiden tot aderverkalking, in medische termen, artherosclerose. Echter, van belang is niet alleen de absolute concentratie LDL cholesterol. Belangrijker nog is de verhouding van LDL ten opzichte van HDL cholesterol. De concentratie HDL moet relatief hoog zijn ten opzichte van het LDL cholesterol.

Bron: Animatedheaven, PixabayBron: Animatedheaven, Pixabay
Cholesterol en artherosclerose
Simvastatine en andere statines zoals pravastatine en atorvastatine, worden soms ook HMG-CoA reductase inhibitors genoemd. HMG-CoA is een enzym dat een essentiële rol speelt bij de aanmaak van cholesterol. Remming van HMG-CoA heeft onder andere een toename van het aantal LDL-receptoren in de lever tot gevolg. Hierdoor kan de lever het LDL makkelijker absorberen, met als resultaat een verlaging van de LDL-cholesterolconcentratie. Het belangrijkste effect van simvastatine is dus een verlaging van de LDL in het bloedplasma. Dit is belangrijk omdat LDL cholesterol, als de concentratie te hoog is, in de vaatwand van de bloedvaten kan worden opgenomen en daarin kan ophopen. Dit is het begin van een proces dat leidt tot vernauwing van de bloedvaten waardoor de bloedstroom bemoeilijkt wordt in het hart, hersenen en andere delen van het lichaam. HDL zorgt juist voor het transport van cholesterol naar de lever, zodat het niet ophoopt in de bloedvaten.

Ophoping van cholesterol leidt namelijk tot het ontstaan van zogeheten "plaques" in de aderen die uiteindelijk kunnen gaan calcificeren (verkalken), dit leidt tot tot artherosclerose. Artherosclerose van de bloedvaten maakt deze minder rekbaar en verkleint de diameter van de vaten. Het gevolg is een bemoeilijkte doorbloeding. De gevolgen van een verminderde doorbloeding zijn zuurstofgebrek in het hart, hartinfarcten, een verhoogde bloeddruk en een hogere kans op een CVA of hersenbloeding. Simvastatine kan door de verlaging van LDL cholesterol dit proces voorkomen of in ieder geval vertragen. Het is echter niet in staat om het ontstaan van plaques in de aderen weer om te keren. Een andere statine (rosuvastatine) is hier wel enigszins toe in staat.

Voor wie is simvastatine bedoeld?

Simvastatine wordt voorschreven aan patiënten bij wie een te hoge concentratie LDL en triglyceriden wordt gemeten en die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of hier al aan lijden. Ook wordt simvastatine ingezet als cholesterolremmer bij kinderen en jongeren tussen de 10 en 17 jaar die lijden aan familiaire hypercholesterolemie.

Bijwerkingen Simvastatine

Simvastatine geeft over het algemeen weinig bijwerkingen. Een klein deel van de gebruikers ervaart echter wel bijwerkingen, indien u deze ook ondervindt, raadpleeg dan uw arts. De belangrijkste bijwerkingen van simvastatine zijn:
  • Maag-darmklachten, zoals obstipatie, winderigheid, misselijkheid, brandend maagzuur of diarree.
  • Geheugenproblemen en/of verwarring
  • Een dof of tintelend gevoel in armen en benen.
  • Spierschade: In enkele gevallen kan simvastatine leiden tot spierschade, dit kan in zeldzame gevallen resulteren in rhabdomyolyse en autoimmuun myopathie. Dit uit zich in spierpijn, spierkramp en spierzwakte.
  • Simvastatine kan diabetes verergeren.
  • Lever- en alvleesklierproblemen, dit uit zich in geelzucht, te herkennen aan gelige ogen of huid, buikpijn, langdurige misselijkheid en braken en onverklaarbare blauwe plekken.
  • Allergische reacties, in zeldzame gevallen treden er allergische reacties op. Dit uit zich door huiduitslag, zwelling van tong en keelholte en ademhalingsproblemen.

Toepassing en dosering Simvastatine

Simvastatine wordt verpakt als simvastatine 20 en simvastatine 40. Uw arts bepaalt welke dosis het best bij u past. De normale dosering simvastatine is tussen de 5mg en 80mg, éénmaal per dag. Voor volwassenen wordt aangeraden te starten met 10, of 20mg per dag en soms met 40mg. De arts kan na een maand gebruik beslissen om de dosering te verhogen naar 80 mg per dag. 80mg wordt ook alleen aangeraden bij patiënten met een ernstig verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen met een zeer hoog cholesterol in het bloed. Een hogere dosis dan 80mg/dag wordt afgeraden. De arts kan ook besluiten de dosis laag te houden wanneer het gebruik van simvastatine een zeker risico geeft, zoals bij nierpatiënten.
Simvastatine dient bij voorkeur 's avonds ingenomen te worden, dan is de effectiviteit het grootst.

