Hartklachten vrouw anders dan bij man

Hartklachten vrouw anders dan bij man Hartaanval vrouw en hartklachten worden nog steeds verward met een griepaanval. Problemen aan het hart en hartkloppingen komen vaak voor, zowel bij mannen als vrouwen, maar worden bij vrouwen vaak niet goed herkend. Er zijn allerlei signalen en symptomen vooraf, maar deze hartklachten en symptomen zijn bij een vrouw vaak anders dan bij een man. Helaas weten vele vrouwen dat nog niet en herkennen artsen de symptomen van problemen met het hart en aanstaande hartaanval daardoor vaak te laat. Onlangs is ook de Nederlandse Hartstichting de campagne gestart om dit duidelijk te maken. Hart- en vaatziekten vooral een mannenkwaal, zeker niet. Verwar hartklachten niet met de ziekte van Tietze. Nu is er wel een betere meetmethode om de hoeveelheid troponine in uw bloed vast te stellen, maar die wordt nog niet altijd toegepast.

Het hart bij man en vrouw

Het hart is de pomp van leven. Deze holle spier zit niet voor niets goed beschermd in onze borstkas verborgen. Problemen met het hart kunnen door vele oorzaken ontstaan en vereisen een goede aanpak op maat. Soms is een hartklacht genetisch bepaald, maar vaak gaat het samen met onze manier van leven en eten. Hoe eerder problemen met het hart worden onderkend en herkend, hoe effectiever er kan worden ingegrepen.

Hartklachten, hartkloppingen en de symptomen

Maar nog steeds worden hartklachten onvoldoende of te laat herkend. Vooral vrouwen hebben moeite om de signalen van een naderend hartinfarct goed te herkennen. Wat het nog ingewikkelder maakt, is dat de klachten bij een vrouw anders zijn dan bij een man. Daardoor herkent zelfs de huisarts ze soms te laat, mede doordat de signalen die zij ontvangen atypisch zijn. Dat wil zeggen dat de klachten ook met een ander lichamelijk probleem te maken kunnen hebben. Vrouwen hebben over het algemeen een kleiner hart. Waar de hoeveelheid troponine in het bloed van een man snel aangeeft of sprake is geweest van een hartaanval, is dat sinds kort pas op een vergelijkbare manier bij de vrouw vast te stellen. Een vrouw geeft dan ook troponine af, maar in geringere mate dan een man dat bij een hartaanval doet.

Hartaanval of hartinfarct bij een man

De klassieke kenmerken voor een naderend hartinfarct bij een man zijn:
  • Een beklemmende, drukkende pijn midden op de borst;
  • Een pijn, die uitstraalt naar de linkerarm;
  • Plotselinge misselijkheid;
  • Een beklemmend gevoel bij inspanning en kortademigheid;
  • Overmatig zweten.

Wie heeft een verhoogd risico?

U hebt een verhoogd risico als er sprake is van:
  • Diabetes of zwangerschapsdiabetes;
  • Te hoge bloeddruk;
  • Overgewicht;
  • Aderverkalking;
  • Het komt vaker in de familie voor (erfelijk).

Hartaanval of hartinfarct bij een vrouw

Vrouwen kunnen ook heel andere verschijnselen hebben, dan die we bij de man kennen. Die klachten zijn bovendien ook nog veel vager, maar als voorteken niet minder ernstig:
  • Pijn in de kaak of tanden;
  • Pijn in de schouderbladen;
  • Maagpijn;
  • Hartkloppingen;
  • Kortademigheid en vermoeidheid;
  • Plotselinge duizeligheid;
  • Ernstig slaapprobleem;
  • Koud zweet;
  • Geen eetlust;
  • Slecht slapen;
  • Duizeligheid;
  • Misselijkheid;
  • Pijn in de rug;
  • Hoofdpijn.

Medicijnen worden vooral op mannen getest

Bestaande medicijnen zijn vooral op mannen getest omdat vrouwen nog gezond zwanger willen kunnen worden en door schommelingen in de hormoonspiegel en de menstruatie een voor het onderzoek onbetrouwbaar beeld kunnen geven. Daarom worden als proefpersonen meestal mannen uitgekozen. Maar vrouwen krijgen die medicijnen dus ook.

