Simvastatine: een veelgebruikte cholesterolverlager

Simvastatine: een veelgebruikte cholesterolverlager De meest voorgeschreven cholesterolverlager is simvastatine en het wordt gebruikt bij mensen die vanwege een erfelijke aard teveel cholesterol in hun bloed hebben. Een mens heeft cholesterol nodig om te kunnen leven en het speelt een belangrijke rol bij de celmembranen en hormonen. Door verkeerde voeding zijn er tegenwoordig veel mensen die een te hoog cholesterolgehalte hebben. Hierdoor wordt de kans op een hart- en vaatziekte vergroot. Hoe werkt het cholesterol in het lichaam en wat houdt het middel simvastatine in?

De functie van cholesterol

Een mens kan niet zonder cholesterol, maar als we er teveel van binnenkrijgen kan het ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Cholesterol speelt een belangrijke rol bij de celbrembranen en is de belangrijkste grondstof voor sommige hormonen, zoals de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen. Er zijn 2 types cholesterol, de goede HDL en de slechte LDL. Het LDL cholesterol wordt getransporteerd van de lever naar de lichaamscellen. Het HDL neemt het weer op uit de weefsels en brengt het weer terug naar de lever. Het LDL kan gemakkelijk door de vaatwand worden opgenomen, waardoor de bloedvaten kunnen dichtslibben. Dit kan leiden tot aderverkalking (atherosclerose) waardoor er hart- en vaatziekten kunnen ontstaan.

Cholesterolverlager

Simvastatine wordt het meest voorgeschreven als cholesterolverlager. Het behoort tot de groep van de statinen, dit is een groep geneesmiddelen die het cholesterolgehalte verlagen en de ontsteking in de bloedvatwanden remt.
Simvastatine wordt gebruikt bij mensen die door erfelijke aanleg teveel cholesterol in het bloed hebben. Het is bedoeld als preventief middel tegen hart- en vaatziekten. Een te hoog cholesterolgehalte is niet direct ernstig, maar vormt wel een risicofactor. Daarom moet het cholesterolgehalte teruggebracht worden. Andere risicofactoren zijn roken, overgewicht, stress en weinig beweging. Naast het nemen van een cholesterolverlager zal de leefstijl ook gezond moeten zijn.

De werking van simvastatine

Uit onderzoek is gebleken dat een laag cholesterolgehalte de kans op het krijgen van een hart- of vaataandoening verkleint. Simvastatine zorgt voor een verlaging van het LDL-gehalte (het slechte cholesterol) in het bloed en het verhoogt de opname van LDL-cholesterol in de lever. Simvastatine remt het enzym “HMG-CoA-reductase”, dat bijdraagt in de productie van cholesterol. Een enzym is een eiwit dat een biologische reactie mogelijk maakt of versnelt, zonder daarbij zelf verbruikt te worden. Meestal wordt een simvastatine voorgeschreven in een dosering van 40 mg. Dit geldt voor zowel preventief als symptoombestrijdend gebruik.

Bijwerkingen simvastatine

Zoals bij alle medicijnen kan voorkomen, kan er ook bij simvastatine enkele bijwerkingen zijn. Daarom is het beter indien het mogelijk is, het cholesterolgehalte door een gezonde leefstijl zo laag mogelijk te houden. De meest voorkomende bijwerkingen van dit middel zijn:

  • Buikpijn en buikkramp
  • Diarree
  • Spierpijn en spierkramp
  • Afbraak spierweefsel
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid

Deze bijwerkingen komen slechts bij een klein deel van de gebruikers voor. Niet iedereen heeft last van bijwerkingen en niet iedereen ervaart de bijwerkingen op dezelfde manier. Lees van tevoren altijd goed de bijsluiter zodat je weet wat de bijwerkingen kunnen zijn.

Wanneer stoppen?

Het medicijn wordt meestal voorgeschreven voor een langere periode, soms wel voor vele jaren. Als je last krijgt van bijwerkingen, kan er samen met de dokter worden bekeken of stoppen beter is. Na het stoppen zullen de klachten van de bijwerkingen weer verdwijnen. Mocht je het vermoeden hebben dat je last van bijwerkingen hebt, raadpleeg dan altijd je huisarts.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigWanneer heb je een cholesterolverlagend middel nodigCholesterol is een van de bouwstoffen die een mens nodig heeft voor cellen en hormonen en wordt door het lichaam zelf én…
Simvastatine: werking, toepassing en bijwerkingenSimvastatine: werking, toepassing en bijwerkingenSimvastatine is de meest voorgeschreven cholesterolverlager in Nederland en wordt gebruikt om het risico op hart- en vaa…
Spierklachten en vermoeidheid door cholesterol medicijnenSpierklachten en vermoeidheid door cholesterol medicijnenHet aantal mensen dat in Nederland Cholesterolverlagende statines gebruikt is 1,5 miljoen. Zocor, Simvastatine, Selektin…
De gevolgen en behandeling van een hoge cholesterolDe gevolgen en behandeling van een hoge cholesterolEen te hoge cholesterol kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Hypercholesterolemie blijft immers een groot ri…

Focale vulvitis: oorzaken van roodheid en pijn rondom vaginaFocale vulvitis: oorzaken van roodheid en pijn rondom vaginaHeb je chronisch last van roodheid en pijn rondom vagina? Of branderigheid, stekende pijn, irritatie of schraalheid ter…
Verhoogde schedeldruk: oorzaken en behandelingVerhoogde schedeldruk: oorzaken en behandelingDe druk in de schedel wordt ook wel intracraniële druk genoemd en als de druk groot wordt, kan dit leiden tot verschille…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • www.simvastatine.com
  • Boek: De Top 100 van meestgebruikte medicijnen. ISBN: 9789025432584
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 23-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.