Syndroom van Tietze: aandoening ribkraakbeen, pijn op borst
Het syndroom van Tietze is een aandoening van het ribkraakbeen die veel pijnklachten veroorzaakt. Het gaat om een goedaardige zwelling van het kraakbeen, er is geen sprake van een infectie. Een van de verschijnselen van het syndroom van Tietze, hevige pijn op de borst, doet denken aan hartproblemen. Het is dus van groot belang dat er onderzoek volgt door een arts. Het syndroom van Tietze is niet gevaarlijk, maar de klachten kunnen heftig zijn.
Inhoud artikel
Syndroom van Tietze
Bij het syndroom van Tietze is het
kraakbeen onderaan het borstbeen, maar ook de tweede, derde en vierde rib
gezwollen. Het staat ook wel bekend als een vorm van
ontstekingsreuma. De zwelling is niet kwaadaardig en het gaat niet om een infectie. Het gaat om een chronische aandoening, er zijn mensen met het syndroom van Tietze die er constant last van hebben, maar het kan ook zijn dat iemand alleen bepaalde perioden last heeft van klachten.
Taak van het kraakbeen
Kraakbeen, ook wel chondros genoemd, vormt de verbinding tussen de ribben (costa) en het borstbeen. Het kraakbeen is normaal gesproken flexibel om ervoor te zorgen dat de borstkas beweeglijk is. Dit is bijvoorbeeld nodig bij het in- en uitademen, maar ook als de wervelkolom wordt bewogen of de schouderbladen.
Costochondritis
Costochondritis wordt veelal samen genoemd met het syndroom van Tietze. Bij costochondritis gaat het ook om het ribkraakbeen, maar in tegenstelling tot het syndroom van Tietze is er
geen zwelling aanwezig.
Bij wie komt het syndroom van Tietze voor?
De aandoening komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Het kan op iedere leeftijd voorkomen (dus ook bij kinderen), maar meestal krijgt iemand er voor de eerste keer mee te maken bij een leeftijd tussen de dertig en de veertig jaar.
Oorzaak syndroom van Tietze
Bij het syndroom van Tietze raakt het kraakbeen ontstoken. Waarom dat gebeurt is onbekend.
Wel zijn er vermoedens welke
factoren er een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de chronische ontsteking en de zwelling:
- Een ongeval waarbij er veel kracht heeft gestaan op de borstkas.
- Een zwangerschap kan invloed hebben
- Een infectie van de bovenste luchtwegen.
- Hoesten of schrapen van de keel voor lange tijd.
- Vaak werken in een voorovergebogen houding.
- Lange tijd in liggende houding doorbrengen.
- Door zware inspanning van het lichaam waarbij veel kracht wordt uitgeoefend op de borstkas of in de buurt van de borstkas.
Symptomen syndroom van Tietze
De symptomen die horen bij het syndroom van Tietze kunnen plotseling verschijnen. Pijnklachten kunnen in aanvallen komen, maar ze kunnen ook in een rustig tempo verergeren. Enkele van de symptomen die hieronder beschreven staan doen denken aan hartproblemen, het is dus heel belangrijk om te laten onderzoeken wat de oorzaak is. De symptomen kunnen angst geven en overgaan in een paniekaanval, soms met hyperventileren.
Verschijnselen:
- Pijnklachten bij diep inademen, niezen, hoesten, ook bij zuchten.
- Heftige pijn achter en in de buurt van het borstbeen.
- De pijn kan uitstralen richting arm, nek, schouders, rug.
- Druk je op de plekken die pijn doen, dan zal de pijn nog erger worden.
- Hoofdpijn kan optreden.
- Waar de zwelling zit kan de huid rood worden.
- Een drukkend gevoel op de borst (benauwd, beklemmend).
- Bewegen van arm kan pijn veroorzaken, dit kan ook het geval zijn bij bewegen van de schouder. Oorzaak hiervan is dat het sternoclaviculair gewricht (kraakbeen gewricht borstbeen met sleutelbeen) dan ontstoken is.
- Vermindering van longfunctie, darmfunctie, maagfunctie en slokdarmfunctie is mogelijk.
Diagnose syndroom van Tietze
De symptomen die iemand heeft kunnen helpen bij het stellen van de diagnose. Er moeten ook een aantal andere oorzaken worden uitgesloten zoals: een maagzweer, ontsteking van de alvleesklier, angina pectoris, hartinfarct, longembolie, beknelling van zenuwen, gebroken rib. Hiervoor moet iemand onderzocht worden in het ziekenhuis. Bloed- en röntgenonderzoek zullen geen uitsluitsel geven. Dat het kraakbeen gezwollen is, zal bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn op een röntgenfoto.
Behandeling syndroom van Tietze
Het is
niet precies bekend waardoor het syndroom van Tietze veroorzaakt wordt, de behandeling is er op gericht om de verschijnselen tegen te gaan door medicatie, tips voor een goede houding en het regelen van de ademhaling (door fysiotherapeut, mensendiecktherapeut), massage of warmtebehandeling (fysiotherapeut). Bij medicatie kan het gaan om pijnstillers, medicijnen die de ontsteking remmen, mogelijk een plaatselijke verdoving van de plek die pijnlijk is, een blokkade van de zenuwen die zich bevinden tussen de ribben is ook een optie.
Prognose syndroom van Tietze
Tietze kan in principe altijd weer terugkeren. Met manuele therapie kan mogelijk bewerkstelligd worden dat de klachten voor langere tijd verminderen of niet meer terugkomen.
Wacht nooit af!
Vermoed je dat je het syndroom van Tietze hebt, wacht dan nooit af. Neem direct contact op met de huisarts of huisartsenpost. Stel dat het wel gaat om een hartaanval
dan is snel handelen van levensbelang.