Welke rol speel de overgang hierbij

De overgang maakt vrouwen kwetsbaarder voor een naderend hartfalen. Daar komt nog bij dat een mogelijk hartfalen bij een vrouw, meestal ontstaat na de overgang en deze signalen ten onrechte worden verward met overgangsklachten. Bovendien is het dichtslibben van de aderen bij de vrouw lastiger vast te stellen, doordat anders dan bij de man de ophoping vaak niet op een duidelijk waarneembare plaats is te zien, maar zich meer verspreidt in de aderen en kleinere haarvaten lijkt op te zoeken.

Huisarts weet het ook niet altijd

Ook de huisarts moet nog aan deze klachten wennen. Sterker nog: over de typisch vrouwelijke hartklachten vindt u nog niets in de brochures van de Hartstichting. Deze kennis is dan ook nog nieuw, maar ook weer te belangrijk om het u te onthouden.

Symptomen ziekte van Tietze

De ziekte van Tietze costochondritis is een chronische ontsteking van het kraakbeen in de borstkas. Dit veroorzaakt ernstige pijnklachten in de borst. Deze ziekte komt bij mannen en vrouwen even veel voor. Kenmerkend zijn de pijn die alleen maar heviger wordt bij aanraking of druk, die kan uitstralen naar andere delen van het lichaam en heviger wordt bij extra inspanning. Deze symptomen lijken veel op die van hartklachten en een Angina Pectoris. De ziekte van Tietze wordt voornamelijk behandeld met ontstekingsremmers, pijnstillers of steroïde injecties. Ook glucosamine blijkt een helende werking te hebben. De ziekte kan spontaan ontstaan en kan ook weer spontaan verdwijnen.

Slot

Herkent u bovengenoemde klachten, neem dan contact op met uw huisarts. Hoe eerder de klachten worden herkend, hoe eerder er wat aan is te doen. Nog beter is het natuurlijk om gezond te leven, voldoende te bewegen en gezond te eten. Voorkomen is immers beter dan genezen. Maar als het toch moet, wees er dan snel genoeg bij.
© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Tietze: Hevige pijn op de borst en misdiagnoseDe ziekte van Tietze, ook wel het syndroom van Tietze of costochondritis genaamd, is een chronische ontsteking van het k…
Syndroom van Tietze: pijn op de borstSyndroom van Tietze: pijn op de borstPijn op de borst: de meeste mensen denken gelijk aan een hartaanval of een ernstige hartkwaal. Zoek maar eens op het int…
Zware griep bij hartaanvalZware griep bij hartaanvalDe helft van de mensen met een hartaanval herkennen deze niet. Vooral bij vrouwen zijn de klachten vaak veel vager of ni…
Syndroom van Tietze: aanhoudende pijn borstbeen en ribbenSyndroom van Tietze: aanhoudende pijn borstbeen en ribbenHet hebben van een aanhoudende steek onder het borstbeen met uitstralende pijn, is altijd aanleiding om direct medisch o…

Behandeling van ingegroeide teennagels altijd belangrijkBehandeling van ingegroeide teennagels altijd belangrijkEen ingegroeide teennagel is een vervelende klacht, die je beter in een vroeg stadium kunt aanpakken, teneinde latere ch…
Spierklachten en vermoeidheid door cholesterol medicijnenSpierklachten en vermoeidheid door cholesterol medicijnenHet aantal mensen dat in Nederland Cholesterolverlagende statines gebruikt is 1,5 miljoen. Zocor, Simvastatine, Selektin…
Reacties

Karin, 02-10-2013
Hallo ik geef hier reactie, om eens te vermelden dat ik nu jl op 21 september een acute hartinfarct heb gehad, en idd de tekenen had ik al meer dan 1 week, maar dacht dat dit mijn fybromialgie was, zoals altijd wer gezegt, maar nu komt de vraag, moest eigenlijk mijn arts die me begeleid voor die fybro en cvs, dit niet heel klein beetje zien aankomen?had al bijna jaar last van hoge bloeddruk, duizelig en pijn op de borst, allemaal kleine voor tekens?1 ding kan ik wel zeggen, het is hard, heel hard!en dacht echt dat ik mijn gezin nooit meer terug zou zien, maar dank zij de bekwaamheid van de 2 ambulanciers ben ik er nog!jongens bedankt voor mijn leven, en dokters en bewaking van breda ziekenhuis, mercikes xxx Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Karin,
Dank u wel voor uw reactie en veel beterschap.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jantien Exoo, 08-04-2013
Ik heb al voor de zoveelste keer enorme nekpijn uitstralend naar mijn rug toe, ik heb soms het uithoudingsvermogen ven een oud paard en voel me soms ineens dodelijk vermoeid, lig al redelijk vroeg in bed, en slaap erg slecht.ik ben nog maar 45 jaar en ben 22 kilo afgevallen dus daar ligt het hem niet aan, en soms voel ik me enorm draaierig worden.ik heb al bloeddruk medicatie en een plastablet.ik weet niet wat het is maar ik voel me er niet fijn bij, vooral de vermoeidheid is erg vervelend dat komt zo aanwaaien.wie herkent dit? Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Jantien Exoo,
Het zou ook uw schildklier kunnen zijn:

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/19931-de-schildklier-schildklierproblemen-komen-heel-vaak-voor.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Franca, 07-04-2013
Hallo ik heb veel pijn op mijn borst en schouder rechts, naar de dokter geweest hart en long foto gemaakt bloed geprikt alles ie goed. Ik maak me toch zorgen heb nog steeds pijn, heb wat gelezen over de ziekte van tietze de symptomen lijken wat op die van mij.wat op U bericht.

bvb, mijn dank f de been Reactie infoteur, 07-10-2019
Hallo Franca,
Hevige pijn in de borst kan inderdaad ontstaan door de ziekte van Tietze. De symptomen a la de ziekte van Tietze kunnen ook ontstaan door een beklemde zenuw, problemen met de maag, een longontsteking, reuma of een buikvliesontstekening. Een huisarts kan vaststellen of Tietze bij u waarschijnlijk is. Verwarring met hartklachten vindt begrijpelijkerwijs regelmatig plaats.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gerda, 16-01-2013
Gisteren tijdens rustmoment, steken op de borst ook voelbaar tijdens ademhaling, na 15 min. ongeveer werd het minder, geen uitstraling naar arm of elders. Toch maar 2 paracetamols geslikt. Verder ook sneeuw geveegd en rondjes met de slee getrokken kleindochter, bovendien zit ik in de overgangsleeftijd. Moet ik me zorgen maken of is het gewoon spierpijn? Nu hele lichte pijn af en toe voelbaar. Verder goed gezond, wel wat te zwaar, maar ach denk ik dan gaat wel over. Reactie infoteur, 07-10-2019
Beste Gerda,
U kunt het het beste in de gaten houden. Als het terugkeert, zou ik toch even naar de huisarts gaan. Dan kan hij even naar uw hart luisteren en uw bloeddruk bekijken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Esther, 18-02-2011
Helaas durf ik geen contact op te nemen met de huisarts aangezien ik zwanger ben en ik bang ben dat het daar op gegooit wordt. 5 jaar geleden met hartklachten een paar uur in het ziekenhuis geweest en ook een aantal tests ondergaan maar men kan nu op de echo niet vinden wat ze toen wel zagen. ik weet even niet wat te doen eerlijk gezegd aangezien het nu wel behoorlijk beperkend wordt in wat ik kan. bijvoorbeeld lopen, praten, slapen en gewoon fun hebben. Ik ben wel erg blij dat er steeds meer duidelijk wordt over vrouwen en dit soort zaken en soms wenste ik dat ik boven de 50 was zodat het sneller bekeken wordt, maar ik ben 34 en zwanger. dus tests mogen helaas niet. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Esther,
Ik zou juist wel contact opnemen met de huisarts. Die kan je verder helpen of doorverwijzen. Het is zo wie belangrijk dat ook eens naar je bloeddruk wordt gekeken. De klachten kunnen ook voor een deel samenhangen met de zwangerschap, omdat je lichaam behoorlijk aan het veranderen is. Wie weet is er in jouw situatie een eenvoudige oplossing beschikbaar. De klachten die je noemt zijn vervelend, en moet je dus niet onbehandeld en onbekeken laten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marianne, 22-06-2009
Fijn om te lezen! Ik heb hier in het ziekenhuis, noch bij de huisarts iets over gehoord en voelde me onzeker over mijn klachten; zeker toen het ambulance personeel zei dat het hartfilmpje niet afwijkend was. Bij de inspanningstest met contrastvloeistof is gebleken dat ik een infarct heb gehad en dat een groot deel van mijn hart te weining zuurstof krijgt. Ik krijg een katheterisatie onderzoek. Ook voor een eventuele volgende keer (hoop ik natuurlijk niet!) is het handig om te weten wat de klachten bij vrouwen zijn… Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Marianne,
Dank je wel voor je reactie en vooral snel beterschap toegewenst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.