Wisselwerking met andere medicijnen

Simvastatine heeft met veel andere medicijnen een interactie. Lees vooraf dus zorgvuldig de bijsluiter en laat u informeren door uw arts over welke combinatie van medicijnen u kunt gebruiken.
De onderstaande middelen verminderen het effect van simvastatine.
  • Dexamethason - een ontstekingsremmer gebaseerd op kunstmatig bijnierschorshormoon.
  • Bosentan (Tracleer) - Een medicijn ter bestrijding van pulmonale arteriële hypertensie.
  • Nevaripine, etravirine, efavirenz - virusremmers, vaak gebruikt bij HIV/Aids.
  • Fenobarbital, fenytoïne, primidon, carbamazepine - epilepsiemedicijnen.
  • Rifampicine en rifabutine - antibiotica, veel gebruikt bij tuberculose.
  • Hypericum (Sint-Janskruid) - dit natuurlijke medicijn wordt vaak als antidepressivum ingezet. Dit kruid is ook als gedroogde kruidenmix verkrijgbaar en ook dan zal het de werking van simvastatine beïnvloeden.

De volgende middelen kunnen de werking van simvastatine juist versterken.
  • Colchicine (acetyltrimethylcolchicine) - medicijn gebruikt bij jicht.
  • Boceprevir, telaprevir, simeprevir en boceprevir - antivirale middelen tegen hepatitis C.
  • Amiodaron, diltiazem en verapamil - antiaritmicum bij hartritmestoornissen.
  • Fusidinezuur, erytromycine en claritromycin - antibiotica.
  • Voriconazol, itraconazol, ketoconazol en fluconazol voriconazol - antischimmel.
  • Ciclosporine - immuunsuppressivum.
  • Danazol - hormoonremmer.
  • Imatinib - medicijn voor de behandeling van chronische myeloïde leukemie (CML).
  • Lomitapide - cholesterolverlager.
  • Gemfibrozil, een ander cholesterol- en vetverlagend medicijn. Soms wordt de combinatie met simvastatine bewust voorgeschreven door de arts om het cholesterolremmende effect te versterken.

Grapefruitsap

Tijdens het gebruik van simvastatine wordt grapefruitsap afgeraden. Grapefruitsap verhoogt namelijk de kans op bijwerkingen door dit middel.

Simvastatine, alcohol en autorijden

Wanneer u simvastatine gebruikt mag u gewoon autorijden. Een enkeling krijgt door dit medicijn last van duizelingen. Geadviseerd wordt om dan enkele dagen niet te rijden.
Doordat simvastatine, net als alcohol, de lever ook kan aantasten kan er in enkele gevallen leverschade optreden. Beperk daarom uw gebruik van alcohol. Twee a drie glazen per dag hoeft geen probleem te zijn.

Simvastatine bij zwangerschap en borstvoeding?

Het gebruik van simvastatine wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Ook bij borstvoeding wordt geadviseerd te stoppen met het gebruik van simvastatine. Uit onderzoek is niet bekend of de simvastatine wel of niet in de moedermelk terecht kan komen, daarom is het advies om tijdelijk te stoppen met dit medicijn.

Stoppen met simvastatine

Stoppen met simvastatine is veilig. U zult hier niet direct nadelige effecten van ondervinden. Echter, uw risico op hart- en vaatziekten zal wel weer stijgen wanneer u stopt.

Meest voorgeschreven cholesterolverlager

Simvastatine is de vaakst voorgeschreven cholesterolremmer in Nederland en staat op de negende plaats in de ranglijst van meest gebruikte medicijnen van Nederland

Lees verder

© 2016 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Simvastatine: een veelgebruikte cholesterolverlagerSimvastatine: een veelgebruikte cholesterolverlagerDe meest voorgeschreven cholesterolverlager is simvastatine en het wordt gebruikt bij mensen die vanwege een erfelijke a…
Spierklachten en vermoeidheid door cholesterol medicijnenSpierklachten en vermoeidheid door cholesterol medicijnenHet aantal mensen dat in Nederland Cholesterolverlagende statines gebruikt is 1,5 miljoen. Zocor, Simvastatine, Selektin…
Wanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigWanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigCholesterol is een van de bouwstoffen die een mens nodig heeft voor cellen en hormonen en wordt door het lichaam zelf én…
Rosuvastatine: een cholesterolverlagerRosuvastatine: een cholesterolverlagerWe hebben vet in onze voeding nodig zodat er hormonen, nieuwe cellen en gal aangemaakt kunnen worden. Als we te veel vet…

Flaporen corrigeren via een operatie: otoplastieFlaporen corrigeren via een operatie: otoplastieFlaporen hebben is heel erg vervelend. Het oogt niet erg mooi en jonge kinderen worden er ook vaak mee gepest. Nochtans…
Horner-syndroom: Neurologische aandoeningHorner-syndroom: Neurologische aandoeningHet Horner-syndroom is een relatief zeldzame neurologische aandoening gekenmerkt door een vernauwde pupil (miosis), een…
Bronnen en referenties
  • http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h32397.pdf
  • https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/spierschade-door-hoge-dosis-simvastatine
  • Afbeelding bron 1: Animatedheaven, Pixabay
Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 22-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.