Syndroom van Tietze: Hevige pijn op de borst en misdiagnose

De ziekte van Tietze, ook wel het syndroom van Tietze of costochondritis genaamd, is een chronische ontsteking van het kraakbeen in de borstkas. Het belangrijkste symptoom is stevige pijn op de borst en daardoor denken mensen vaak ten onrechte dat ze last hebben van een slecht hart. Je gaat niet dood aan deze ziekte maar de pijn kan erg hevig zijn en lijders aan het syndroom van Tietze kunnen er dan ook behoorlijk wanhopig van worden. Wat is Tietze voor ziekte? Voordat de juiste diagnose wordt gesteld heeft een Tietze patiënt waarschijnlijk heel wat momenten van pijn en angst doorgemaakt. Omdat de klachten erg lijken op die van Angina Pectoris of een naderend hartinfarct zal een arts altijd eerst kijken of er iets mis is met het hart. Vaak wordt, wanneer dat niet het geval blijkt te zijn, de patiënt enigszins aan zijn lot overgelaten. Aan de mogelijkheid van het syndroom van Tietze wordt meestal niet direct gedacht.

Wat is de ziekte van Tietze nu precies?

De ziekte van Tietze, ook wel costochondritis genaamd, kenmerkt zich met name door een chronische ontsteking van het kraakbeen in de borstkas, wat bij Tietze patiënten voor ernstige pijnklachten kan zorgen.

De ziekte komt bij mannen en vrouwen in gelijke mate voor en openbaart zich meestal voor het eerst bij een leeftijd tussen de 30 en de 40 jaar. Er is geen verband gevonden met afkomst of geografie. De ziekte kan spontaan ontstaan en kan ook weer verdwijnen hoewel dat niet altijd gebeurt.

Symptomen van het syndroom van Tietze

Het belangrijkste symptoom van de ziekte van Tietze is een ernstige en soms stekende pijn op de borst, die:
  • Heviger wordt bij aanraking of druk
  • Kan uitstralen naar de armen of andere delen van het lichaam (bijvoorbeeld ribben en rug) door verkrampingen in het aangedane gebied
  • Erger wordt bij inspanning en sneller ademen

Daarnaast kan ook benauwdheid en het gevoel van een "klem op de borst" optreden. Ook treedt er vaak zwelling en verkleuring op van de huid op het borstbeen, daar waar het kraakbeen op dat moment ontstoken is.

De ziekte beperkt zich grotendeels tot de borststreek maar het komt voor dat patiënten ook ontstekingen ontwikkelen in het kraakbeen in andere delen van het lichaam.

Vaak kampen patiënten met sterke gevoelens van angst, die gerelateerd zijn aan de klachten maar ook aan de vrees voor wat die mogelijk te betekenen hebben. Vaak heeft iemand met het syndroom van Tietze ook klachten elders in het lichaam (darmen, longen bijvoorbeeld), waarbij het vooralsnog niet duidelijk is of die worden veroorzaakt door de ziekte zelf.

Diagnose van het syndroom van Tietze: Langdurig en niet eenvoudig

Vaak wordt Tietze verward met hartklachten en Angina Pectoris, doordat de symptomen hier erg veel overeenkomsten mee vertonen. Pijn op de borst, uitstralende pijn naar de arm en benauwdheid zijn immers ook tekenen van een naderende hartaanval. Daarnaast zijn er nog meer mogelijke oorzaken voor pijn op de borst, die soms meer voor de hand liggend zijn.

Ook beknelling van zenuwen of een gebroken rib kunnen namelijk dezelfde klachten veroorzaken. Maagproblemen zoals een maagzweer kunnen zorgen voor druk in de borstkas en met Tietze vergelijkbare pijnklachten geven. Hetzelfde geldt voor complicaties bij een longontsteking of pleuritis (borstvliesontsteking).

Een andere ziekte, die vergelijkbare klachten geeft is reuma. Bij reuma of reumatoïde artritis is er ook sprake van ontstekingen, die in borstkas en gewrichten kunnen optreden. Bij reuma is er vaak sprake van koorts en gewichtsverlies, terwijl dit bij Tietze niet het geval is.

Een arts zal, wanneer hij het syndroom van Tietze overweegt als mogelijke oorzaak, soms druk uitoefenen op de borst. Bij het syndroom van Tietze leidt dit tot verergering van de pijn, terwijl dit bij hartdysfunctie vaak niet het geval is.

