Zware griep bij hartaanval
De helft van de mensen met een hartaanval herkennen deze niet. Vooral bij vrouwen zijn de klachten vaak veel vager of niet te herkennen. Griepverschijnselen komen vaak voor. Hartpatiënten denken met een zware griep te maken te hebben. Achteraf blijkt dat ze een hartaanval of stille hartaanval hebben gehad. Vaak zijn het ook nog eens de jongere mensen die hiermee te maken krijgen, omdat er bij deze verschijnselen vaak niet aan een hartaanval wordt gedacht.
Hartaanval herkennen
Er zijn een aantal symptomen waarop gelet moeten worden waardoor een hartaanval herkend kan worden. Een beklemmende en drukkende pijn achter het borstbeen is een belangrijk kenmerk. Sommigen omschrijven het alsof er een olifant op de borst staat. Het gevoel kan uitstralen naar de linkerarm, de schouder en/of de kaken. Kortademigheid, duizeligheid en zweten zijn ook belangrijke symptomen. Bij een zware hartaanval treedt bewusteloosheid op. Wanneer de patiënt nu niet snel gereanimeerd wordt kan deze binnen tien minuten overlijden. Na vijf minuten treedt er vaak al onherstelbare schade op aan de hersenen.
Wat is een hartaanval?
Bij een hartaanval wordt (een deel) van de bloedtoevoer naar de hartspier geblokkeerd. De hartspier heeft zuurstof nodig om te kunnen pompen. Zonder (tijdelijke) bloedtoevoer sterft een deel van het hart af en wordt de hartpompfunctie verminderd of stopt zelfs helemaal. Bij een lichte hartaanval wordt de bloedtoevoer tijdelijk verminderd, bij een zware hartaanval wordt deze helemaal geblokkeerd. De oorzaak is vaak het dichtslibben van een van de slagaderen naar de hartspier toe. Een hartaanval wordt ook wel hartinfarct genoemd.
Cijfers hartaanvallen in Nederland
Over hartaanvallen zijn een aantal feiten bekend:
- Mannen krijgen hier vaker mee te maken dan vrouwen
- Oudere mensen hebben meer risico op een hartaanval
- Wanneer hartfalen of vaatlijden in de familie voorkomt is de kans groter
- Een hoog cholesterol speelt een belangrijke rol
- Roken en alcohol spelen mee
- Weinig beweging
- Overgewicht en ongezond eten
- Suikerziekte (diabetes)
- Angina pectoris of andere hartklachten
Jaarlijks krijgen ruim 15.000 mensen een hartaanval. Hiervan is 68 procent mannelijk. Vrouwen hebben een grotere kans om buiten het ziekenhuis te sterven: 20 procent tegenover 18 procent bij mannen. De helft van alle mensen die een hartaanval krijgen zijn al bekend als hartpatiënt. Gemiddeld is een patiënt 66 jaar.
In 70 procent gebeurt een hartaanval thuis. Hulp is dan vaak te laat, vooral wanneer de patiënt alleen thuis is. Op straat is de kans op overleven groter omdat omstanders sneller kunnen reageren dan vroeger. Ongeveer 1 op de 4 mensen overleeft een hartaanval. Er wordt steeds harder gewerkt om een ambulance sneller op de plaats van bestemming te krijgen. Toch is deze tijd de laatste jaar juist toegenomen: gemiddeld moet een patiënt nu vijf minuten langer wachten op een ambulance dan vroeger. Dit heeft vooral te maken met bezuinigingen. Ook herkent de alarmlijn niet altijd een hartaanval, vooral wanneer het om een stille hartaanval gaat.
Stille hartaanval
Een stille hartaanval is een hartaanval die niet als zodanig herkend wordt. Een stille hartaanval komt twee keer zo vaak voor als een herkenbare hartaanval. Vooral bij vrouwen komt dit type hartaanval veel vaker voor. Ongeveer 1/3 van de mensen met een stille hartaanval sterft binnen acht jaar. Bij een stille hartaanval zijn de symptomen vaak erg vaag. De meeste mensen voelen iets van een zware griep, een lichte pijn, vermoeidheid en zich ongemakkelijk voelen. Vooral bij vrouwen komen dit soort symptomen voor. Achteraf zeggen veel vrouwen dat ze zich zwaar ziek voelde en het idee hadden dat er iets mis was, maar er niet de vinger op konden leggen. Pas bij onderzoek blijkt dat het ging om een stille hartaanval. Toch is niet iedere stille hartaanval achteraf herkenbaar. Via een ECG is een gedeelte op te sporen, maar dit gaat om slecht 1 op de 4 gevallen van een stille hartaanval. Met een MRI-scan kan vaak veel beter beschadiging aan het hart opgespoord worden. Beschadigingen zijn het gevolg van een hartinfarct.
Een stille hartaanval is levensgevaarlijk: bijna 34 procent overlijdt binnen 8 jaar en de kans om te overlijden binnen twee jaar is 17 maal hoger. Heb je een middelmatige tot zware griep en eventueel andere symptomen en vertrouw je het niet? Praat dan met de arts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een cardioloog. Met verschillende testen kan bekeken worden of er sprake is van hartschade. Alleen een ECG helpt niet altijd: soms zit de schade dieper in het hart of is te klein om door een ECG opgepikt te worden. Schade/een litteken aan het hart kan aangepakt worden middels medicijnen of andere hulpmiddelen waardoor het hart weer voldoende kan werken. Dit verkleint de kans op overlijden.