Syndroom van Tietze: aandoening ribkraakbeen, pijn op borst

Syndroom van Tietze: aandoening ribkraakbeen, pijn op borst Het syndroom van Tietze is een aandoening van het ribkraakbeen die veel pijnklachten veroorzaakt. Het gaat om een goedaardige zwelling van het kraakbeen, er is geen sprake van een infectie. Een van de verschijnselen van het syndroom van Tietze, hevige pijn op de borst, doet denken aan hartproblemen. Het is dus van groot belang dat er onderzoek volgt door een arts. Het syndroom van Tietze is niet gevaarlijk, maar de klachten kunnen heftig zijn.

Inhoud artikel


Syndroom van Tietze

Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen onderaan het borstbeen, maar ook de tweede, derde en vierde rib gezwollen. Het staat ook wel bekend als een vorm van ontstekingsreuma. De zwelling is niet kwaadaardig en het gaat niet om een infectie. Het gaat om een chronische aandoening, er zijn mensen met het syndroom van Tietze die er constant last van hebben, maar het kan ook zijn dat iemand alleen bepaalde perioden last heeft van klachten.

Taak van het kraakbeen

Kraakbeen, ook wel chondros genoemd, vormt de verbinding tussen de ribben (costa) en het borstbeen. Het kraakbeen is normaal gesproken flexibel om ervoor te zorgen dat de borstkas beweeglijk is. Dit is bijvoorbeeld nodig bij het in- en uitademen, maar ook als de wervelkolom wordt bewogen of de schouderbladen.

Costochondritis

Costochondritis wordt veelal samen genoemd met het syndroom van Tietze. Bij costochondritis gaat het ook om het ribkraakbeen, maar in tegenstelling tot het syndroom van Tietze is er geen zwelling aanwezig.

Bij wie komt het syndroom van Tietze voor?

De aandoening komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Het kan op iedere leeftijd voorkomen (dus ook bij kinderen), maar meestal krijgt iemand er voor de eerste keer mee te maken bij een leeftijd tussen de dertig en de veertig jaar.

Oorzaak syndroom van Tietze

Bij het syndroom van Tietze raakt het kraakbeen ontstoken. Waarom dat gebeurt is onbekend.
Wel zijn er vermoedens welke factoren er een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de chronische ontsteking en de zwelling:
 • Een ongeval waarbij er veel kracht heeft gestaan op de borstkas.
 • Een zwangerschap kan invloed hebben
 • Een infectie van de bovenste luchtwegen.
 • Hoesten of schrapen van de keel voor lange tijd.
 • Vaak werken in een voorovergebogen houding.
 • Lange tijd in liggende houding doorbrengen.
 • Door zware inspanning van het lichaam waarbij veel kracht wordt uitgeoefend op de borstkas of in de buurt van de borstkas.

Symptomen syndroom van Tietze

De symptomen die horen bij het syndroom van Tietze kunnen plotseling verschijnen. Pijnklachten kunnen in aanvallen komen, maar ze kunnen ook in een rustig tempo verergeren. Enkele van de symptomen die hieronder beschreven staan doen denken aan hartproblemen, het is dus heel belangrijk om te laten onderzoeken wat de oorzaak is. De symptomen kunnen angst geven en overgaan in een paniekaanval, soms met hyperventileren.

Verschijnselen:

 • Pijnklachten bij diep inademen, niezen, hoesten, ook bij zuchten.
 • Heftige pijn achter en in de buurt van het borstbeen.
 • De pijn kan uitstralen richting arm, nek, schouders, rug.
 • Druk je op de plekken die pijn doen, dan zal de pijn nog erger worden.
 • Hoofdpijn kan optreden.
 • Waar de zwelling zit kan de huid rood worden.
 • Een drukkend gevoel op de borst (benauwd, beklemmend).
 • Bewegen van arm kan pijn veroorzaken, dit kan ook het geval zijn bij bewegen van de schouder. Oorzaak hiervan is dat het sternoclaviculair gewricht (kraakbeen gewricht borstbeen met sleutelbeen) dan ontstoken is.
 • Vermindering van longfunctie, darmfunctie, maagfunctie en slokdarmfunctie is mogelijk.

Diagnose syndroom van Tietze

De symptomen die iemand heeft kunnen helpen bij het stellen van de diagnose. Er moeten ook een aantal andere oorzaken worden uitgesloten zoals: een maagzweer, ontsteking van de alvleesklier, angina pectoris, hartinfarct, longembolie, beknelling van zenuwen, gebroken rib. Hiervoor moet iemand onderzocht worden in het ziekenhuis. Bloed- en röntgenonderzoek zullen geen uitsluitsel geven. Dat het kraakbeen gezwollen is, zal bijvoorbeeld niet zichtbaar zijn op een röntgenfoto.

Behandeling syndroom van Tietze

Het is niet precies bekend waardoor het syndroom van Tietze veroorzaakt wordt, de behandeling is er op gericht om de verschijnselen tegen te gaan door medicatie, tips voor een goede houding en het regelen van de ademhaling (door fysiotherapeut, mensendiecktherapeut), massage of warmtebehandeling (fysiotherapeut). Bij medicatie kan het gaan om pijnstillers, medicijnen die de ontsteking remmen, mogelijk een plaatselijke verdoving van de plek die pijnlijk is, een blokkade van de zenuwen die zich bevinden tussen de ribben is ook een optie.

Prognose syndroom van Tietze

Tietze kan in principe altijd weer terugkeren. Met manuele therapie kan mogelijk bewerkstelligd worden dat de klachten voor langere tijd verminderen of niet meer terugkomen.

Wacht nooit af!

Vermoed je dat je het syndroom van Tietze hebt, wacht dan nooit af. Neem direct contact op met de huisarts of huisartsenpost. Stel dat het wel gaat om een hartaanval dan is snel handelen van levensbelang.
© 2014 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Tietze: Hevige pijn op de borst en misdiagnoseDe ziekte van Tietze, ook wel het syndroom van Tietze of costochondritis genaamd, is een chronische ontsteking van het k…
Het syndroom van Tietze: diagnose en behandelingHet syndroom van Tietze: diagnose en behandelingHet syndroom van Tietze is een bij het publiek en zelfs bij sommige medici een relatief onbekende reumatische aandoening…
Tietze-syndroom: Reumatische aandoening met pijn op de borstTietze-syndroom: Reumatische aandoening met pijn op de borstHet syndroom van Tietze is een zeldzame aandoening waarbij een chronische ontsteking en zwelling van de kraakbeenverbind…
Syndroom van Tietze: pijn op de borstSyndroom van Tietze: pijn op de borstPijn op de borst: de meeste mensen denken gelijk aan een hartaanval of een ernstige hartkwaal. Zoek maar eens op het int…

Slapeloosheid tijdens de overgangSlapeloosheid tijdens de overgangVrouwen komen in de overgang wanneer ze tussen de 45 en 60 jaar oud zijn. De helft van alle 50-jarige vrouwen is al in d…
Pijn anders verhelpenPijn anders verhelpenSommige artsen vinden in de traditionele geneeskunde onvoldoende bewezen methoden die pijn daadwerkelijk kunnen verhelpe…
Bronnen en referenties
 • Gezondheidsplein.nl
 • Reumafonds.nl
 • Syndroomvantietze.net
 • Tietzebehandeling.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 23-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.