Behandeling van costochondritis oftewel de ziekte van Tietze

Helaas bestaat er geen echte behandeling voor costochondritis hoewel regelmatig trainen en fysiotherapie kunnen helpen. Sommige patiënten voelen zich daarnaast geholpen door gerichte massages en acupunctuur.

Qua reguliere behandeling ligt de focus met name op ontstekingsremmers en bestrijding van pijn. Pijnbestrijding varieert van gewone pijnstillers tot steroïde injecties.

Soms wordt aanbevolen om glucosamine en/of andere supplementen te slikken, die remmend werken op ontstekingsklachten in gewrichten en zorgen voor meer soepele gewrichten. Ook kraakbeen is gevoelig voor deze stof en reageert dus dikwijls met minder ontstekingen.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Tietze: aandoening ribkraakbeen, pijn op borstSyndroom van Tietze: aandoening ribkraakbeen, pijn op borstHet syndroom van Tietze is een aandoening van het ribkraakbeen die veel pijnklachten veroorzaakt. Het gaat om een goedaa…
Het syndroom van Tietze: diagnose en behandelingHet syndroom van Tietze: diagnose en behandelingHet syndroom van Tietze is een bij het publiek en zelfs bij sommige medici een relatief onbekende reumatische aandoening…
Syndroom van Tietze: pijn op de borstSyndroom van Tietze: pijn op de borstPijn op de borst: de meeste mensen denken gelijk aan een hartaanval of een ernstige hartkwaal. Zoek maar eens op het int…
Tietze-syndroom: Reumatische aandoening met pijn op de borstTietze-syndroom: Reumatische aandoening met pijn op de borstHet syndroom van Tietze is een zeldzame aandoening waarbij een chronische ontsteking en zwelling van de kraakbeenverbind…

Syndroom van Turner: Genetische afwijking in X-chromosoomHet syndroom van Turner is een afwijking op één van de twee X-chromosomen. Deze genetische afwijking komt niet voor bij…
Wat je moet weten over Anorexia nervosaAnorexia nervosa is een eetstoornis gekenmerkt door zelfopgelegde uithongering. De patiënt heeft een obsessie om steeds…
Bronnen en referenties
  • Costochondritis and Tietze Syndrome: Causes, Symptoms ,Treatment and Diagnosis
  • Tietze syndrome (Wikipedia)
Reacties

Lois, 10-08-2010
Aan het begin van het jaar begon ik last te krijgen van steken in mijn hartstreek. Het gebeurde erg onregelmatig, en vaak waren het maar een paar steken per keer. Maar ik heb ook al een paar uitzonderingen gehad:
1. Meerdere uren achterelkaar, midden in de nacht nadat ik wakker was geworden.
2. Ook weer meerdere uren achterelkaar, maar het begon nadat ik me in de nacht op mijn linkerzij rolde. Hierdoor kreeg ik dus die steken en gingen ze uren door, soms hevig en soms minder hevig. Naast die steken heb ik ook steeds vaker last van een drukkende soort pijn. Sinds kort stralen de steken uit naar de rechterhelft van mijn borst.

Toen ik dit artikel las dacht ik meteen dat ik wist wat ik had, eindelijk dacht ik. Maar de leeftijd zit mij wel dwars, aangezien ik 13 (bijna 14) ben, en het meestal voor het eerst voorkomt tussen de 30 en 40 jaar. Heeft iemand enig idee wat ik naast deze ziekte nog meer zou kunnen hebben? Reactie infoteur, 10-08-2010
Lois,

Laat ook eens kijken naar je maag en/of longen. Het vervelende van pijn op de borst is dat het dikwijls niet makkelijk te zeggen wat de bron van de klachten is. Zo kun je denken dat je maagpijn hebt en bijvoorbeeld een borstvliesontsteking hebben.

Ga naar je arts, leg uit dat je je zorgen maakt en vraag om aanvullend onderzoek.

Succes!

Sterretje999

Konst, 19-03-2010
Heb in 2003 een by-pass operatie ondergaan, en heb nu sinds enige weken hevige pijn op borstbeen, de huisarts constateerde de ziekte van tietze? Reactie infoteur, 19-03-2010
Geachte dame of heer,

Ik kan me in dat geval voorstellen dat u twijfelt aan de diagnose van de behandelend arts. U heeft recht op een second opinion.

Maak daar eventueel gebruik van, zodat u zeker weet dat u zich geen zorgen hoeft te maken over eerder geconstateerde hart en/of vaat problematiek.

Met vriendelijke groet,
Sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 13-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.